Теми статей
Обрати теми

Воєнні норми тривалості робочого часу

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Зміни у застосуванні трудового законодавства в період дії воєнного стану зачепили й норми робочого часу. Ці зміни продиктовані необхідністю під час війни працювати якомога більше й таким чином підтримувати економіку. Отже, розглянемо, як розрахувати норми тривалості робочого часу в воєнних умовах сьогодення.

Наразі в Україні воєнний стан подовжено до 5 год 30 хв 23.08.2022 Указом Президента України «Про продовження строку дії воєнного стану в Україні» від 17.05.2022 № 341, затвердженим Законом України від 22.05.2022 № 2263-IX. Та зберігаємо оптимізм і сподіваємося, що День незалежності — 24 серпня ми зустрінемо вже з мирними нормами робочого часу.

Ну а поки що визначимося з основними моментами, які треба врахувати під час обчислення норми робочого часу в умовах воєнного стану.

Тижнева тривалість робочого часу та відпочинку

Нормальна тривалість. За загальним правилом нормальна тривалість робочого часу працівників не може перевищувати 40 годин на тиждень (ст. 50 КЗпП).

Разом з цим у період дії Закону № 2136, тобто з 24.03.2022 й до припинення/скасування воєнного стану, нормальна тривалість робочого часу не може перевищувати 60 годин на тиждень (ч. 1 ст. 6 Закону № 2136).

Увага!

Збільшення тижневої норми робочого часу до 60 годин на тиждень є не обов’язком роботодавця, а його правом

При цьому Мінекономіки в роз’ясненні від 23.03.2022 наполягає, що таке збільшення норми повинно бути обґрунтованим.

Роботодавець може залишити «мирну» нормальну тривалість робочого часу, наприклад, 40 годин на тиждень. При цьому така менша нормальна тривалість робочого часу (менше 60 годин на тиждень) не вважатиметься неповним робочим часом. Відповідно й відпрацювавши встановлену норму годин на місяць, розраховану виходячи з 40-годинного робочого тижня, працівник-окладник з повною зайнятістю повинен отримати основну зарплату в розмірі, що дорівнює окладу. Ніякі пропорційні розрахунки не проводимо.

Скорочена тривалість. Для працівників, яким відповідно до законодавства встановлюється скорочена тривалість робочого часу (див. ст. 51 КЗпП), з 24.03.2022 у період дії воєнного стану тижневу норму робочого часу може бути збільшено до 50 годин на тиждень (ч. 2 ст. 6 Закону № 2136). Таке збільшення також не є обов’язковим, а має бути обумовлене виробничою необхідністю та мати вагомі підстави.

Тривалість щотижневого відпочинку. Внаслідок збільшення тижневої тривалості робочого часу щотижневий безперервний відпочинок може бути скорочений до 24 годин (див. ч. 5 ст. 6 Закону № 2136).

Документальне оформлення. Якщо ви не змінюєте норму робочого часу, то ніякі накази про «незбільшення» не видаєте. У вас і надалі будуть працювати в колективному договорі, правилах внутрішнього трудового розпорядку (далі — ПВТР), трудових договорах мирні норми тривалості робочого часу на тиждень.

У випадку збільшення норми робочого часу, слід видати відповідний наказ (розпорядження) керівника і ознайомити з ним працівників.

А як бути з попередженням про зміну режиму роботи? Режим роботи віднесений ч. 3 ст. 32 КЗпП до істотних умов праці. Проте у період дії воєнного стану норми ч. 3 ст. 32 КЗпП щодо повідомлення працівника про зміну істотних умов праці за два місці не застосовуємо (див. ч. 2 ст. 3 Закону № 2136). Тож зміни можна вводити в дію відразу після затвердження нової норми (режиму роботи) та ознайомлення з нею працівників.

Час початку/закінчення робочого дня

У мирні часи час початку та закінчення робочого дня (зміни) встановлюють ПВТР і графіки змінності (ст. 57 КЗпП). ПВТР затверджує трудовий колектив підприємства за поданням роботодавця та за погодженням із профспілкою (ст. 142 КЗпП). Зараз таких вимог немає.

Під час воєнного стану час початку і закінчення щоденної роботи (зміни) визначає роботодавець

Така лаконічна норма прописана у ч. 4 ст. 6 Закону № 2136.

Тобто якщо роботодавець вирішить починати та закінчувати робочий день раніше для того, щоб працівники могли дістатися додому до початку комендантської години, йому достатньо видати відповідний наказ та довести його до відома працівників. Вносити зміни до ПВТР у цьому випадку, залучати до цього питання трудовий колектив та профспілку не треба.

Несвяткові свята

Частиною 6 ст. 6 Закону № 2136, встановлено, що у період дії воєнного стану не діють норми КЗпП щодо визначення святкових та неробочих днів, в які не провадиться робота (ст. 73 КЗпП). Тобто такі дні для трудових цілей стали звичайними днями календаря. Ну і внаслідок цього у зазначений період не діють норми щодо:

— скорочення роботи на одну годину напередодні святкових і неробочих днів;

— перенесення вихідного дня на наступний після святкового або неробочого, у разі, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем;

— перенесення вихідних та робочих днів відповідно до рекомендації КМУ;

— заборони залучення до робіт у святкові і неробочі дні.

Які свята та неробочі дні ми вже «втратили» з 24.03.2022 поки діє воєнний стан? Це Пасха (Великдень) — 24 квітня, День праці — 1 травня та День перемоги — 9 травня. Також звичайними календарними днями у період дії воєнного стану до 23.08.2022 будуть ще й Трійця —12 червня та День Конституції України — 28 червня.

Проте ці дні не стають автоматично робочими днями. Наприклад, 12 червня (неділя) — буде вихідним для тих працівників, яким графіком роботи неділю встановлено вихідним. Цей день може бути й робочим для тих, кому неділя визначена робочим днем. Щодо до 28 червня (вівторок), то оскільки цей день не є святковим, він буде робочим для працівників, у кого вівторок — це робочий день і звичайним вихідним для тих, у кого такий день є вихідним.

Оскільки Пасха (Великдень), День праці та Трійця припадають на неділю, то для тих працівників, у кого неділя — це вихідний день, наступні за ними понеділки 25 квітня, 2 травня та 13 червня відповідно — це звичайні робочі дні.

Ну і ніякого скорочення робочого дня на одну годину, зокрема, у понеділок 27 червня не буде.

Зрозуміло, що такі метаморфози зі святковими та неробочими днями змінили кількість робочих днів/годин у квітні і травні 2022 року, та змінять відповідно й у червні 2022 року.

Чи потрібно видавати наказ про зміну кількості робочих днів/годин?

Так, ми рекомендуємо видавати наказ щодо цього та доводити його до відома працівників. Таким чином ви убезпечите себе від можливих непорозумінь щодо необхідності виходу на роботу, наприклад, 13 або 28 червня 2022 року з тими, хто працює за 5-денкою або 6-денкою.

На рисунку нижче ми наводимо фрагмент прикладу оформлення такого наказу для підприємства, що працює за 5-денним робочим тижнем з двома вихідними днями у суботу та неділю.

img 1

Рис. Фрагмент наказу про організацію роботи у червні 2022 року

Що стосується календаря робочого часу та розрахунку норми тривалості робочого часу з урахуванням «воєнних» коригувань, то кожен роботодавець повинен складати й рахувати їх самостійно. Тут береться до уваги нормальна тривалість робочого часу, що діє на підприємстві, тривалість щоденної роботи, кількість вихідних днів.

Проте, якщо у вас працівники працюють за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу і неділю з однаковою тривалістю робочого часу на день протягом робочого тижня, та нормальна тривалість робочого часу у вас у 2022 році становить 40 годин на тиждень (збільшення не відбулося), то вважайте, що вам пощастило! Ви можете скористатися розрахунками, наведеними в таблиці нижче.

Уточнена норма тривалості робочого часу на 2022 рік, розрахована за календарем п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними у суботу та неділю з тривалістю часу роботи за день протягом робочого тижня 8 годин з урахуванням продовження воєнного стану до 5 год 30 хв 23.08.2022

img 2

завантажити файл

Висновки

  • Нормальну тривалість робочого часу у період воєнного стану можна збільшити до 60 годин на тиждень, але таке збільшення не є обов’язком роботодавця.
  • Під час дії воєнного стану для трудових відносин святкові та неробочі дні визначені як звичайні дні календаря, оскільки ст. 73 КЗпП не працює.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі