Теми статей
Обрати теми

Строки звітування та сплати для ФОП під час війни: оновлена версія

Казанова Марина, податковий експерт
Незважаючи на те що для ФОП під час дії воєнного стану передбачені певні «пільги» щодо сплати податків /ЄСВ (зокрема є можливість не сплачувати ЄСВ «за себе»), все одно виникають обов’язки щодо сплати тих чи інших податків/зборів і подання звітності. Нещодавно прийнятий Закон № 2260 суттєво змінив підходи щодо того в які строки мають сплачуватися податки та подаватися звітність під час дії воєнного стану. Отже, щоб не натрапити на штрафи, треба врахувати нові правила, які ми з вами зараз і проаналізуємо.

Передусім зазначимо, що Закон № 2260, ще не набув чинності. Треба деякий час зачекати його підписання Президентом та опублікування. І лише після цього Закон № 2260 набуде чинності — з дня, наступного за днем його опублікування. Втім, вважаємо це відбудеться дуже скоро.

Як було? На час дії воєнного стану в ПКУ закріплена норма (п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX) відповідно до якої у разі неможливості своєчасно подати звітність/сплатити податок/зареєструвати податкові,акцизні накладні платник податків звільняється від відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Причому відповідно до редакції норми, яка діяла до прийняття Закону № 2260, доводити неможливість своєчасно виконати податковий обов’язок не було потрібно. Це підтверджували і самі податківці.

Тобто фактично цією нормою (можливістю подати звітність і сплатити податки «дещо пізніше») могли скористатися абсолютно всі платники податків.

Як тепер? Тепер увага! Законом № 2260 цю норму (п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) переписують! І платників податків фактично зобов’язують подавати звітність та сплачувати податки в «звичайні» строки (як в «довоєнні» часи). Також платників ПДВ хочуть зобов’язати своєчасно реєструвати податкові накладні/розрахунки коригування.

Виключення зроблено лише для тих платників податків які не мають можливості своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо сплати податків/подання звітності/ реєстрації податкових, акцизних накладних.

В п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ (який передбачає, що на період дії воєнного стану зупиняється перебіг податкових строків) тепер чітко зазначили, що зупинення строків не стосується подання звітності, сплати податків, реєстрації податкових накладних (ПН)/ розрахунків коригування (РК).

Платників податків поділили на:

(1) тих які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації ПН/РК;

(2) і тих хто не має такої можливості.

Як буде визначатися, чи мав платник податків таку можливість чи ні?

Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків податкових обов’язків та перелік документів на підтвердження має затвердити Мінфін. Тобто:

тепер для того, щоб вважатися платником у якого немає можливості своєчасно подати звітність/сплачувати податки, реєструвати ПН, таку «неможливість» потрібно буде доводити.

На час підготовки цієї статі відповідного проекту Мінфіну у відкритих джерелах ще не було.

Але одразу заспокоюємо. Якщо у вас, наприклад, була можливість своєчасно виконати податковий обов’язок, але ви скористалися нормою з п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX, яка фактично діяла для всіх платників податків і дозволяла «відтермінувати» подання звітності/сплати податків, то ніяких ризиків для вас це не створює. Зворотної дії норми тут не має. Закон № 2260 встановлює перехідні норми — граничні строки, протягом яких ви маєте ще можливість без штрафів подати звітність та сплатити податки за періоди до прийняття Закону № 2260.

Для наочності інформацію про те, як саме (в які строки) мають платники податків подавати звітність і сплачувати податки за новим Законом 2260 (оновленим п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) наведемо в таблиці.

Платник податків

На який період припадають граничні строки подання звітності/

сплати податків/

реєстрації ПН/РК

Коли потрібно подати звітність/

сплатити податки та збори/

зареєструвати ПН/РК

Платник податку має можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації ПН/РК

Якщо граничний строк подання звітності/сплати податку/реєстрації ПН/РК припав:

— на період з 24.02.2022 по дату набрання чинності Закону № 2260

Зареєструвати ПН/РК — до 15 липня 2022 року;

Подати звітність — до 20 липня 2022 року;

Сплатити податки/збори — не пізніше 31 липня 2022 року

— на період після набрання чинності Закону № 2260

В загальні строки, визначені ПКУ.

Тобто 6-місячна відстрочка-звільнення діяти не буде

Приклад 1. Припустимо ФОП (платник ЄП групи 3) не подав декларацію єдинника за I-й квартал 2022 року. «Стандартний» строк подання декларації — протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу (тобто не пізніше 10.05.2022 року). Оскільки граничний строк подання цієї декларації (10.05.2022) припав на період до набрання чинності Закону № 2260, то подати цю декларацію ФОП повинен до 20 липня 2022 року; а сплатити податок за декларацію — не пізніше 31 липня 2022 року.

Приклад 2. ФОП на ЄП група 2. Не сплатив авансовий внесок за березень 2022 року. Оскільки граничний строк сплати авансового внеску за березень (18.03.2022) припав на період до набрання чинності Закону № 2260, то сплатити авансовий внесок потрібно не пізніше 31 липня 2022 року.

Приклад 3. ФОП є платником ПДВ. У нього є показники для декларування в декларації ПДВ за травень. Оскільки граничні строки подання декларації з ПДВ за травень (20.06.2022) припадають на період після набрання чинності Закону № 2260, то подати декларацію він має в загальні строки — не пізніше 20.06.2022 (інакше штраф — 340 грн за п. 120.1 ПКУ). А сплатити ПЗ за декларацією потрібно також в загальні строки — не пізніше 30.06.2022

Якщо платник податку НЕ має можливості своєчасно виконувати податкові обов’язки

Протягом дії воєнного стану така можливість:

Якщо граничний строк подання звітності/сплати податку/реєстрації ПН/РК припадає:

— відновилась

— на період з 24.02.2022 до дня відновлення можливості

Протягом 60 к.дн. з першого дня місяця, наступного за місяцем відновлення можливості

— на період після відновлення можливості

В загальні строки, визначені ПКУ.

Тобто 6-місячна відстрочка-звільнення діяти не буде

— не відновилась

Протягом 6 місяців після скасування воєнного стану

Приклад 4. ФОП на ЄП (група 3) не подав декларацію за 1-й квартал 2022 року. Можливість подавати звітність відновилась з 02.06.2022 року. В такому разі подати декларацію і сплатити податок за цією декларацією йому потрібно не пізніше 29.08.2022 року (60 календарних днів, які відраховуються з 01.07.2022)

Платник податків перейшов на «спецЄП» 2 %

Якщо граничний строк подання звітності/сплати податку/реєстрації ПН/РК припали на період з 24.02.2022 по день переходу на «спецЄП» 2%

Протягом 60 к.дн з дня переходу на систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до переходу на «спецЄП»

Яка буде відповідальність, якщо не подамо звітність/не сплатимо податки/не зареєструємо ПН строки, визначені в цій таблиці? До платника будуть застосовуватися штрафи в «загальному» порядку Тобто, якщо наприклад:

— не подамо вчасно звітність — застосують штраф в 340 грн (згідно з п. 120.1 ПКУ);

— несвоєчасно сплатимо податок — штраф, зокрема, за ст. 124, 1251 ПКУ.

Є тут ще нюанс з тим, що поки триває карантин, подовжується і дія «карантинного» звільнення від штрафів за порушення податкового законодавства (п. 521 підрозд. 10 розд.XX ПКУ). Зокрема протягом дії карантину не застосовуються штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН/РК (головне якщо граничні строки реєстрації минули під час дії карантину — зареєструвати їх до кінця дії карантину). Але, наприклад, на штрафи за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати, карантинне звільнення не поширюється.

Але:

— судячи з усього карантин таки закінчиться 31.05.2022;

— податківці можуть не зважати на «карантинне» звільнення від штрафів, якщо мова йде про проведення перевірок, які дозволені під час воєнного стану (п. 69.2 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Звільнень від адмінштрафів, за податкові правопорушення, ні під час дії воєнного стану ні пі час дії карантину, не передбачено.

ЄСВ. Тут поки що радикальних змін немає. Продовжують діяти норми п. 921 та 922 розд. VIII Закону № 2464 відповідно до яких тимчасово на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом 3-х місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану:

1) не застосовуються штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, зокрема, за:

— несплату, неповну сплату або несвоєчасну сплату суми ЄСВ;

— донарахування своєчасно не нарахованого ЄСВ;

2) не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Податківці (категорія 201.09 БЗ) також говорять, що:

«фізичні особи — підприємці…, які сплачують єдиний внесок самі за себе, звільняються від адміністративної відповідальності за порушення законодавства по ЄВ з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, роботодавці — на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану».

Маються на увазі адмніштрафи за ст. 1651 КУпАП.

Але одночасно наголошують на тому, що ст. 38 КУпАП (яка визначає строки давності для накладання адмінштрафу) у такі періоди не застосовується. Тобто натякають на те, що якщо обов’язок щодо нарахування/сплати/подання звітності з ЄСВ не буде виконаний протягом 3-х місяців після скасування воєнного стану, то вони застосуються адмінштраф потім.

Подання різного роду реєстраційних заяв, ф. № 20-ОПП і т.п. (що не є податковою звітністю). Тут буде продовжувати діяти норма з п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ, яка передбачає, що на час дії воєнного стану зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Відповідно до оновленої редакції п. 69.9 підрозд. 10 розд. XX ПКУ (з урахуванням Закону № 2260) зупинення строків не поширюється саме на строки реєстрації ПН/РК, сплати податків/зборів і подання податкової звітності.

А ось на різного роду реєстраційні заяви/повідомлення, які не є податковою звітністю (ф. № 20-ОПП), норма про зупинення перебігу строків поширюється. Причому для всіх без винятку платників податків (незалежно від того чи була у них можливість подання чи ні).

Тобто, наприклад, якщо необхідність подання ф. 20-ОПП припадає на період дії воєнного стану, то подати таку форму можна ще протягом 10 днів після закінчення воєнного стану.

Висновки

  • З моменту набрання чинності Закону № 2260 платники податків мають подавати звітність/сплачувати податки/реєструвати ПН/РК у «звичайні» строки, передбачені ПКУ (як у «довоєнний» час). Виключення зроблено для платників податків, які не мають можливість своєчасно виконати податкові обов’язки.
  • Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податкових обов’язків та перелік документів на підтвердження має затвердити Мінфін. Тобто неможливість своєчасно подати звітність/сплатити податки/зареєструвати ПН/РК потрібно буде доводити.
  • Встановлені перехідні норми протягом яких ви маєте ще можливість без штрафів подати звітність та сплатити податки за періоди до прийняття Закону № 2260.
  • Нові норми стосуються саме подання податкової звітності, сплати податків, реєстрації ПН/РК. А ось на різного роду реєстраційні заяви/повідомлення, які не є податковою звітністю (ф. № 20-ОПП), поширюється норма, яка передбачає, що на час дії воєнного стану перебіг податкових строків зупиняється.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі