Теми статей
Обрати теми

Благодійна (гуманітарна) допомога під час війни: неприбуткові організації

Солошенко Людмила, податковий експерт
Податківці нещодавно розповіли про особливості здійснення операцій з благодійною та гуманітарною допомогою під час воєнного стану неприбутковими організаціями (далі — НПО). Ділимося з вами цими матеріалами (детальніше див. Інформаційний лист ДПСУ від 08.11.2022 № 7/2022*).

* tax.gov.ua/data/material/000/519/630397/InfoList7 2022.pdf

Благодійна та гуманітарна допомога: воєнні особливості для НПО

Неприбуткові організації

(п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ)

За загальними правилами неприбуткові організації можуть використовувати отримані доходи тільки за двома напрямами: (1) на реалізацію цілей (завдань) та напрямів діяльності, визначених статутними документами НПО, і (2) на фінансування витрат на утримання НПО (п.п. 133.4.2 ПКУ).

Проте під час воєнного стану для НПО п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ зроблено виняток з правил

Згідно з п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ під час воєнного стану НПО можуть надавати таку допомогу визначеним одержувачам:

Яку допомогу можуть надавати НПО

— передавати майно,

— надавати послуги,

— використовувати доходи (прибутки) для фінансування витрат, не пов’язаних з реалізацією цілей (завдань) і напрямів діяльності, визначених статутними документами

Кому НПО

можуть надавати допомогу

для потреб забезпечення оборони країни:

— ЗСУ,

— добровільним формуванням територіальних громад (теробороні),

— Національній гвардії України,

— СБУ,

— Службі зовнішньої розвідки України,

— Державній прикордонній службі України,

— МВС,

— Управлінню державної охорони України,

— Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації,

— іншим утвореним військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам,

— установам або організаціям, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету,

а також:

— органам сфери цивільного захисту,

— закладам охорони здоров’я державної та комунальної власності,

— фізособам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії та/або вимушеним переселенцям та

— шляхом перерахування грошових коштів на спеціальні рахунки НБУ для збору коштів.

Таку допомогу НПО можуть надавати без обмежень і фінансувати такі витрати, не пов’язані зі статутними цілями та напрямами діяльності, навіть якщо цього не передбачено статутом НПО. Це не спричинить втрату НПО-статусу. Детальніше про це див. у статті «Неприбуткові організації: питання військового часу» // «Податки & бухоблік», 2022, № 28

ЗАПИТАННЯ

Відповідь ДПСУ

Мобільні будиночки для фізосіб, що втратили житло

2.1. Закордонна благодійна організація постачатиме мобільні будиночки для тимчасового проживання осіб, що втратили житло під час бойових дій в Україні. Ці будиночки будуть передані на баланс сільради (НПО, внесеної до Реєстру) як цільова благодійна допомога особам, що постраждали від збройної агресії російської федерації протягом дії воєнного стану. Який порядок оподаткування податком на прибуток операцій з отримання та передачі цільової благодійної допомоги у вигляді мобільних будиночків для тимчасового проживання осіб, що втратили житло під час бойових дій в Україні?

Згідно з п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ під час воєнного стану НПО можуть надавати допомогу фізособам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії або вимушеним переселенцям.

Тому для сільради (неприбуткової організації, внесеної до Реєстру НПО) не вважається порушенням НПО-умов, не призводить до втрати неприбуткового статусу і не є об’єктом оподаткування податком на прибуток операції з отримання та передачі мобільних будиночків для тимчасового проживання осіб, що втратили житло під час бойових дій в Україні, отриманих від закордонної благодійної організації як цільова благодійна допомога

Передача автотранспорту і в користування ЗСУ

2.2. Чи може благодійний фонд у статусі НПО, отримавши благодійні пожертви у вигляді майнових прав, а саме на легкові та вантажні автомобілі, автобуси, мікроавтобуси, машини швидкої допомоги та інші транспортні засоби, передавати з балансу такого благодійного фонду їх у користування ЗСУ, якщо такий благодійний фонд сприяє обороноздатності та мобілізаційній готовності країни, захисту населення в надзвичайних ситуаціях мирного і воєнного стану?

Передача благодійним фондом у статусі НПО під час воєнного стану в безоплатне користування транспортних засобів:

— ЗСУ,

— Національній гвардії України,

— Національній поліції України,

— СБУ,

— силам територіальної оборони,

— органам державної влади та місцевого самоврядування

не порушує НПО-умов і відповідає вимогам ПКУ щодо перебування такої організації в Реєстрі НПО

Допомога військовослужбовцям (учасникам бойових дій) та іншим фізособам

2.3. Чи може громадська організація в статусі неприбуткової надавати благодійну допомогу учасникам бойових дій (військовослужбовцям) або потерпілим на території бойових дій, якщо статутом організації така діяльність не передбачена? Чи може така благодійна допомога бути нецільовою, постійною (щомісячною), без обмежень за сумою?

Серед можливих одержувачів благодійної допомоги такі фізособи, як військовослужбовці, п. 63 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ окремо не визначені. Проте під час воєнного стану НПО може надавати благодійну допомогу фіз особам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, де проводяться (проводилися) бойові дії та/або вимушеним переселенцям.

При цьому періодичність і обмеження за сумою благодійної допомоги п. 63 не встановлені

Допомога мобілізованим членам НПО

2.4. Чи має право НПО надавати нецільову благодійну матеріальну допомогу своїм членам, що сплачують внески на її фінансування, але які не є штатними працівниками і були мобілізовані до ЗСУ?

Надання НПО нецільової благодійної матеріальної допомоги окремим своїм членам (мобілізованим до ЗСУ) призведе до втрати НПО-статусу. До того ж серед можливих одержувачів фіндопомоги під час воєнного стану військовослужбовці окремо в п. 63 не визначені.

Проте НПО під час воєнного стану дозволено перераховувати грошові кошти для забезпечення оборони країни, зокрема, безпосередньо ЗСУ, іншим військовим формуванням та їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам

Гуманітарна допомога у Звіті НПО

2.5. Яким чином відображаються у звітності НПО доходи у вигляді гуманітарної допомоги?

Отримання гуманітарної допомоги (у тому числі у вигляді зарубіжної сільгосптехніки) відображається в ряд. 1.6, 1.6.2 ГД Звіту НПО. А також операції з гуманітарною допомогою відображаються в додатку ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД і 3.1 ГД Звіту, який заповнюють одержувачі гуманітарної допомоги. Нагадаємо, що облік операцій з гуманітарною допомогою визначений наказом Мінфіну «Про порядок бухгалтерського обліку гуманітарної допомоги» від 14.12.99 № 298.

Детальніше див. «Повернення гуманітарки в неприбутковому Звіті» // «Податки & бухоблік», 2022, № 12

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі