Теми статей
Обрати теми

Оподаткування доходів фізосіб резидентом Дія Сіті

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Для резидентів Дія Сіті законодавство надає певні преференції щодо оподаткування доходів їх працівників та гіг-спеціалістів. У яких випадках такі преференції працюють, а в яких застосовуються звичайні ставки та правила сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ, ви можете дізнатися прямо зараз.

ПДФО

При виплаті доходів своїм працівникам чи гіг-спеціалістами резидент Дія Сіті виступає податковим агентом. На які особливості йому слід звернути увагу під час виконання функцій податкового агента?

Відповідно до п.п. 170.141.2 ПКУ резиденти Дія Сіті утримують ПДФО за ставкою 5 % (а не 18 %) з доходів у вигляді:

— заробітної плати;

— винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактами, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;

— авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на нього.

Але зауважте: ця пільгова ставка застосовується до загального (річного) оподатковуваного доходу, розмір якого не перевищує еквівалент 240 тис. євро за календарний рік за курсом НБУ, встановленим на 1 січня звітного податкового року.

Якщо дохід вище зазначеної межі, до суми перевищення застосовується ставка 18 %. Причому в такому випадку фізособа зобов’язана подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, відобразити в ній суму перевищення та самостійно сплатити з цієї суми ПДФО (п.п. 170.141.3 ПКУ).

Наведені правила оподаткування стосуються всіх працівників та гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті, а не лише IT-фахівців

Важливо! Щоб мати право на застосування ставки ПДФО 5 %, у кожному календарному місяці, починаючи з місяця, наступного за набуттям статусу резидента Дія Сіті, IT-компанія зобов’язана виконати умови, передбачені пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667*, а саме:

* Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ.

— середня місячна винагорода працівникам та гіг-спеціалістами має бути не менше 1200 євро;

— середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів — не менше 9 осіб.

Якщо у якомусь календарному місяці резидент Дія Сіті не відповідав згаданим вимогам, він зобов’язаний самостійно нарахувати ПДФО за ставкою 18 % щодо зарплати працівників та/або винагороди гіг-спеціалістів*, які виплачені протягом такого календарного місяця (п.п. 170.141.5 ПКУ).

* За авторською винагородою за створення службового твору та перехід прав на нього донараховувати ПДФО у такій ситуації ПКУ не зобов’язує.

При цьому сума сплаченого податковим агентом ПДФО не включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичних осіб.

З наведеного можна зробити висновок, що резидент Дія Сіті зобов’язаний за свій рахунок донарахувати ПДФО. Додатково утримувати суму податку з доходів працівників/гіг-спеціалістів, на нашу думку, не слід.

Сплатити до бюджету донарахований податок необхідно до подання Об’єднаного звіту з ЄСВ/ПДФО/ВЗ за той звітний період, у який увійшов місяць недотримання згаданих вище критеріїв.

Також донарахувати ПДФО за ставкою 18 % за свій рахунок IT-компанії доведеться, якщо запис про втрату нею статусу резидента Дія Сіті здійснено за результатами судового оскарження рішення, прийнятого уповноваженим органом та не скасованого судом. Зробити це слід щодо всіх доходів працівників та гіг-спеціалістів, які були (1) виплачені з дня ухвалення уповноваженим органом рішення про втрату підприємством статусу резидента Дія Сіті до дня внесення запису про це до відповідного реєстру та (2) оподатковані за пільговою ставкою 5 %.

Нарахувати та перерахувати податок у цій ситуації необхідно у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду.

При цьому суму сплаченого підприємством ПДФО не включають до доходу працівників та гіг-спеціалістів (п.п. 170.141.4 ПКУ).

Зверніть увагу:

не всі доходи працівників та гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті можна оподатковувати за ставкою 5 %

Давайте поговоримо про це докладніше.

Виплати працівникам. Насамперед слід з’ясувати, що включається до складу заробітної плати. Адже саме до неї застосовується пільгова ставка ПДФО.

Так, відповідно до п.п. 14.1.48 ПКУ зарплатою для цілей розд. IV цього Кодексу є основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податків у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Здавалося б, відкриваємо ст. 2 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці), Інструкцію № 5*, та жодних проблем. Але не все так просто!

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Якщо йдеться про відпускні чи компенсацію за невикористану відпустку, то це, безумовно, складові заробітної плати (п.п. 2.2.12 Інструкції № 5, п.п. 169.4.1 ПКУ). І застосування до цих доходів ставки 5 % сумнівів не викликає.

Але є ціла низка виплат, які з погляду Інструкції № 5 належать до фонду оплати праці, але при цьому не є заробітною платою згідно з ПКУ. І тому їх не можна оподатковувати за пільговою ставкою.

Наприклад, дарунки від роботодавця включаються до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат (п.п. 2.3.2 Інструкції № 5). Водночас п. 174.6 ПКУ дарунки від юридичних осіб визначає як додаткове благо. Тому, вважаємо, ставка 5 % до таких доходів застосовуватися не повинна.

Спірна ситуація з оподаткуванням резидентами Дія Сіті сум лікарняних, які виплачуються їх працівникам. На нашу думку, до цих доходів має застосовуватися пільгова ставка, адже згідно з п.п. 169.4.1 ПКУ лікарняні розглядаються як заробітна плата. Про це неодноразово нагадували й податківці (див., наприклад, роз’яснення з підкатегорії 103.08.04 БЗ). Крім того, у 4ДФ Об’єднаної звітності виплати за період тимчасової непрацездатності відображаються разом із заробітною платою з ознакою доходу «101».

Однак у консультації з категорії 103.03 БЗ фахівці ДПСУ стверджують, що лікарняні працівників резидент Дія Сіті має обкладати ПДФО за ставкою 18 %, оскільки такий дохід не включається до складу заробітної плати на підставі Інструкції № 5.

Ми з таким підходом категорично не згодні. Ще раз наголосимо, що Інструкція № 5 не може відігравати роль першої скрипки у питаннях обкладення ПДФО. Належність доходу до зарплати для цих цілей потрібно визначати відповідно до норм ПКУ. Дуже сумніваємося, що податківці дозволять застосовувати ставку 5 %, наприклад, до дарунків роботодавця.

Крім зарплати, окремі працівники резидента Дія Сіті можуть отримувати авторську винагороду за створення службового твору та перехід прав на нього. Такий дохід оподатковувати за пільговою ставкою дозволяє п.п. 170.141.2 ПКУ.

Виплати гіг-спеціалістам. Винагорода гіг-спеціалістів за гіг-контрактами обкладається ПДФО за ставкою 5 %. Так само оподатковують авторську винагороду за створення службового твору та перехід прав на нього. Але крім цих виплат, Закон № 1667 та гіг-контракт можуть передбачати й інші. Наприклад:

— компенсація за використання гіг-спеціалістом особистого обладнання при виконанні робіт (наданні послуг) для резидента Дія Сіті;

— компенсація гіг-спеціалістам витрат, пов’язаних з переїздом та проживанням, якщо резидент Дія Сіті в односторонньому порядку обрав тимчасове місце виконання робіт (надання послуг) за межами населеного пункту, в якому розташоване погоджене раніше сторонами місце;

— оплата проїзду з дому до місця виконання робіт (надання послуг) та назад;

— оплата вартості житла;

— оплата щорічної перерви в роботі;

— лікарняні та декретні;

— суми, на які збільшується винагорода у разі досягнення певних показників якості та інших характеристик виконаних робіт (наданих послуг), їх дострокове виконання тощо.

Щоб мати змогу застосовувати пільгову ставку оподаткування, виплата має входити до складу винагороди гіг-спеціаліста згідно з гіг-контрактом

Тому в гіг-контракті слід чітко прописати суму винагороди та за що вона виплачується (за період, обсяг виконаних робіт, час, витрачений на їх виконання), умови та розмір збільшення винагороди (наприклад, за виконання роботи достроково чи суперякісно, у вільні від роботи дні тощо).

Що стосується компенсаційних виплат (наприклад, для відшкодування витрат у зв’язку з переїздом, за використання гіг-спеціалістом власного обладнання тощо), то їх навряд чи можна вважати винагородою за гіг-контрактом. Тому пільгову ставку застосувати не вдасться.

Також не є винагородою лікарняні. Відповідно такі доходи слід оподатковувати за ставкою 18 %. Зауважимо, що на цьому наполягають і податківці (див. консультацію у категорії 103.03 БЗ).

Підозрюємо, що до оподаткування за пільговою ставкою оплати щорічної перерви у роботі фіскали також поставляться негативно.

Оплату вартості житла, проїзду та інших подібних благ можна спробувати включити до винагороди гіг-спеціаліста. Але зробити це краще не безпосередньо, а як форму виплати. Пояснимо. Наприклад, у гіг-контракті можна визначити, що щомісячна винагорода гіг-спеціаліста становить 60 тис. грн, з яких 45 тис. грн виплачуються грошовими коштами, а 15 тис. грн — шляхом оплати вартості оренди житла. Та це варіант для сміливих.

Виплати за ЦПД. Якщо йдеться про виплати фізичним особам — непідприємцям за ЦПД про виконання робіт / надання послуг, то тут ПКУ жодних пільг з ПДФО не передбачає. Ставка податку — 18 %.

У разі коли виконавцем/підрядником за ЦПД є ФОП, підприємство-замовник ПДФО не утримує за наявності копії документів, що підтверджують підприємницький статус фізособи (за потреби — витягу з Реєстру платників єдиного податку).

Докладніше про оподаткування виплат за ЦПД див. у статтях «Роботи (послуги) від фізособи» та «Виплати підприємцям» // «Податки & бухоблік», 2021 № 48.

Робота з-за кордону. Ні для кого не секрет, що наразі багато громадян були змушені залишити територію України, рятуючись від війни. При цьому вони часто продовжують працювати в Україні дистанційно. І тут виникає питання: чи може резидент Дія Сіті застосовувати до доходів своїх працівників та гіг-спеціалістів пільгову ставку ПДФО, якщо вони перебувають за кордоном понад 183 дні? Чи не стають такі особи нерезидентами України?

Визначають статус резидент/нерезидент на підставі критеріїв, прописаних у пп. 14.1.122 та 14.1.213 ПКУ.

Так, резидентом є фізособа, яка має місце постійного проживання в Україні. Якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона є резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв’язки (центр життєвих інтересів) в Україні. При цьому достатньою (але не виключною) умовою визначення центру життєвих інтересів є місце постійного проживання членів сім’ї фізособи або її реєстрація як суб’єкта підприємницької діяльності.

Неможливо визначити резидентський статус, використовуючи ці положення? Тоді

фізособа вважається резидентом, якщо вона є громадянином України

Майте на увазі: достатньою підставою для визначення особи резидентом є самостійне визначення нею основного місця проживання на території України або її реєстрація самозайнятою особою.

Таким чином, у переважній більшості випадків працівники та гіг-спеціалісти резидента Дія Сіті продовжуватимуть залишатися резидентами України з метою оподаткування навіть після перебування за кордоном довше 183 днів. Отже, жодних проблем із застосуванням до їх доходів пільгової ставки ПДФО не буде.

А якщо працівник чи гіг-спеціаліст став нерезидентом (наприклад, негромадянин України, виїхав із країни та перебуває за кордоном понад 183 дні)? І в цьому випадку резидент Дія Сіті має право застосовувати пільгову ставку 5 % до зарплати працівника, винагороди гіг-спеціаліста або авторської винагороди за створення службового твору та передачу прав на нього. Це випливає з п.п. 170.10.1 ПКУ.

Нагадаємо: відповідно до згаданої норми доходи з джерелом походження з України на користь нерезидентів оподатковуються за правилами та ставками, встановленими для резидентів, але з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами розд. IV ПКУ. У свою чергу, п. 170.141 цього Кодексу, який регулює правила оподаткування для резидентів Дія Сіті, жодних особливостей щодо нерезидентів не передбачено. Таким чином, для IT-компанії не має значення статус (резидент/нерезидент) його працівника чи гіг-спеціаліста.

Військовий збір

З усіх доходів фізичних осіб, які обкладаються ПДФО (незалежно від ставки), резидент Дія Сіті утримує ВЗ 1,5 % (п.п. 1.2 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Таким чином, ВЗ нараховуємо на оподатковувані доходи працівників, гіг-спеціалістів та фізичних осіб — непідприємців, які виконують роботи (надають послуги) за ЦПД.

Не провадиться утримання ВЗ тільки з доходів ФОП, які виконують роботи / надають послуги для резидента Дія Сіті. При цьому підприємець зобов’язаний підтвердити свій статус копією документа про його реєстрацію як ФОП (див. консультацію у категорії 126.05 БЗ).

ЄСВ

Статус резидента Дія Сіті дозволяє сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску (а не виходячи із суми нарахованого доходу) від:

— зарплати працівників, що включає основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі у натуральній формі, які визначаються відповідно до Закону про оплату праці;

— винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами.

Це прямо зазначено у ч. 141 ст. 8 Закону № 2464*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Але майте на увазі, що для застосування цієї пільги резидент Дія Сіті повинен дотримуватися вимог, передбачених пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону № 1667, про середню місячну винагороду та середньооблікову кількість працівників та гіг-спеціалістів (див. вище).

Також зверніть увагу: юрособа, яка набула статусу резидента Дія Сіті не з початку місяця, нараховує ЄСВ за такий місяць на загальних підставах, а не у розмірі мінімального страхового внеску. Про це говорять податківці у роз’ясненні з підкатегорії 201.04.01 БЗ.

ЄСВ за осіб з інвалідністю. Щоб розібратися з нарахуванням ЄСВ працівникам, які є особами з інвалідністю, спочатку пригадаємо, що таке мінімальний страховий внесок. Це добуток мінімальної заробітної плати та ставки ЄСВ (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464).

З 01.01.2022 мінімальна зарплата дорівнює 6500 грн, з 01.10.2022 — 6700 грн.

Щодо ставки ЄСВ, то у загальному випадку вона становить 22 %. Якщо йдеться про осіб з інвалідністю, то за них роботодавці сплачують ЄСВ за ставкою 8,41 % (ч. 13 ст. 8 Закону № 2464).

І тут виникає питання:

як резиденту Дія Сіті обчислювати мінімальний страховий внесок за працівників, які є особами з інвалідністю

Враховуючи визначення мінімального страхового внеску (див. вище), було б логічним, щоб для таких працівників він розраховувався як добуток мінзарплати та ставки 8,41 %, передбаченої саме для осіб з інвалідністю.

Проте податківці так не вважають. У консультації із підкатегорії 201.04.01 БЗ вони стверджують, що норми ч. 141 ст. 8 Закону № 2464 є імперативними щодо конкретного кола платників ЄСВ — резидентів Дія Сіті, тож такі суб’єкти господарювання мають сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску, у тому числі за осіб з інвалідністю. І далі роблять висновок: при цьому мінімальний страховий внесок розраховується як добуток мінзарплати та ставки ЄСВ у розмірі 22 %.

З тим, що сплата має здійснюватись у розмірі мінімального страхового внеску, ніхто не сперечається. Але чому слід застосовувати ставку 22 %, якщо для осіб з інвалідністю встановлено інший розмір ЄСВ? Відповіді це питання у консультації немає. Зрозуміло лише, що для податківців мінімальний страховий внесок — це завжди добуток мінзарплати та ставки ЄСВ 22 %.

ЄСВ від лікарняних та декретних. Насамперед з’ясуємо, чи є такі виплати заробітною платою найманих працівників або винагородою гіг-спеціалістів резидента Дія Сіті.

Для визначення складових заробітної плати з метою нарахування ЄСВ слід керуватися Інструкцією № 5. Про це йдеться у п.п. 2 п. 2 розд. IV Інструкції № 449*.

* Інструкція про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затверджена наказом Мінфіну від 20.04.2015 № 449.

Відповідно до п. 3.2 Інструкції № 5 лікарняні та декретні не належать до фонду оплати праці працівників.

Не є ці виплати й винагородою за гіг-контрактом для гіг-спеціалістів. Адже виплачуються лікарняні та декретні не за виконані роботи (надані послуги).

Тому пільга, передбачена ч. 141 ст. 8 Закону № 2464, на ці виплати не поширюється. Отже, на нашу думку,

ЄСВ на лікарняні та декретні працівникам та гіг-спеціалістам резидента Дія Сіті нараховуємо окремо у загальному порядку, а не виходячи з мінімального страхового внеску

ЄСВ з виплат за ЦПД. Що стосується виплат фізособам-непідприємцям за ЦПД про виконання робіт / надання послуг, то вони обкладаються ЄСВ за ставкою 22 % від суми винагороди. При цьому ЄСВ нараховують у межах максимальної величини — 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої у місяці такого нарахування (ч. 3 ст. 7, п. 4 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464).

У разі коли виконавцем/підрядником за ЦПД є підприємець, ЄСВ підприємству-замовнику нараховувати не доведеться, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності ФОП, зазначеним у ЄДР* (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону № 2464).

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

На думку податківців (див. консультацію з категорії 201.10 БЗ), підтвердити цей факт можна копією виписки з ЄДР із зазначенням основних видів діяльності підприємця.

Зауважимо, що на сьогодні у виписці з ЄДР зазначають усі, а не лише основні види діяльності (див. п.п. 11 п. 1 розд. VII Порядку № 1657/5*). Також інформацію про всі види діяльності можна побачити у витягу з ЄДР (якщо заявник вимагає їх зазначити). У зв’язку з цим, на наш погляд, підтвердити той факт, що виконані роботи (надані послуги) відповідають видам діяльності ФОП, зазначеним у ЄДР, можна як випискою, так і витягом з ЄДР.

* Порядок надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, затверджений наказом Мін’юсту від 10.06.2016 № 1657/5.

Висновки

  • Резиденти Дія Сіті із заробітної плати працівників та винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактом утримують ПДФО за ставкою 5 %.
  • Лікарняні, що виплачуються гіг-спеціалістам, обкладаються ПДФО за ставкою 18 %.
  • Пільгову ставку ПДФО 5 % резиденти Дія Сіті застосовують до доходів як резидентів, так і нерезидентів України.
  • Статус резидента Дія Сіті дозволяє сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску (а не виходячи із суми нарахованого доходу) від зарплати працівників та винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактами.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі