Теми статей
Обрати теми

Відшкодування та облік послуги з резервування пального

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Підприємство зазвичай придбавало пальне для службового автомобіля на АЗС, при цьому талонами або паливними картами не користувалося. Водій щоразу розраховувався за нього готівкою або власною банківською карткою. Востаннє до авансового звіту він додав два чека РРО: один — за певну кількість бензину, інший — за послугу з резервування цієї ж кількості пального. Чи можна компенсувати обидві суми водієві та включити їх у витрати?

Так, можна. Жодних перешкод для цього ми не бачимо. Пояснимо детальніше.

Справа в тому, що донедавна роздрібна ціна на пальне була регульованою, причому ще з часів ковід-карантину, який поки що не закінчився. Наразі п. 414 постанови КМУ від 09.12.2020 № 1236, що містив механізм такого держрегулювання, зупинено з 20 травня 2022 р. (див. постанову КМУ від 17.05.2022 № 594). Однак до зазначеної дати встановлювався граничний рівень торговельної надбавки на пальне в розмірі:

не більше 7 грн із урахуванням ПДВ до середньої вартості 1 л дизельного палива;

не більше 6,5 грн із урахуванням ПДВ до середньої вартості 1 л бензинів автомобільних.

Середню вартість пального публікували щомісяця до 3, 13 і 23 числа на сайті Мінекономіки.

У зв’язку з цим АЗС не мали права продавати пальне за ціною, вищою ніж та, що була визначена за наведеним алгоритмом. Однак в умовах гострого дефіциту пального продавати його задешево теж ніхто не хотів. От і вигадували такі собі фінти з резервуванням абощо.

Безперечно, законодавство про захист прав споживачів (ч. 2 ст. 17 Закону № 1023*)

забороняє примушувати споживача придбавати продукцію непотрібного йому асортименту

Причому під продукцією тут слід розуміти будь-які виріб (товар), роботу чи послугу, що виготовляються, виконуються чи надаються для задоволення суспільних потреб (п. 19 ч. 1 ст. 1 Закону № 1023). Ба більше! За порушення цієї заборони передбачено штраф у розмірі 8500 грн (п. 12 ч. 1 ст. 23 Закону № 1023).

* Закон України «Про захист прав споживачів» від 12.05.91 № 1023-XII.

Однак зараз розмова зовсім не про це. Бо врешті-решт угоду про придбання пального між АЗС та вашим підприємством (через водія, як вашого представника) було укладено і виконано в повному обсязі обома сторонами. Про що свідчить, зокрема, здійснення вами оплати як за пальне, так і за додаткову послугу з його резервування. І оскаржувати цю угоду ви, скоріш за все, не збираєтесь. Тож тепер залишилось лише з’ясувати, як такі госпоперації відобразити в бухобліку підприємства.

По-перше, якщо водій придбавав пальне за свої кошти, то на підставі наданого до бухгалтерії і затвердженого керівником авансового звіту ви маєте відшкодувати йому понесені ним витрати. Причому без утримання ПДФО — контролери із цим давно вже погодились. Щоправда, за двох умов (див. БЗ 103.04 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques, а також Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом Мінфіну від 26.04.2019 № 181):

1) доцільність та обґрунтованість таких витрат мають бути підтверджені роботодавцем;

2) самі витрати повинні здійснюватися у межах трудової функції працівника.

Ми ж уважаємо, що

при відшкодуванні працівникові витрачених коштів дохід (тобто приріст показників фінансового та/або майнового стану) у нього відсутній у будь-якому разі

Детальніше про це читайте у «Податки & бухоблік», 2020, № 11 — i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2020/february/issue-11/article-106821.html.

Зверніть увагу! Відзвітувати за придбання, здійснені за свої, можна будь-коли — конкретних строків для цього ПКУ не встановлює. Хоча податківці вважають, що й у такому разі працівник має дотримуватися загальновстановлених строків подання звіту — до закінчення 5-го банківського дня, що настає за днем, в якому придбав товари (послуги) для господарських (виробничих) потреб підприємства (п.п. «б» п.п. 170.9.2 ПКУ). Однак і відповідальність за несвоєчасне звітування такої особи не передбачена (БЗ 109.15 — zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques). Тож ви можете приймати від водія такий звіт і після того, як уряд скасував дежрегулювання цін на пальне — правила оподаткування і відображення в бухобліку від цього жодним чином не зміняться.

Якщо ж водієві попередньо було видано аванс на госпотреби, і за нього він відзвітував в установлені ПКУ строки, питання щодо утримання ПДФО теж не виникає.

По-друге, не може бути й мови про оподаткування ПДФО вартості послуги із резервування пального. Адже вона була придбана не для задоволення особистих потреб працівника, а для госппотреб підприємства, про що свідчить затверджений керівником авансовий звіт у повному обсязі.

По-третє, придбане пальне відноситься до запасів підприємства. Такі активи зараховують на баланс за первісною вартістю (п. 8 НП(С)БО 9). Складові первісної вартості запасів, придбаних за грошові кошти, перелічено у п. 9 НП(С)БО 9 (див. також спецвипуск «Податки & бухоблік», 2021, № 14 — i.factor.ua/ukr/journals/nibu/2021/february/issue-14/article-113406.html). Аналіз цього переліку дає підстави стверджувати, що

вартість послуги з резервування пального слід одразу включити до його первісної вартості,

оскільки такі витрати є іншими витратами, безпосередньо пов’язаними з придбанням запасів.

Приклад. Водій для потреб підприємства придбав за власні кошти 30 л дизельного палива за ціною 44,55 грн/л на суму 1336,50 грн (у тому числі ПДВ 7 % — 87,43 грн), а також сплатив за послугу з резервування цієї кількості пального 300 грн (у тому числі ПДВ 20 % — 50 грн). Авансовий звіт затверджено керівником у повному обсязі. Витрати працівника відшкодовано шляхом перерахування коштів на його картковий рахунок.

Як відобразити ці госпоперації у бухгалтерському обліку підприємства, покажемо нижче в таблиці. Виходитимемо з того, що водій не попередив продавця про придбання пального для підприємства, а не для власного споживання, тож окремі податкові накладні (ПН) на ці придбання АЗС не складала. З огляду на це відображати податковий кредит (ПК) за такими придбаннями підприємство має не за спеціальним правилом п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (ПК без ПН за первинкою на всю суму вхідного ПДВ з наступним коригуванням за отриманою ПН, зареєстрованою в ЄРПН), а за загальним. Тобто враховуючи обмеження загальної суми придбаних за касовими чеками товарів/послуг не більше 200 грн на день без ПДВ (п.п. «б» п. 201.11 ПКУ). А за таких умов підприємство не має права на ПК за обома придбаннями.

Облік пального і послуги з його резервування за кошти працівника

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума, грн

Дт

Кт

1

Оприбутковано пальне, придбане підзвітною особою

203

372

1336,50

2

Включено до первісної вартості пального вартість послуги з його резервування

203

372

300

3

Відшкодовано витрати працівника шляхом перерахування коштів на його картковий рахунок

372

311

1636,50

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі