Теми статей
Обрати теми

Перейшли на спецЄП. Коли подавати УР для уточнення ПК лютого — травня?

Казанова Марина, податковий експерт
Ситуація. Перейшли на спецЄП з 01.07.2022. Податковий кредит (ПК) за періоди лютий — травень 2022 року відображали за первинкою. Деякі постачальники зареєстрували нам податкові накладні (ПН) за лютий — травень із запізненням — після 15.07.2022. В який строк ми маємо подати уточнюючі розрахунки (УР) на уточнення ПК? Чи можна подати ці УР вже після того, як повернемося зі спецЄП (у строк «60 днів»)?

Уточнення ПК — в який строк?

Дійсно, ПК за лютий — травень 2022 року платники ПДВ мали право формувати на підставі первинних документів (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Але за всіма платниками ПДВ було закріплено й обов’язок уточнити (привести у відповідність) відображений на підставі первинки ПК відповідно до даних фактично зареєстрованих ПН (п. 69.11 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Тобто зняти ПК, відображений на підставі первинки, якщо він не підтверджений зареєстрованою ПН.

І таке уточнення платники повинні були зробити в строки, визначені п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ (п. 69.11 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Тобто, наприклад, платники, які підпадають під норму про спецЄП, — повинні зробити це уточнення в строк «60 календарних днів» після повернення зі спецЄП.

Є ще одна особливість такого уточнення.

Висновки про те, чи потрібно нам уточнювати (знімати) податковий кредит, ми могли зробити лише після спливу граничного строку, відведеного постачальникам для реєстрації ПН лютого — травня 2022 року

Спираючись на це, тепер перейдемо конкретно до нашої ситуації.

Платник перейшов на спецЄП з 01.07.2022. В які строки він має (або мав) уточнити ПК лютого — травня згідно з несвоєчасно зареєстрованими постачальниками ПН? Чи можна скористатися строком у 60 днів після повернення зі спецЄП? Тут варто зазначити таке.

Загальна чи спеціальна норма?

На дату набрання чинності Законом № 2260* (27.05.2022), яким установлені «нові» граничні строки реєстрації ПН лютого — травня 2022 року (строк «до 15 липня»), а також строки, коли має бути уточнений податковий кредит за цей період, ми ще не були платниками спецЄП.

* Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX.

Тому фактично для нас (за умови, що на цей момент ми належали до платників, які мали можливість виконувати свої податкові обов’язки) почав діяти «загальний» строк виконання податкових обов’язків з абз. 1 п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX. Принаймні саме на такому варіанті наполягають податківці в категорії 101.16 БЗ).

А цією нормою встановлено, що уточнити податковий кредит періодів лютого — травня 2022 року відповідно до даних зареєстрованих ПН/РК платник повинен максимум до 25 липня 2022 року.

Але платник з 01.07.2022 перейшов на спецЄП (тобто перехід на спецЄП відбувся до спливу «загального» строку, відведеного для уточнення податкового кредиту.

З моменту переходу на спецЄП для платника спецЄП призупиняються права й обов’язки як платника ПДВ (п. 9.5 підрозд. 8 розд. XX ПКУ), тому

на весь час перебування на спецЄП платник втрачає право подавати декларації з ПДВ (і, звісно, УР до них), навіть якщо мова йде про декларування періодів до переходу на спецЄП

А тому якщо ми перейшли на спецЄП до спливу відведених «загальних» строків уточнення податкового кредиту, то просто безпідставно вважати, що платник спецЄП повинен відкоригувати податковий кредит, керуючись загальними строками (тобто в строк до 25 липня). Він це має зробити вже після повернення зі спецЄП (коли до нього повернеться право й можливість подання декларацій). Тим паче, що на дату переходу на спецЄП (на 01.07.2022) ми ще не могли й знати, потрібно нам коригувати податковий кредит чи ні.

Отже, якщо платник перейшов на спецЄП після 27.05.2022, але до спливу загальних строків для уточнення податкового кредиту, то не можна до нього застосовувати загальний строк уточнення податкового кредиту лютого — травня 2022 року «до 25 липня 2022 року». Обґрунтовується це тим, що:

— платник міг дізнатися, чи потрібно уточнювати податковий кредит, не раніше 15.07.2022. А на цю дату він уже перебував на спецЄП;

— на момент переходу на спецЄП не сплив загальний строк, установлений для уточнення податкового кредиту (строк «до 25 липня»). Враховуючі, що фізично ми під час перебування на спецЄП не маємо права подавати уточнюючі розрахунки, — то й вимагати уточнення в строк «до 25 липня» безпідставно.

В який же термін ми маємо тоді уточнити наш податковий кредит лютого — травня, відображений за первинкою?

Фактично, у розпорядженні залишається лише норма «про 60 календарних днів» з абз. 5 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ. Адже будь-яких інших спеціальних норм, якими б можна було керуватися, ПКУ не містить.

Чи можна все ж скористатися нормою «60 днів»

Знову таки, ця норма (абз. 5 п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ) передбачає, що платники спецЄП звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання податкових зобов’язань, граничний термін виконання яких припадає

на період починаючи з 24 лютого 2022 року до дня переходу таких платників на спецЄП, за умови виконання цих податкових зобов’язань протягом 60 календарних днів після повернення зі спецЄП

Якщо буквально читати написане в цій нормі, то формально вона до нашого випадку не застосовна.

Але враховуючи, що

1) ми фізично не могли уточнити податковий кредит у загальні строки (до 25 липня 2022 року), оскільки на момент їх спливу перебували на спецЄП, тож повинні робити це однозначно після повернення зі спецЄП;

2) слова «після повернення зі спецЄП» у цій нормі означають, що вона прописувалася під ті випадки, коли платник фізично внаслідок умов перебування на спецЄП не може виконати податкові обов’язки в загальні строки. А тому їх уже виконує після повернення зі спецЄП;

3) немає інших установлених строків, якими платники спецЄП могли б скористатися.

Тому вважаємо, що і в нашому випадку для уточнення податкового кредиту періодів лютий — травень 2022 року платнику повинен даватися строк «у 60 календарних днів» з абз. 5 п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ (ср. ).

А якщо податківці не погодяться з правом застосування строку «в 60 днів»? У такому випадку можна наполягати на тому, що відсутня вина платника в тому, що він не уточнив податковий кредит лютого — травня в загальні строки (до 25 липня 2022 року). Адже на момент переходу на спецЄП він ще не міг знати, потрібно йому уточнювати податковий кредит чи ні. А коли дізнався, вже фізично не мав права подати уточнення до декларації з ПДВ. Особа вважається винною у вчиненні правопорушення, якщо буде встановлено, що вона мала можливість для дотримання правил та норм, за порушення яких ПКУ передбачена відповідальність, проте не вжила достатніх заходів щодо їх дотримання (п. 112.2 ПКУ). Коли ж фізичної змоги виконати ПДВ-обов’язок на спецЄП немає, то і винуватити у цьому платника спецЄП не можна.

Висновки

  • Уточнити податковий кредит платники повинні в строки, визначені п. 69.1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ (п. 69.1 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ). Тобто, наприклад, платники, які підпадають під норму про спецЄП, повинні зробити це уточнення в строк «60 календарних днів» після повернення зі спецЄП.
  • Формально, беззаперечно, норму про спецЄП можуть застосовувати лише ті платники, які перейшли на спецЄП до 27.05.2022 (до дати набрання чинності Законом № 2260).
  • Якщо перейшли на спецЄП після 27.05.2022, то з урахуваннях усіх обставин (зокрема, відсутня фізична можливість подавати декларації і УР до них під час перебування на спецЄП; немає інших установлених строків, якими платники спецЄП могли б скористатися), вважаємо, цю норму можна застосувати й у випадку, що нас цікавить.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі