Теми статей
Обрати теми

Як звітувати з прибутку екс‑спрощенцю на 2 %?

Войтенко Тетяна, податковий експерт
За матеріалами, розміщеними на вебпорталі ДПСУ 12.05.2022 (tax.gov.ua/media-tsentr/novini/578879.html)

Висновок документа

Прибутківець-річник, який після ЄП 2 % відновлює сплату податку на прибуток, подає першу декларацію за підсумками 2022 року, а квартальник — за підсумками півріччя, трьох кварталів та за 2022 рік, залежно від того з якого періоду він повернеться на загальну систему

Податківців запитали: яким чином після закінчення війни звітуватись платнику, який протягом календарного року перейшов на сплату єдиного податку (ЄП) за ставкою 2 % і в цьому ж році відновив сплату податку на прибуток? Ось позиція фіскалів.

Такий платник, який повернувся з особливої спрощенки до лав прибутківців, складає та подає декларацію з податку на прибуток наростаючим підсумком з початку цього календарного року. Цей висновок не підлягає ніякому сумніву, адже відповідну пряму норму містить п.п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Тож, якщо, наприклад, платник з 15 квітня по 31 травня 2022 року перебував на спецЄП, а з 01.06.2022 повертається на загальну систему, то звітний податковий період для нього починається з початку такого календарного року — з 01.01.2022.

Принагідно нагадаємо, що під час міграції зі звичайних спрощенців (за ставкою 3 % або 5 %) до загальників працює дещо інше правило. Тоді прибуткову декларацію треба формувати і подавати за податковий (звітний) рік, який стартує з дати переходу на загальну систему та фінішує 31 грудня такого року (див. БЗ 102.20.02). Тобто такі новоявлені прибутківці подають декларацію виключно за річний податковий (звітний) період.

А як діяти екс-єдиноподатникам групи 3 за ставкою 2 %? У коментованому роз’ясненні податківці пропонують озирнутися на колишній прибутковий статус та згадати, як відновлений прибутківець мав звітувати у 2022 році — раз на рік чи щокварталу. Тобто був річником чи квартальником.

Отже, у разі перебування прибутківця у 2022 році на квартальному звітному періоді і повернення зі спецЄП на загальну систему, наприклад, з 01.06.2022, такий платник подає декларацію з податку на прибуток після відновлення сплати цього податку за підсумками півріччя, трьох кварталів та в цілому за 2022 рік. Тобто звітує щокварталу.

А от якщо платник за підсумками 2021 року (дохід не перевищує 40 млн грн) використовує у 2022 році річний звітний період, він після відновлення сплати податку на прибуток має подати першу прибуткову декларацію за підсумками звітного періоду — 2022 рік. Тобто за такого підходу платнику, який знову набув прибуткового статусу, наприклад, з 01.06.2022, слід подати лише річну декларацію за 2022 рік. Звітувати щокварталу йому не потрібно. Як то кажуть, «баба з воза…». Та все ж істина дорожча.

Давайте зазирнемо до п.п. 9.11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Він зобов’язує подавати прибуткову декларацію за той період (періоди) протягом календарного року, в якому (яких) платник був платником податку на прибуток підприємств, всіх прибутківців (як квартальників, так і річників), які:

1) перешли на спецЄП або

2) відмовилися від його використання.

За ситуації, коли платник податку на прибуток переходить до ЄП-групи 3 зі ставкою 2 % з травня, податківці у коментованому роз’ясненні наголошують, що він зобов’язаний подати декларацію з податку на прибуток за звітний період півріччя. І тут вони не згадують, що зробити це має лише квартальний прибутківець. Водночас, коли платник відновлює свій прибутковий статус, фіскали наполягають, аби він звітував, залежно від того річник він чи квартальник.

Дійсно, п.п. 9.11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ говорить про прибутківців, які відмовились від спецЄП. А п.п. 9.9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ розмежовує їх з тими, чий прибутковий статус відновиться автоматично після припинення воєнного стану. Втім, на нашу думку, для періоду звітування це не повинно мати значення — діяти всім треба за одним сценарієм. Хоча, з іншого боку, прибутківцю-річнику буде менше роботи…

Запам’ятайте! Результати діяльності за періоди перебування на сплаті ЄП за ставкою 2 % не враховують при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток. Тож, в умовах нашого прикладу, прибутковий об’єкт (рядок 02 декларації) має вбирати в себе фінансовий результат (!) за періоди:

— з початку звітного року до дати переходу на особливу спрощенку — з 01.01.2022 по 14.04.2022;

— з дати повернення на загальну систему оподаткування і до кінця звітного (податкового) періоду — з 01.06.2022 по 30.06.2022 (у піврічній декларації квартальника), з 01.06.2022 по 31.12.2022 (у декларації за 2022 рік річника).

А от обсяг доходу, який фіксуємо у рядку 01 прибуткової декларації, треба обчислювати за весь звітний календарний рік. Тобто сюди слід ураховувати доходи, отримані за періоди такого року під час перебування на сплаті ЄП за ставкою 2 % (п.п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Докладно про те, як декларувати податок на прибуток при повернення зі спецЄП на загальну систему, читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 31.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі