Теми статей
Обрати теми

Пільги для пального та їх особливості

Нестеренко Максим, податковий експерт
Пальне під час війни — це стратегічний ресурс. Тож не дивно, що за його обігом пильно стежать, ціну намагаються знизити, а постачання зробити стабільними й безперервними. У цій статті поговоримо про те, як зазначеним цілям сприяють податкові пільги для пального.

Під час війни пільги для пального законодавець установив одразу щодо кількох податків. Наприклад, сума відшкодування вартості пального, витраченого при наданні послуг з перевезення для забезпечення потреб Збройних Сил України та підрозділів територіальної оборони, не включається до складу оподатковуваного доходу фізичних осіб, які надають такі послуги (п. 69.7 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Однак нас головним чином будуть цікавити пільги саме на операції з пальним. А такі пільги стосуються двох непрямих податків — акцизного і ПДВ. Погляньмо, що це за пільги.

«Акцизні» пільги

Пальне — це підакцизний товар (п. 215.1 ПКУ). Тож за загальним правилом будь-які товари, що належать до пального (див. п.п. 215.3.4 ПКУ), повинні оподатковуватися акцизним податком. Однак воєнний стан змінив це, здавалося б, залізне правило.

Понижені ставки. Навесні 2022 року, незабаром після початку воєнного стану, законодавець установив нульову ставку акцизного податку на найбільш потрібні для нашої армії види пального (див. Закон України від 15.03.2022 № 2120-IX). Проте наразі нульова ставка для зазначених видів пального вже не діє. Натомість

на період воєнного стану, але не довше ніж до 01.07.2023, діють понижені ставки акцизного податку на певні види пального

Це правило встановив Закон України від 21.09.2022 № 2618-IX. Ідеться про моторні та інші бензини, деякі нафтопродукти (товарна підкатегорія 2710 20 90 00), газойль, біодизель та альтернативне моторне паливо (п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ). Для усіх зазначених підакцизних товарів починаючи з 30.09.2022 ставка акцизного податку нижча за стандартну (див. п.п. 215.3.4 ПКУ). Причому для біодизелю ставку знижено усього на 6 %, в той час як для моторних бензинів — більш ніж удвічі. Це, звичайно, не нульова ставка, але теж вельми приємно для тих платників, які здійснюють реалізацію пального у розумінні п.п. 14.1.212 ПКУ.

А от для газойлів та біодизелю нульову ставку акцизного податку збережено і встановлено на весь період воєнного стану. Єдина умова — замовником постачання або імпорту такого пального відповідно до договору має бути Міністерство оборони (п. 44 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ).

Ще один вид пільг — це опосередковане звільнення від сплати акцизного податку. Для цього п.п. 14.1.212 ПКУ визначає, що деякі операції з пальним під час воєнного стану не є реалізацією пального для податкових цілей.

Примусове відчуження. В рамках воєнного стану будь-які товари чи майно певних видів можуть бути примусово вилучені для потреб держави згідно з Законом України від 17.05.2012 № 4765-VI. Так от, якщо пальне було вилучено у власників у зв’язку із застосуванням цієї процедури — це не буде вважатися реалізацією пального. Відповідно і акцизний податок з такого пального не сплачується. Протягом усього періоду воєнного стану.

Єдина вимога — попередній власник або уповноважена ним особа не буде в майбутньому здійснювати заходи, аби отримати компенсацію за примусово відчужене або вилучене пальне. Законом таку процедуру передбачено для будь-якого примусово вилученого майна.

Пальне для Збройних Сил. Це вже не примусове відчуження, а добровільна безоплатна передача. Усе пальне, яке платник добровільно і безоплатно передасть для потреб ЗСУ та інших силових структур, що боронять країну, для оборонних потреб місцевої влади, а також для потреб ДСНС і державних та комунальних закладів охорони здоров’я, — теж не вважається реалізованим. Тож власник пального, який добровільно подарував його нашим Збройним Силам, теж отримує бонус — він звільняється від сплати акцизного податку. Пільга так само діє протягом усього періоду воєнного стану.

Гуманітарна допомога. Пальне під час війни теж може бути гуманітарною допомогою. Тут ідеться про п. 5 постанови КМУ від 09.03.2022 № 238, де зазначено, що гуманітарна допомога надається шляхом заправлення транспортних засобів ЗСУ, військових формувань, перевізників гуманітарної допомоги та інших організацій, перелік яких затверджено Мінекономіки. Така гуманітарка надається на автозаправних станціях мереж, які листом повідомили Мінекономіки, що можуть забезпечити видачу гуманітарної допомоги та облік таких операцій.

Якщо ви фізично здійснюєте передачу пального в такому порядку на митній території України — це теж НЕ реалізація пального. Причому незалежно від того, кому із кола осіб, зазначених вище, ви передаєте пальне як гуманітарку. Тобто в цьому випадку пальне звільнятиметься від акцизного податку на усіх «гуманітарних» етапах постачання.

ПДВ-пільги

Операції з постачання пального під час воєнного стану від ПДВ НЕ звільняються. Більше того, деякі види пального продовжують оподатковуватися у загальному порядку. Натомість законодавець пропонує платникам ПДВ, які здійснюють операції з деякими видами пального, пільги у вигляді понижених ставок. Одразу скажемо: ці ставки діють тільки для тих операцій з пальним, для яких перша подія мала місце після 24.02.2022. В іншому випадку понижена ставка для операції жодного значення не має.

Ставка 7 %. Така ставка діє протягом періоду воєнного стану, але не довше ніж до 01.07.2023 для деяких із тих видів пального, про які згадано у п. 41 підрозд. 5 розд. ХХ ПКУ стосовно акцизної пільги. Зауважуємо: повного співпадіння між двома видами пільг з пониженими ставками — немає. Тому понижену ставку ПДВ можуть отримати операції з постачання:

— пального, для якого діє понижена ставка акцизу (наприклад, моторні бензини);

— пального, для якого діє стандартна ставка акцизу (наприклад, скраплений газ);

— нафтопродуктів, про які взагалі не згадує акцизна спецнорма (нафта або нафтопродукти сирих, одержаних з бітумінозних порід (мінералів), що класифікуються за кодами УКТ ЗЕД 2709 00 10 00 та 2709 00 90 00).

Тож не думайте, що право на акцизну пільгу автоматично надає право і на ставку 7% з ПДВ. Уважно вивчіть п. 82 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, аби з’ясувати, чи операції саме з вашим пальним можуть претендувати на понижену ставку. Якщо ні — навіть під час воєнного стану для операцій з постачання пального буде діяти стандартна ставка ПДВ 20 %. Про це принципово важливо пам’ятати.

Якщо ж ваше пальне заслуговує на понижену ПДВ-ставку, то вона діє на усіх етапах постачання пального — починаючи від ввезення на митну територію України і аж до постачання кінцевому споживачу пального, хто би він не був. Майте на увазі: якщо ПДВ-мінус утворився внаслідок того, що придбання пального було за ставкою 20 %, а продаж — за ставкою 7 %, такий мінус не можна заявляти до відшкодування.

Ставка 0 %. Згідно з п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ нульова ставка ПДВ застосовується для операцій з постачання пального для заправки (дозаправки) або забезпечення наземного військового транспорту чи іншого спеціального контингенту Збройних Сил України, що бере участь у миротворчих акціях за кордоном України, або в інших випадках, передбачених законодавством.

Так от, воєнний стан — це якраз той самий інший випадок, передбачений законодавством. Конкретно — постанова КМУ від 02.03.2022 № 178 визначає, що

протягом усього періоду воєнного стану операції з постачання пального безпосередньо Збройним Силам України та іншим силовим структурам, які боронять країну, оподатковуються ПДВ за ставкою 0 %

Тобто імпортер, який увозить пальне з-за кордону, сплачує «ввізний» ПДВ за ставкою 7 %. Однак та частина пального, яка в подальшому постачається безпосередньо ЗСУ, на виході оподатковується в імпортера за ставкою 0 %. І тут, на відміну від 7 %-ї ставки, схоже, не буде жодних проблем з бюджетним відшкодуванням. Тобто можна ставити на відшкодування навіть той ПДВ-мінус, який сформувався за рахунок того, що купили пальне зі ставкою 20 % (чи 7 %), а продали зі ставкою 0 %.

Докладніше про постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту та зазначену постанову Кабміну читайте у статті «Ставка ПДВ при ремонті транспорту ЗСУ: 20 чи 0 %?» // «Податки & бухоблік», № 79, 2022 (ср. ).

Немає постачання. Якщо пальне передається Збройним Силам України та іншим силовим структурам, ДСНС чи закладам охорони здоров’я безоплатно, такі операції для цілей ПДВ-обліку під час воєнного стану не є операціями з постачання. Тобто ані податкової накладної на постачання, ані донарахування ПДВ за правилом мінбази (п. 188.1 ПКУ) для таких операцій не буде.

Особливий випадок — тоді, коли працює нульова ставка згідно з п.п. «г» п.п. 195.1.2 ПКУ. У такому разі постачання є і складається податкова накладна як на операцію, оподатковувану за нульовою ставкою на митній території України. Так виписано частину другу п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ.

Компенсуючий ПДВ. Пальне, яке придбане платником, так чи інакше придбане з ПДВ. Відповідно за ним платник відображав податковий кредит з ПДВ. Припустимо тепер, що це пальне знищене в результаті ворожих обстрілів чи безоплатно передане на потреби оборони. Що буде з податковим кредитом?

За загальним правилом, податковий кредит потрібно компенсувати зобов’язаннями. Однак завдяки спецправилу із частини першої п. 321 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ такі зобов’язання під час воєнного стану можна не нараховувати. Це додаткове спеціальне послаблення для тих, хто безоплатно передає пальне армії чи постраждав від війни. В обох випадках під час воєнного стану негосподарського використання пального — немає.

Висновки

  • Для деяких видів пального на час війни діють понижені ставки ПДВ і акцизного податку.
  • Постачання пального безпосередньо ЗСУ на час війни оподатковується ПДВ за нульовою ставкою.
  • Добровільна безоплатна передача пального ЗСУ чи примусове його відчуження для потреб держави під час війни не вважаються реалізацією пального.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі