Теми статей
Обрати теми

КЕП на токенах відтерміновано

Децюра Сергій, податковий експерт
На початку 2022 року знову почалися розмови про необхідність переходу до застосування кваліфікованих електронних підписів, сертифікати ключів до яких слід зберігати на захищених носіях (токенах). Але через карантин, викликаний коронавірусом, початок переходу на токени був відтермінований до його закінчення. І от карантин вже скоро добігатиме кінця, а тому виникає запитання з тим з якої дати слід переходити на використання токенів? Про це і поговоримо далі.

З чого все почалося. Практично до кінця 2018 року всі платники підписували електроні документи, включаючи податкову звітність, за допомогою електронного цифрового підпису (ЕЦП).

З 07.11.2018 все змінилося. З цього дня набув чинності Закон № 2155*, яким було введено в ужиток замість ЕЦП термін кваліфікований електронний підпис/печатка (КЕП).

* Закон України «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII.

За своєю суттю КЕП — це підпис з найвищим рівнем довіри, який базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. Він однозначно прирівнюється до власноручного підпису (ч. 4 ст. 18 Закону № 2155). Отже,

за великим рахунком КЕП — це удосконалений аналог ЕЦП

Але щоб не викликати паніку і черги до АЦСК для отримання замість ЕЦП нових КЕП законодавці дозволили переходити на використання КЕП протягом наступних двох років (ч. 5 р. VII Закон № 2155), тобто аж до 07.11.2020.

При цьому за задумом платники податків мали спеціально не звертатися за отриманням замість ЕЦП КЕП. Вони мали просто, приходячи після 07.11.2018 до АЦСК за новим підписом чи з метою внесення змін до діючого ЕЦП, отримувати уже новий КЕП. Отже, платники мали за два роки поступово забувати про ЕЦП і перейти на КЕП.

Проблемна ситуація. Все було б добре якби не одне але. Найголовніша відмінність КЕП від ЕЦП крилася в тому що КЕП на відміну від ЕЦП має зберігатися в засобі КЕП, тобто пристрої або програмі (ПЗ), які відповідають вимогам Закону № 2155 (п. 17 ч. 1 ст. 1 і п. 12 ч. 2 ст. 23 Закону № 2155). До пристроїв, у яких може зберігатися КЕП, на сьогодні можна віднести токен (спеціальні флешки або смарт-картки), а до ПЗ, по суті, — хмарні сервіси.

Водночас Закон № 2155 прямо не зобов’язував приватних осіб (юросіб, та ФОП) використовувати саме токени для зберігання своїх КЕП. Вони, по суті, мали право зберігати КЕП на простих флешках, а не токенах. А тому теоретично виходило що навіть з 07.11.2020 приватні юрособи та ФОП хоч і повинні були використовувати КЕП, але не повинні були їх зберігати на токенах.

Однак з цим були не згодні контролюючі органи. Вони наполягали, щоб всі КЕП зберігалися на токенах. Тому навіть розсилали квитанції при подачі звітності підписаної підписами що містяться не на токенах з попередженням про те, що електронний підпис зберігається на незахищеному носії. Але на прийняття звітності і на вхід в Електронний кабінет тощо це не вплинуло.

Хоча і заявити всім що ваші КЕП не дійсні і біжіть по КЕП на токенах ніхто не наважувався.

Вихід із ситуації. Щоб вийти з ситуації без втрат і не змушувати відразу всіх юросіб і ФОП обзавестися КЕП на токенах Кабмін вирішив провернути хитрий хід.

А саме постановою від 03.03.2020 № 193 Кабмін повідомив, що

з 07.11.2018 діє експериментальний проект, який дає можливість використання удосконалених електронних підписів (УЕП), які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів замість КЕП на токенах

УЕП — підпис з меншим рівнем довіри ніж КЕП, але з відсутністю вимогами до зберігання на токенах. Тобто УЕП можна зберігати на звичайній флешці, жорсткому диску комп’ютера, CD-диску тощо.

Отже, виходило що у всіх юрособі та ФОП які отримали КЕП після 07.11.2018 і зберігали їх не на токенах були на руках УЕП. Деталі шукайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 17.

Але використання УЕП це тимчасова міра для переходу всіх на КЕП на захищений носіях (токенах або у хмарі). Тому Кабмін спочатку встановив строк для використання УЕП до 31.12.2021.

Водночас згодом в Україні почав бушувати коронавірус. Тому Кабмін постановою від 17.03.2021 № 227 вперше відтермінував закінчення експериментального проекту з УЕП до 05.03.2022.

Яка ситуація сьогодні. 23.02.2022 (в перед день війни), щоб не створювати під час карантинних обмежень навантаження на надавачів електронних довірчих послуг і великих черг (тоді ще існувала проблема із карантинними обмеженнями) Кабмін ще раз вирішив відтермінувати застосування КЕП на захищених носіях (токенах або у хмарі).

А саме він дозволив протягом дії карантину викликаного коронавірусом використовувати КЕП не на токенах, тобто УЕП (постанова Кабміну від 23.02.2022 № 229 та п.п. 6 п. 24 постанови Кабміну від 09.12.2020 № 1236).

На сьогодні відомо, що карантин добігає кінця 31.05.2022 і продовжувати його навряд чи будуть. Тому здалося що уже з 1 червня слід всім бігти за КЕП на захищених носіях.

Водночас через продовження в кінці травня ще на 90 днів дію ВС (до 24.08.2022) Кабмін нарешті зрозумів що в час війни є важливіші справи ніж використання КЕП на токенах.

Тому 24 травня на черговому засіданні КМУ було прийнято

рішення продовжити на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців з дня його припинення чи скасування можливості використання електронних підписів та печаток без використання текенів

Тобто після цих нововведень всі приватні юроосби та ФОП можуть використовувати до кінця ВС і протягом 6 місяців після її закінчення КЕП яке зберігається не на токені, а, наприклад, на звичайній флешці чи жорсткому диску комп’ютера.

Отже можна здихнути з полегшенням і далі використовувати отримані ще до війни КЕП, які не зберігаються на токенах.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі