Теми статей
Обрати теми

Що буде у листопаді 2022 року

Оновлено роботу Електронного кабінету. Ще з початку 2022 року з подання Закону України від 30.11.2021 № 1914-IX у п. 421.2 ПКУ з’явилося положення, відповідно до якого платнику податків надано право отримати податкову інформацію про інших платників податків за їх згодою в електронному вигляді через Електронний кабінет.

Щоб запрацювало це нововведення, потрібно було, щоб Мінфін прописав таке право у Порядку функціонування Електронного кабінету. І от тільки з 19.11.2022 Мінфін вирішив оновити вищезгаданий Порядок (наказ від 26.08.2022 № 261).

Отже, з 19 листопада у платника податків з’явиться можливість отримувати податкову інформацію про контрагента через Електронний кабінет у вигляді документа в електронній формі.

Але щоб запрацювало це нововведення в повній мірі, недостатньо платнику подати запит на отримання такої інформації через Електронний кабінет і чекати на відповідь. Потрібно також, щоб сам платник, інформацію про якого хоче отримати суб’єкт, дав згоду на розкриття такої податкової інформації про нього. Ті, хто дають таку згоду, мають пам’ятати, що саме вони визначають обсяг інформації, яка може бути надана іншим.

Мінімальне податкове зобов’язання. Ще з початку 2022 року в обіг було введено таке поняття, як мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ). Тобто мінімальна сума податків, які має сплатити кожний власник чи користувач сільгоспугідь за відповідний рік. Детально про це читайте у «Мінімальне податкове зобов’язання: початок» // «Податки & бухоблік», 2021, № 104.

Так от, рахувати МПЗ слід як юросбам, так і фізособам-громадянам, якщо вони володіють чи користуються сільгоспугіддями. При цьому фізособам визначати розмір МПЗ і встановлювати, виконав платник його чи ні, мають фіскали.

Щоб вони це могли зробити, 29.11.2022 набирають чинності накази Мінфіну від 25.08.2022 № 258 та від 14.09.2022 № 289, якими визначаються правила надсилання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень (ППР) платникам податків. А саме серед ППР з’явилася нова форма «МПЗФ». Саме цю форму ППР будуть використовувати фіскали для повідомлення фізосіб про розмір податку, який їм слід сплатити в бюджет, щоб виконати МПЗ за минулий рік. Вперше такі ППР будуть направлені фіскалами до фізосіб у 2023 році за результатами розрахунку виконання МПЗ у 2022.

Таку ППР не отримають за 2022 та 2023 тільки фізособи, які знаходяться на території, на якій велися (ведуться) бойові дії чи які перебувають в окупації.

Медогляди. Роботодавці мають до кінця листопада (а саме до 1 грудня) подати до управління Держпраці заявку щодо визначення категорій працівників, які підлягають медичному огляду в наступному році.

Воєнний стан. 21.11.2022 за загальними правилами має скінчитися дія воєнного стану на території України, введеного ще 24.02.2022. Навряд чи це відбудеться, оскільки окупант ще не накивав п’ятами з нашої території.Та скасують ВС чи ні, покаже тільки час.

Оформлення паспортів. З 1 листопада 2022 підвищується вартість оформлення паспорта громадянина України, закордонного паспорта та проїзного документа біженця (постанова Кабміну від 14.10. 2022 № 1180).

А саме з початку останнього місяця осені оформлення:

1) паспорта громадянина України протягом 10 робочих днів коштуватиме 496 грн (до цього було 252 грн). Якщо замовити отримання паспорта не у прискорений, а у звичайний строк (протягом 20 робочих днів), то до кінця ВС + 6 місяців після цього його вартість буде незмінною — 126 грн, а після закінчення цього строку зросте до 248 грн;

2) закордонного паспорта громадянина України (для виїзду за кордон) за три або сім робочих днів доведеться заплатити 992 грн (до цього було 704 грн). Вартість закордонпаспорта при його отриманні у звичайний строк (протягом 20 робочих днів) до кінця ВС + 6 місяців після цього коштуватиме, як і раніше, 352 грн, а після закінчення цього строку становитиме 496 грн;

3) проїзного документа біженця буле становити 452 грн (було 226 грн).

Спирт етиловий. З 3 листопада 2022 починають діяти оновлені форми (наказ Мінфіну від 25.08.2022 № 255):

— Довідки про прогнозований обсяг потреби в спирті етиловому для виготовлення окремих видів продукції;

— Довідки про цільове використання спирту етилового.

Перша форма довідки використовується суб’єктами господарювання, які займаються виробництвом окремих видів спиртової продукції для взяття на облік податкового векселя. Друга форма довідки використовується цими суб’єктами для погашення податкового векселя.

Подавати обидві форми довідок з 3 листопада доведеться виключно в електронному вигляді.

Повернення в Україну. З 14 листопада 2022 починає діяти експериментальний проєкт щодо оформлення посвідчення на повернення в Україну особи, що була примусово переміщена на територію держави-агресора або держави-окупанта і втратила свої документи (постанова Кабміну від 21.10.2022 № 1201).

Мова йде про отримання за спрощеною процедурою документа, який посвідчує особу, підтверджує громадянство України і дає право на в’їзд в Україну.

Нагадаємо, що раніше таке посвідчення видавалось виключно дипломатичними представництвами та консульськими установами України на підставі лише особистого клопотання заявника або звернення його законних представників.

Відтепер таке посвідчення особи, яку було депортовано на територію держави-агресора, оформлюватимуть через органи державної митної служби. При цьому отримати таке посвідчення можна без особистої присутності особи, яка втратила документи на основі звернення близьких осіб (родичів) такої особи, її законних представників або Мінреінтеграції.

Посвідчення готується безоплатно протягом 5 днів і діє до 3 місяців.

Митники передають оформлений документ законному представнику, члену сім’ї або надсилають до Мінреінтеграції для подальшої передачі тому, хто опинився за кордоном без документів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі