Теми статей
Обрати теми

Виплата ФОПам зі сходу та півдня України: що з утриманням ПДФО та ВЗ

Клец Віталіна, податковий експерт
Наразі мільйони наших людей переїхали із зони активних бойових дій у більш спокійніші регіони України. Багато серед них і ФОП. І от виявляється, що юрособи/ФОП подекуди побоюються з ними мати відносини. Мовляв, хто знає, може податківці будуть наполягати, що з виплат на користь цих ФОП слід було утримувати ПДФО та ВЗ. Розбираємося!

Що то за побоювання?

Давайте згадаємо загальне правило для тих, хото виплачує доходи на користь ФОП. Із виплати можна не утримувати ПДФО/ВЗ, якщо:

— ФОП на загальній системі оподаткування надає копію витягу або виписки з ЄДР (104.12 БЗ);

— ФОП на єдиному податку груп 1 — 3 — копію витягу з реєстру платників єдиного податку (107.05 БЗ).

А якщо це договір на надання послуг (виконання робіт), то, щоб не платити ЄСВ, потрібно переконатися в тому, що роботи (послуги), за які ви розраховуєтеся з ФОПом, відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР (більше деталей про це зможете прочитати у статті «Виплата доходів підприємцям: чи показувати у 4ДФ?», «Податки & бухоблік», 2022, № 8).

Так було раніше, так є і зараз! То звідки ж тоді побоювання, про які йшлося у преамбулі до статті?

Розуміємо, що справа в наступному. Вже багато років діє норма/спеціальне правило (п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ), що при виплаті доходу ФОПам, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія, обов’язково треба утримувати ПДФО та ВЗ (п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ):

«Під час нарахування (виплати) фізичним особам — підприємцям, місцезнаходженням або місцем проживання яких є тимчасово окупована територія (незалежно від системи оподаткування), доходу від здійснення ними підприємницької діяльності суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, зобов’язані утримати податок на доходи у джерела виплати. При цьому на таких осіб не поширюється дія пункту 177.8 статті 177 та підпункту 2 пункту 297.1 статті 297 цього Кодексу».

А оскільки «паровозиком» до ПДФО завжди йде ВЗ, його теж потрібно утримувати (п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Про це, до речі, на днях ще раз нагадали податківці https://evp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/580377.html.

Яка територія окупована?

Розуміємо, що ключове питання в тому, які території вважаються тимчасово окупованими саме для цілей п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, тобто для утримання ПДФО та ВЗ?

Відповідь на це питання є, і вона міститься в п. 38.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Ним встановлено, що для цілей п. 38 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ:

«тимчасово окупована територія — територія окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей, визначена відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями», на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження. Перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, визначається Кабінетом Міністрів України».

У свою чергу

КМУ визначив перелік таких населених пунктів у додатку 1 до розпорядження № 1085-р*.

* Розпорядження КМУ «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, та переліку населених пунктів, що розташовані на лінії розмежування» від 07.11.2014 № 1085-р.

І що важливо в останній раз цей додаток оновлювали на початку лютого 2022. Тобто до початку хвилі військової агресії, яка почалася 24.02.2022!

А значить, той факт, що зараз тимчасово окупованих територій набагато більше, не має ніякого значення для п. 38.1 та 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

Відповідно

юрособи та ФОП не зобов’язані утримувати ПДФО та ВЗ з ФОП, який приміром, зареєстрований у Херсоні чи Ізюмі. Бо згаданих територій в додатку 1 до розпорядження № 1085-р нема. А значить, п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ на таких ФОП не поширюється.

Тут хтось може згадати наказ № 75** про перелік територіальних громад, які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій.

** Наказ Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України «Про затвердження Переліку територіальних громад…» від 25.04.2022 № 75.

Але, він нам не підходить. Чому?

Бо, по-перше, цей наказ розроблено Мінреінтерації, а не КМУ, як того вимагає п. 38.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ (ср. ). А по-друге, наказ № 75 розроблений спеціально під постанову № 457***, тобто для того, щоб внутрішньо переміщені особи могли отримати кошти від держави (е-допомога). Використовувати його для цілей п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ не можна.

*** Постанова КМУ «Про підтримку окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України» від 16.04.2022 № 457 .

Податківці наразі теж говорять тільки про утримання ПДФО та ВЗ з ФОП, які зареєстровані на територіях із розпорядження № 1085-р (категорія 103.02 БЗ, https://zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Ні про які інші території мова не йде!

На замітку

Тут є інтересний момент. Навіть якщо ФОП був зареєстрований на тимчасово окупованій території згідно розпорядження № 1085-р, але проживав, працював та сплачував податки на території України, суди ставали на його бік та стверджували, що з його підприємницького доходу не потрібно утримувати ПДФО та ВЗ. Бо для п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ головне не прописка ФОП, а його фактичне місце проживання (постанови Першого апеляційного адмінсуду від 25.11.2020 р. у справі № 360/2469/20, від 28.10.2020 р. у справі № 200/1304/20-а).

Втім, судилися не самі ФОП, а їх контрагенти, яких штрафували за неутримання ПДФО та ВЗ. А кому хочеться зайвих проблем та ще під час війни? Тому цілком імовірно, що зараз юрособи просто перестраховуються.

Що ж робити ФОПу?

Звісно слід донести до партнера інформацію про те, що утримання ПДФО та ВЗ, як і раніше, стосується тільки тих ФОП, які ще досі зареєстровані на території з додатка 1 до розпорядження № 1085-р. Інших ФОП воно не стосується взагалі.

Ну а радикальний шлях — внести до ЄДР вже свою нову адресу (це можна зробити навіть через «Дію»).

Зазначимо що для цього можна навіть не змінювати «прописку». А в ЄДР внести фактичне місце проживання з Довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Висновки

  • Тимчасово окупована територія для цілей утримання ПДФО та ВЗ має чітке визначення. Перелік цих територій наведено у додатку 1 до розпорядження КМУ № 1085-р.
  • Цей перелік не охоплює території громад, які перебувають в тимчасовій окупації згідно наказу Мінреінтерації № 75. Тобто які окуповано після 24.02.2022.
  • Тож немає жодних підстав утримувати ПДФО та ВЗ із виплати ФОПам лише тому, що їх зареєстровано у тому ж Херсоні чи Ізюмі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі