Теми статей
Обрати теми

Повторна ПН замість заблокованої: чи вийде зареєструвати?

Вишневський Михайло, податковий експерт
Надіслали на реєстрацію правильну податкову накладну (ПН). Її заблокували. Чи можна не подавати пояснення та копії документів на розблокування такої ПН, замість зупиненої просто скласти нову таку ж ПН і спрямувати її на реєстрацію, а стару визнати помилковою? З’ясуємо ці питання.

Так, зупинену ПН цілком можна визнати помилково складеною, тобто такою, якої взагалі не повинно бути, і не розблоковувати її. А замість попередниці скласти аналогічну ПН (з новим порядковим номером) і направити її на реєстрацію. Проте висока ймовірність того, що така нова ПН (за тією ж самою операцією постачання) буде заблокована, як і кинута ПН. Тож, скоріш за все, її спіткає доля попередниці — вона навряд чи буде зареєстрована. Адже кожна ПН проходить жорстку процедуру автоматизованого моніторингу за чітко визначеним алгоритмом відповідності критеріям реєстрації (див. роз’яснення ДПСУ від 28.10.2022). Тому передусім вкрай важливо з’ясувати причину блокування.

По-перше, якщо ваше підприємство включено до переліку ризикових, то всі ПН, які ви будете надсилати на реєстрацію на адресу покупців — платників ПДВ, чекає блокування. Аж доки не вдасться позбавитися ризикового статусу (див. статтю «Ризиковий платник — нещастя для ПН» // «Податки & бухоблік», 2022, № 46).

По-друге, якщо статусу ризикового платника немає, то ризиковою може бути визнано конкретну операцію. Наразі найбільш популярним для цілей блокування ПН є критерій 1 ризиковості операцій з додатка 3 до Порядку № 1165* — недостатньо віртуальних залишків.

* Порядок зупинення реєстрації ПН/РК в ЄРПН, затверджений постановою Кабміну від 11.12.2019 № 1165.

Ризик спрацювання цього критерію 1 ризиковості операцій є високим у разі:

придбання товару у неплатників ПДВ. Адже такі придбання не збільшують віртуальні залишки, оскільки ПН на такі придбання не реєструються в ЄРПН;

— виробницьтва продукції, адже на вході буде сировина та матеріали, а на виході — готова продукція за іншим кодом;

отримання попередніх оплат від покупців за ще не придбаний товар. Тобто коли ще немає вхідної ПН на придбання, але вже потрібно реєструвати вихідну ПН на постачання.

Що може врятувати від блокування?

Якщо немає врахованої Таблиці даних на коди, які вказані в поданій на реєстрацію ПН, і ви не підпадаєте під ознаки безумовної реєстрації з п. 3 Порядку № 1165 (податкове навантаження, «критерій 500 тисяч»), то допомогти уникнути блокування ПН могла б хіба що позитивна податкова історія (перелік її показників наведено у додатку 2 до Порядку № 1165). Але, навпевно, ні безумовної реєстрації, ні врахованої Таблиці, ні жодного показника позитивної податкової історії у вашого підприємства немає. Позаяк перед цим була заблокована попередня ПН, яку ви маєте намір визнати помилковою.

Отже, за незмінних умов (тобто без наявності коду реалізації товарів/послуг у врахованій Таблиці даних, без відповідності хоча б одному показнику податкової історії та/або при незмінних віртуальних залишках) кидати нову ПН на реєстрацію безглуздо. Таку повторну ПН теж заблокують.

Тому аби скористатися цією схемою, потрібно щось зробити:

1) або спробуйте проштовхнути податківцям Таблицю даних на ці коди;

2) або сформуйте позитивну податкову історію. Наприклад, якщо ви платник податку на прибуток, докупіть основних засобів (ОЗ) до 5 млн грн. Хоча ця ознака відкладеної дії. Про те, що залишкова вартість ОЗ становить більше 5 млн грн, має свідчити звітність щодо податку на прибуток, за якою граничні строки подання передують календарному дню розрахунку такого показника;

3) збільшіть віртуальні залишки. Наприклад, перед реєстрацією ПН купіть товар/послугу з цими кодами і дочекайтеся вхідної ПН. А потім вже направляйте повторну ПН на реєсрацію.

Тільки тоді цей маневр з визнанням заблокованої ПН помилковою дасть результат! А от сподіватися на те, що зміняться критерії безумовної реєстрації (податкове навантаження, «критерій 500 тисяч»), — не варто. За такий короткий проміжок часу —це навряд чи станеться.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі