Теми статей
Обрати теми

Звітуємо з податку на прибуток після переходу на спецЄП

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство — платник податку на прибуток перейшло на спецЄП із 15.09.2022. Як такому підприємству заповнити крайню декларацію з податку на прибуток і в який строк її слід подати податківцям? Чи можна буде після відмови від спецЄП відобразити показники минулих періодів у декларації, що буде подана після повернення на загальну систему оподаткування (наприклад, від’ємне значення)?

Строк подання

Правила звітування з податку на прибуток у випадку переходу підприємства на спецЄП прописані у п.п. 9.11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Відповідно до цих правил експрибутківці, які прийняли рішення про перехід на спецЄП, мають подати декларацію з податку на прибуток за той період (періоди) протягом календарного року, в якому (яких) платник був платником податку на прибуток.

Причому п.п. 9.11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ вимагає так чинити всім платникам податку на прибуток, які перейшли на спецЄП. Тобто і тим, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період, не перевищує 40 млн грн.

А от строк подання звітності з податку на прибуток при обранні спецЄП, на жаль, у п.п. 9.11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ не визначений. Тому вважаємо, що тут слід діяти за загальними правилами. Тобто як і у випадку зміни загальної системи на звичайний ЄП групи 3. Тобто

подати звітність слід у квартальні строки — протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу, у якому платник перейшов на спецЄП

На цьому наголошують і фіскали у БЗ 102.20.01.

Враховуючи все вищенаведене, можна вибудувати такі правила звітування у випадку переходу на спецЄП із загальної системи:

1) після переходу на спецЄП декларацію з податку на прибуток слід подати у квартальні строки. Тобто якщо платник податку на прибуток перейшов на сплату спецЄП у середині ІІІ кварталу (із 15.09.2022), то він зобов’язаний подати декларацію з податку на прибуток протягом 40 днів після закінчення ІІІ кварталу — не пізніше 09.11.2022;

2) подавати у ці строки декларацію з податку на прибуток мають всі експрибутківці, які обрали спецЄП, тобто як високодохідники-квартальники, так і малодохідники-річники;

3) у декларації з податку на прибуток експрибутківці мають відобразити дані за той період (періоди), коли підприємство було у статусі платника податку на прибуток.

А саме податківці (БЗ 102.11) вважають, що у цій декларації слід врахувати наростаючим підсумком результати діяльності починаючи з 1 січня звітного року по дату переходу на спецЄП.

Тобто якщо платник податку на прибуток перейшов на спецЄП із 15 вересня 2022 року, то він має подати декларацію з податку на прибуток за три квартали 2022 року і в ній відобразити дані про результати діяльності за період з 01.01.2022 по 14.09.2022 (включно);

4) визначити результат діяльності за період з початку року до переходу на спецЄП підприємство може, тільки спираючись на фінансову звітність. Тому фіскали у вищезгаданій консультації також заявляють, що разом із крайньою декларацією з податку на прибуток слід подати і фінансову звітність, складену за результатами діяльності за період, коли підприємство перебувало на загальній системі оподаткування.

Оскільки підприємство перейшло на спецЄП посеред ІІІ кварталу 2022 року, то у складі прибуткової декларації за три квартали слід подати фінзвітність за період перебування на податку на прибуток — два повні квартали і два місяці та 14 днів ІІІ кварталу.

Питання виникає з тим, як саме слід визначити такий порізаний фінрезультат.

Нестандартний період

Якщо суб’єкт господарювання переходить на спецЄП з початку певного кварталу, то проблем із визначенням фінрезультату до оподаткування, за який слід сплатити податок на прибуток за результатами роботи до зміни системи оподаткування, не виникає. Все буде за загальними правилами. Подаєте декларацію і фінзвітність за стандартні звітні періоди (І квартал, півріччя, 9 місяців, рік).

У випадку, коли перехід на спецЄП відбувається посеред кварталу, то у декларації з податку на прибуток має фігурувати фінрезультат за нестандартний період (БЗ 102.11): з 01 січня звітного року по дату переходу на спецЄП. У нашому випадку при переході на спецЄП з 15.09.2022 — це період у 8 місяців і 14 днів, а не 9 місяців.

При цьому, на думку фіскалів, підприємство має подати разом із декларацією з податку на прибуток два варіанти фінзвітності:

— за стандартний період, тобто період з початку року по кінець періоду, в якому ви переходите на спецЄП. У нашому випадку це фінзвітність за період з 01.01.2022 по 30.09.2022);

— за нестандартний період, тобто наростаючим підсумком починаючи з 01 січня звітного року по дату переходу на спецЄП. У нашому випадку це фінзвітність за період з 01.01.2022 по 14.09.2022.

До відома! Фінансова звітність за нестандартний звітний період не цікава органам статистики. Тому її подавати слід тільки податківцям. У статистику подаєте фінзвітність за звичайний період.

При цьому засобами Електронного кабінету та інших електронних систем можна подати із декларацією з податку на прибуток декларацію тільки за стандартний період. Ця ж фнзвітність і буде подана в статистику (якщо підприємство її подає).

Тому щоб виконати вимоги податківців і подати разом із декларацією з податку на прибуток і фінзвітність за нестандартний період (дані з якої переносяться до ряд. 02 декларації), підприємство має до такої декларації додати доповнення-пояснення довільної форми згідно з п. 46.4 ПКУ. У ньому слід сказати, що підприємство рахувало фінзвітність за нестандартний період через обрання спецЄП з 15 вересня 2022 року і додати саму фінзвітність за нестандартний період.

Коли мова йде про складання фінзвітності за нестандартний звітний період, то відразу виникає запитання:

як визначити фінрезультат до оподаткування за нестандартний період?

Перш за все слід зауважити, що за загальними правилами платник податку на прибуток подає разом з відповідною декларацією квартальну або річну фінансову звітність у порядку, передбаченому ст. 137 ПКУ (п. 46.2 ПКУ). При цьому фіскалам проміжну фінзвітність Порядок № 419* зобов’язує подавати виключно за I квартал, перше півріччя та дев’ять місяців.

* Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою Кабміну від 28.02.2000 № 419.

Тому з цього робимо висновок, що для цілей формування фінансової звітності датою балансу, на яку слід робити процедури, які вимагають НП(С)БО та МСФЗ (визначати курсові різниці, дисконтувати заборгованість, створювати резерв сумнівних боргів тощо), є кінець кожного кварталу (31 березня, 30 червня, 30 вересня і 31 грудня). Тобто окремо робити такі процедури на дату переходу на спецЄП не слід. Їх підприємство зробить на дату балансу, коли вже буде на спецЄП.

Узагалі-то ні ПКУ, ні НП(С)БО та МСФЗ не містять детальної методики визначення фінансового результату на конкретну дату. Фіскали до сьогодні також жодних рекомендацій з цього приводу не давали. Отже, розраховувати фінрезультат на конкретну незвітну дату кожний суб’єкт буде самостійно.

Скажемо тільки те, що без визначення фінрезультату на конкретну дату, а саме на дату обрання спецЄП (якщо перехід відбувається посеред кварталу), заповнити ряд. 02 декларації з податку на прибуток і визначити суму податку до сплати не вдасться.

Визначити фінрезультат, який треба вказати у ряд. 02, слід по останній день перебування платника у статусі прибутківця. Тому якщо підприємство перейшло на спецЄП з 15.09.2022, то визначити фінрезультат слід з 01.01.2022 по 14.09.2022. Отриманий за цей час бухфінрезультат і буде перенесено до ряд. 02 декларації.

Розраховуючи фінрезультат за нестандартний період, підприємство має самостійно визначити методику, за якою воно буде розподіляти доходи/витрати між днями місяця, в якому відбувся перехід на спецЄП

Наприклад, якщо підприємство бере в оренду приміщення під офіс, то розмір нарахованої орендної плати, що буде фігурувати у акті наданих орендних послуг, датованому 31.10.2022, слід розподілити, наприклад, пропорційно календарним дням такого місяця.

Таким же чином логічно чинити і щодо заробітної плати, амортизації, послуг зв’язку, комунальних послуг тощо адміністративного та збутового характеру, тобто витрат звітного періоду.

І хоча це не ідеальний варіант розподілу, та все ж без якихось специфічних вказівок підійде і він.

Що стосується доходів і витрат від реалізації товарів чи продукції, то вони виникатимуть на дату здійснення поставки. Ділити їх по періоду не слід.

До спецЄПешне не забуте

Багато підприємств переходять на спецЄП із багажем, який тягнеться з часів перебування на загальній системі. А саме мова йде про від’ємне значення минулих періодів, переплату з податку на прибуток, авансові внески при виплаті дивідендів тощо. Так от, коли підприємство переходить на спецЄП, виникає запитання: чи не зникнуть ці блага?

Відразу заспокоїмо всіх експрибутківців. Ці блага нікуди не дінуться. Про це прямо говорить п.п. 9.12 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ і підтверджують фіскали у БЗ 102.11 (ср. ).

Так, зокрема, експрибутківець не втрачає:

переплату з податку на прибуток, що рахується за ним на дату обрання спецЄП. Цю переплату він зможе зарахувати у погашення зобов’язань з податку на прибуток, що виникатимуть після того, як він повернеться на загальну систему;

дивідендні авансові внески, що залишились неврахованими у зменшення податку на дату переходу на спецЄП. Такі суми можна буде врахувати у зменшення податку до сплати після повернеться на загальну систему;

від’ємне значення (збиток), що існувало на дату переходу на спецЄП. Його можна зарахувати у зменшення об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств, після повернення на загальну систему у порядку, визначеному п. 140.4 ПКУ. Детально про це читайте у «ДоспецЄПешні податкові збитки в обліку ексспрощенця» // «Податки & бухоблік», 2022, № 66;

проценти, які перевищують суму обмеження, визначеного п. 140.2 ПКУ, які збільшили фінрезультат до оподаткування, що залишилися не врахованими у зменшення фінрезультату до оподаткування на дату переходу на спецЄП. На розмір цих неврахованих процентів можна буде, після повернення на загальну систему, зменшити фінрезультат до оподаткування. Звісно, це слід робити з урахуванням обмежень, установлених п. 140.2 ПКУ.

Висновки

  • Всі експрибутківці (і малодохідники) подають після переходу на спецЄП декларацію з податку на прибуток у квартальні строки.
  • У декларації з податку на прибуток експрибутківець відображає фінрезультат до оподаткування за період перебування на загальній системі з початку року до дня обрання спецЄП.
  • Переплатою з податку на прибуток, неврахованими дивідендними авансовими внесками, від’ємним значенням, яке виникло до переходу на спецЄП, можна скористатися після повернення на загальну систему.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі