Теми статей
Обрати теми

Придбали ДСП для захисту вікон: куди віднести витрати?

Казанова Марина, податковий експерт
Для захисту вікон придбали плити OSB. Як правильно провести їх в обліку? Віднести на вартість будівлі, але ж вони будуть демонтовані через деякий час? Або списати на витрати поточного періоду?

Нам потрібно розібратися куди в обліку віднести витрати на придбанні цих плит:

— чи віднести на збільшення вартості будівлі (рахунок 15);

— чи визнати поточними витратами;

— чи, можливо, враховуючи те, що ці плити можна знімати, визнати їх у якості окремого активу (МНМА чи МШП)?

Почнемо з першого варіанту — чи відносити ці витрати на збільшення вартості будівлі (на 15 рахунок)?

Тут варто врахувати, що первісну вартість основних засобів збільшують витрати, пов’язані з поліпшенням об’єкта (модернізація, модифікація, добудова, дообладнання), що призводить до збільшення майбутніх економічних вигод первісно очікуваних від використання об’єкта (п. 14 НП(С)БО 7).

В даному випадку ніякого «поліпшення» об’єкту основних засобів (будівлі) немає. Від того, що ми «забили» вікна вартість будівлі не стала дорожчою, не покращились технічні характеристики будівлі, не подовжився її експлуатаційний строк. Це не привело до зниження витрат або додаткових надходжень.

Тобто ці витрати — це не покращення, а підтримання первісних функцій (робочого стану) будівлі.

Отже, на збільшення вартості будівлі ці витрати не відносимо.

Далі — чи можливо визнати в обліку ці плити в якості окремого активу (МНМА чи МШП)? Враховуючи, що самі по собі ці плити не є закінченими пристроями, що виконують певні самостійні функції (плити потребують монтажу і будуть/можуть експлуатуватися лише після прикріплення до вікон), то немає підстав визнавати їх МНМА або МШП.

Тоді куди віднести вартість придбаних плит? Це будуть звичайні витрати, спрямовані на утримання об’єкта основних засобів (підтримання його в робочому стані). А такі витрати відповідно до п. 15 НП(С)БО 7 включаються до складу витрат відповідного періоду:

«витрати, що здійснюються для підтримання об’єкта в робочому стані (проведення технічного огляду, нагляду, обслуговування, ремонту тощо) та одержання первісно визначеної суми майбутніх економічних вигод від його використання, включаються до складу витрат».

А це означає, що придбані плити:

— спочатку оприбутковуємо у складі запасів (будівельних матеріалів) на підставі накладної постачальника (Дт 205 — Кт 631; Дт 644 — Кт 631);

— після «монтажу» плит на вікна, списуємо їх вартість на витрати (Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 205). Вид витрат (Дт 23, 91, 92, 93, 94) визначаються залежно від функціонального призначення будівлі. Підстава — накладна на внутрішнє переміщення матеріалів та акт (відомість) виконаних робіт. Якщо монтаж плит здійснили господарським способом (власними силами), то краще скласти такий акт. У ньому слід зазначити вид робіт (монтаж плит на вікна), дані про об’єкт основних засобів (інвентарний номер, місцезнаходження тощо), а також кількість і ціну використаних матеріалів.

Отже, вартість плит, придбаних для захисту вікон від руйнування скла, слід визнавати витратами відповідного звітного періоду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі