Теми статей
Обрати теми

Ризиковий статус — спочатку позбутися, потім реєструвати ПН

Вишневський Михайло, податковий експерт
Підприємство отримало статус ризикового. Яким чином діяти: спочатку оскаржувати ризиковий статус чи намагатися зареєструвати ПН?

Відповідь на це запитання не така однозначна, як може здаватися. Звичайно, за логікою, перш ніж говорити про реєстрацію своїх накладних, підприємство має позбутися ризикового статусу. До цього, в принципі, подавати на реєстрацію нові ПН немає сенсу. Якщо вони не відповідають ознакам безумовної ЄРПН-реєстрації*, їх майже напевно заблокують.

Але! Майте на увазі: наразі відновилися ЄРПН-штрафи. І якщо просто тримати ПН, не подаючи їх на реєстрацію, ви напевне нарветеся на ці штрафи.

* Про те, що це за ознаки, читайте у статті «Відсічемо усе зайве», або Ознаки безумовної реєстрації» // «Податки & бухоблік», № 46, 2022.

Критерії ризиковості платника наведені у додатку 1 до Порядку № 1165. Таких критеріїв наразі є 8, докладно про них читайте у статті «Ризиковий платник — нещастя для ПН» // «Податки & бухоблік», № 46, 2022. Аби потрапити до кола ризикових, підприємству достатньо бути ризиковим лише по одному із восьми цих критеріїв.

Рішення про ризиковість платника приймає регіональна комісія (п. 6 Порядку № 1165). У той самий день платникові прийде рішення про зарахування в ризикові (за формою додатка 4 до Порядку № 1165) через Електронний кабінет (із зазначенням конкретного ризикового критерію). Також перевірити свій ризиковий статус можна в ЕК у розділі «Моніторинг ПН/РК». Причому перевірку краще здійснювати до реєстрації ПН/РК.

Для скасування ризикового статусу платник може подати комісії регіонального рівня пакет антиризикових документів:

— інформацію (пояснення) та

— копії документів, необхідних для виключення з ризикових.

Перелік таких документів наведений у п. 6 Порядку № 1165 і аналогічний документам, що подаються на розблокування ПН/РК з п. 5 Порядку № 520. Пакет антиризикових документів подають регіональній комісії в електронній формі у вигляді:

Повідомлення J(F)1314901 (у полі «Інформація» якого коротко наводять дані, які свідчать про те, що платник не відповідає присвоєному йому критерію ризиковості, БЗ 101.18) разом

— із додатками «Документ довільного формату» J(F)1360102 (для подання сканкопій підтвердних документів про невідповідність критеріям ризиковості). Кількість таких додатків, що подаються з Повідомленням, не повинна перевищувати 100 шт., розмір кожного додатка (у форматі PDF, PNG або JPG) — не більше 2 Мб (хоча один додаток при цьому може містити копії декількох документів, БЗ 101.18).

У який строк подавати антиризикові документи для зняття ризиковості, Порядком № 1165 не визначено. Тому чим раніше ви їх подасте, тим буде краще.

Згідно з п. 6 Порядку № 1165 подані платником документи комісія регіонального рівня повинна розглянути протягом 7 робочих днів, що настають за отриманням документів від платника, і на їх основі прийняти рішення про ризиковість/неризиковість платника. Але у зв’язку із воєнним станом перебіг цього строку зупинено (п. 102.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). І податківці також констатують це (БЗ 101.18).

Тому, на жаль, наразі податківці можуть зволікати зі скасуванням вашого ризикового статусу. Тоді доведеться відправляти ПН/РК на неминуче блокування, а потім возитися з їх розблокуванням. Адже поки ПН/РК зупинено, ЄРПН-штрафів не буде.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі