Теми статей
Обрати теми

Лікарняні: зустрічаємо нововведення

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Сьогодні ми підготували для вас огляд нововведень та змін, які відбулися на лікарняному фронті. Що сталося? По-перше, з’явилася можливість сформувати та роздрукувати витяг з електронного реєстру листків непрацездатності, тобто е-лікарняний не у вигляді скріншоту екрана, а як окремий документ. По-друге, з 03.05.2022 набрав чинності наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу МОЗ від 01.06.2021 № 1066 та Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності» від 22.04.2022 № 675. Зміни, що вносяться цим наказом є вкрай необхідні й полегшують взаємодію лікаря та пацієнта у воєнний час.

Нескріншот, а офіційний документ

З самого початку запровадження е-лікарняних бухгалтери скаржилися на те, що не можуть роздрукувати електронний лікарняний. Тож доводилося роботи скріншот екрану з відкритим лікарняним. Таке собі фото на пам’ять.

І ось нарешті

з’явилася можливість отримати на порталі Пенсійного фонду України (ПФУ) витяг з електронного реєстру листків непрацездатності (витяг з ЕРЛН) за окремим працівником

Такий витяг може отримати як роботодавець на свого працівника, так і безпосередньо сам працівник на себе (наприклад, якщо роботодавець не бачить лікарняного, а він є і потрібно зрозуміти в чому проблема).

Якщо витяг формує роботодавець, то алгоритм дій наступний.

Крок 1. Заходимо в особистий кабінет на порталі ПФУ (www.portal.pfu.gov.ua).

Крок 2. В розділі «Комунікації з ПФУ» обираємо поле «Запит на отримання електронних документів».

Крок 3. У вкладці, що відкрилося, в полі «Тип звернення» обираємо «Витяг з ЕРЛН». Далі заповнюємо поля запиту. Він формується на окремого працівника. Проте, регулюючи параметри запиту (дати початку та закінчення періоду непрацездатності) є можливість отримати витяг як на один лікарняний, так і на декілька лікарняних, що були сформовані цьому працівникові протягом бажаного періоду, наприклад, протягом місяця чи року.

Після того як поля витягу заповнили, натискаємо «Відправити ПФУ» та даємо трішки часу системі на опрацювання.

Крок 4. Повертаємося на головну сторінку. В розділі «Звернення» за обраною датою переглядаємо запити/звернення, що оброблені ПФУ.

«Витяг з ЕРЛН» серед оброблених (має позначку «Виконано»)? Тоді натискаємо на стрілочку. Внизу (поле «Документи відповіді») знаходимо посилання на файл у pdf-форматі, натискаємо та отримуємо бажаний витяг з ЕРЛН. Він має QR-код. У вступній частині витягу містяться дані щодо заявника запиту, параметри запиту та актуальна інформація про записи в електронному реєстрі листків непрацездатності за заданими параметрами.

Якщо ж актуальна інформація про записи в реєстрі відсутня на дату та час реєстрації запиту за вказаними параметрами, формується повідомлення «Відсутні відомості».

Ще один момент. Якщо витяг бажає отримати працівник, то він може звернутися до свого роботодавця або особисто до ПФУ чи сформувати витяг самостійно за допомогою електронних сервісів ПФУ. Наприклад, встановити додаток «Пенсійний фонд» на мобільний телефон та за його допомогою зайти в особистий кабінет на порталі ПФУ. Зробити це можна навіть не маючи КЕП, а за допомого BANR ID. Алгоритм дій схожий з описаним для роботодавця.

Помилки в П. І. Б.

Звісно, ідеально, якщо помилок в прізвищі, імені та по батькові працівника, на якого створено електронний лікарняний, не буде. Проте трапляється, що листки непрацездатності з помилками заходять до роботодавців. Причину цього пояснюють зміни до Порядку видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затвердженого наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234 (ср. ).

Так е-лікарняний формується в Реєстрі лікарняних у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи. Ідентифікованою вважається особа щодо якої інформація з електронної системи охорони здоров’я (МОЗ) та відомості з реєстру застрахованих осіб (ПФУ) співпадають за:

— реєстраційним номером облікової картки платника податків (серії (за наявності) та номеру паспорта, якщо відмовився від реєстраційного номера) — на 100 % символів;

— прізвища, імені та по батькові (за наявності) особи — понад 90,0 % символів.

Увага! Свого часу ФСС інформував, що вони готові приймати до оплати е-лікарняні з незначними помилками в П. І. Б., які допущені лікарями при введені даних в електронну систему охорони здоров’я. Проте

в заяві-розрахунку за такими лікарняними роботодавцю слід вказувати правильні ідентифікаційні дані свого працівника, зазначені в реєстрі застрахованих осіб

Ну і звісно пропонуємо працівникові звернутися до сімейного лікаря та виправити помилки в декларації.

Лікарняний на бланку: плюс 1

В статті «Лікарняні листи: електронні, на бланках та в роздруківках», «Податки & бухоблік», 2022, № 25 ми розповідали про збільшення випадків, коли лікар має право видати листок непрацездатності (первинний чи продовження) на папері.

І ось з 03.05.2022 маємо ще один випадок. Лікарняний лист може бути виданий на паперовому бланку пацієнту, що порушив строк звернення для продовження випадку тимчасової непрацездатності, якщо (1) таке порушення сталося внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного, надзвичайного стану, та (2) на дату звернення цей пацієнт залишається непрацездатним.

У такому випадку дата початку лікарняного-продовження повинна йти за датою закінчення попереднього листка непрацездатності. Тобто період непрацездатності не буде розірвано.

Рішення про видачу такого листка непрацездатності приймає лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я, а за її відсутності керівник закладу. Перевірте наявність відповідних підписів та печаток на бланку листка непрацездатності!

Вагітність: дистанційні огляди

Медичний висновок категорії «Вагітність та пологи» формується в 30 тижнів вагітності. На його підставі створюється листок непрацездатності і застрахована особа отримує право на допомогу по вагітності та пологах. Однак через війну відвідування лікаря може бути небезпечним/недоступним для майбутньої матусі.

Чи є вихід з ситуації, що склалася? Так, завдячуючи змінам, внесеним МОЗ до п. 1 розд. IV Порядку формування медвисновків*.

* Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066.

З 03.05.2022 лікуючим лікарям, які ведуть вагітність в амбулаторних умовах, надано право на період дії воєнного стану формувати жінкам медичні висновки за категорією «Вагітність та пологи» без особистого огляду таких жінок, а за результатами дистанційної взаємодії з ними. Така

дистанційна взаємодія може здійснюватися зокрема шляхом консультування, опитування, обміну інформацією за допомогою технічних засобів електронних комунікацій

Як це працює? Жінка повинна зв’язатися зі своїм лікарем, який веде її вагітність, та заявити про бажання сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність дистанційно. Лікар перевірить наявні попередні медичні записи про вагітність та створить відповідний медвисновок, що стане підставою для автоматичного створення е-лікарняного.

Тож для вагітних вкрай важливо тримати зв’язок зі своїм лікуючим лікарем, щоб мати можливість відкрити лікарняний дистанційно, в тому числі знаходячись за кордоном.

А якщо вагітність настала вже за кордоном чи на момент виїзду працівниця не зверталася до лікаря, чи втрачено зв’язок з лікуючим лікарем? Тоді читаємо далі.

Непрацездатність за кордоном

За загальним правилом, якщо у особи тимчасова непрацездатність настала за кордоном, проте вона бажає мати український листок непрацездатності, що підтверджує цей факт, то їй слід звернутися до свого лікаря, з яким укладена декларація про вибір лікаря. З собою треба мати медичні документи, що підтверджують факт непрацездатності, перекладені на державну мову та засвідчені, в установленому законодавством порядку.

На підставі цих документів лікар створить медвисновок, який буде підставою для створення лікарняного листа.

Увага! Медвисновок може бути створено лише за на підставі медичних документів, що підтверджують тимчасову непрацездатність, за категоріями: «Захворювання або травма загального характеру», «Догляд за хворою дитиною», «Вагітність та пологи», «Ортопедичне протезування».

Це загальне правило. Проте на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування діє виключення з цього правила (п. 10 розд. IV Порядку формування медвисновків).

В цей період медичний висновок може формуватися лікарем на підставі медичних записів, які внесені таким лікарем відповідно до виданих за кордоном медичних документів (їх копій), що підтверджують тимчасову непрацездатність, за переліченими вище категоріями.

Медичні документи або їх копії можуть бути надіслані поштою або надані лікарю за допомогою технічних засобів електронних комунікацій

Це може бути, наприклад, електронна пошта, мобільні застосунки, соціальні мережі тощо. Тобто особиста присутність пацієнта на прийомі не є обов’язковою.

Зверніть увагу: у виданих за кордоном медичних документах повинен бути зазначений діагноз з використанням Міжнародної класифікації хвороб десятого перегляду (МКХ-10). Необхідність перекладу на державну мову таких документів визначає лікар у випадках, коли неможливо сформувати медичний запис з використанням мови оригіналу медичного документа.

Проте ми бажаємо вам та вашим близьким міцного здоров’я. Все буде Україна!

Висновки:

  • На порталі ПФУ з’явилася можливість роздрукувати витяг з електронного реєстру листків непрацездатності.
  • З’явилася нова підстава для наданні листка непрацездатності на папері: порушення пацієнтом внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану строку звернення для продовження випадку тимчасової непрацездатності, якщо на дату звернення цей пацієнт залишається непрацездатним.
  • З 03.05.2022 й на період дії воєнного стану лікуючим лікарям, які ведуть вагітність в амбулаторних умовах, надано право формувати жінкам медвисновки за категорією «Вагітність та пологи» без особистого огляду таких жінок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі