Теми статей
Обрати теми

Дія Сіті та ставка ПДФО 18 %

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
За матеріалами категорії 103.03 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Якщо статус резидента Дія Сіті отримано не з початку місяця, то зарплату працівників та винагороду гіг-спеціалістів, нараховану/виплачену за такий місяць, оподатковуємо ПДФО за ставкою 18 %

Ситуація. Юрособа-роботодавець отримує статус резидента Дія Сіті не з початку місяця. Отримання такого статусу не є підставою для припинення трудових договорів, що укладені з його найманими працівниками. Тож у працівників у місяці переходу є нарахування за період до та після отримання їх роботодавцем статусу резидента Дія Сіті.

Як оподатковувати такі доходи? Адже для резидентів Дія Сіті діють пільгові правила оподаткування! Про них ми розповідали в статті «Оподаткування доходів фізосіб резидентом Дія Сіті» // «Податки & бухоблік», 2022, № 74.

Відповідь на зазначене запитання надали податківці в роз’ясненні, що сьогодні коментується. Зауважимо, що роз’яснення з аналогічної ситуації, але щодо нарахування ЄСВ у місяці отримання статусу резидента Дія Сіті, з’явилося у підкатегорії 201.04.01 БЗ ще в червні цього року. Тепер податківці вирішили висловитися й щодо сплати ПДФО. Висновки обох роз’яснень зігаються. Юрособа, яка отримала статус резидента Дія Сіті не з початку місяця, за такий місяць:

— зарплату працівників (винагороду гіг-спеціалістів) оподатковує ПДФО за ставкою 18 %, а не 5 %;

— нараховує ЄСВ на загальних підставах, а не у розмірі мінімального страхового внеску.

Разом з тим, ставка ПДФО 5 % застосовується до доходів спеціаліста резидента Дія Сіті (сплата ЄСВ з мінзарплати здійснюється) з наступного за календарним місяця, в якому юрособою набуто статусу резидента Дія Сіті. Звісно, за умови дотримання резидентом Дія Сіті вимог, установлених пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667*, а саме:

* Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2022 № 1667-ІХ.

— середня місячна винагорода працівникам та гіг-спеціалістам має бути не менше 1200 євро;

— середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів — не менше 9 осіб.

До речі, обидва ці показники, які надають право на застосування пільг в оподаткуванні, розраховують за підсумками кожного календарного місяця, починаючи з наступного за календарним місяця, в якому юридичною особою набуто статусу резидента Дія Сіті.

Йдемо далі. Наступне роз’яснення ДПСУ в Базі знань.

Висновок документа

Якщо резидент Дія Сіті не відповідав вимогам щодо розмірів середньомісячної винагороди та кількості працівників і гіг-спеціалістів, то він зобов’язаний самостійно здійснити перерахунок й донарахувати ПДФО за ставкою 18 %

Пояснимо. Щоб мати право на застосування ставки ПДФО 5 %, резидент Дія Сіті зобов’язаний виконати умови, передбачені пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667. Їх ми озвучили вище.

Якщо резидент Дія Сіті у якомусь місяці не відповідав зазначеним вимогам, то йому слід керуватися приписами п.п. 170.141.5 ПКУ. В цьому підпункті зазначено, що в такому випадку: «податковий агент зобов’язаний у межах податкового розрахунку… самостійно нарахувати податок за ставкою, встановленою пунктом 167.1… Кодексу (тобто 18 % — прим. ред.), щодо доходів спеціалістів резидента Дія Сіті, передбачених у підпунктах «а» — «б» підпункту 170.141.2 ПКУ, що були виплачені протягом такого календарного місяця, та сплатити його до подання податкового розрахунку».

Аналізуючи наведену норму в статті «Оподаткування доходів фізосіб резидентом Дія Сіті» // «Податки & бухоблік», 2022, № 74, ми дійшли висновку, що в ній установлено обов’язок резидента Дія Сіті за свій рахунок саме донарахувати ПДФО. Тобто не з зарплати працівників (винагороди гіг-спеціалістів) утримати ПДФО за ставкою 5 %, а потім ще й за свій рахунок сплатити ПДФО за ставкою 18 %, а саме донарахувати й доплатити податок до суми, розрахованої виходячи з розміру ставки 18 %.

Радує, що такого ж висновку дійшла ДПСУ в роз’ясненні, що коментується.

Зверніть увагу, що додатково утримувати суму податку (різницю між 5 % та 18 %) з доходів працівників/гіг-спеціалістів не слід. Його сплата йде за рахунок резидента Дія Сіті. При цьому сума сплаченого податковим агентом ПДФО не включається до складу оподатковуваного доходу фізичних осіб.

Сплатити до бюджету донарахований податок необхідно до подання Об’єднаного звіту з ЄСВ/ПДФО/ВЗ за той звітний період, у який увійшов місяць недотримання згаданих вище критеріїв.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі