Теми статей
Обрати теми

Що буде в жовтні 2022 року

Мінзарплата. З 1 жовтня зросте розмір мінімальної зарплати. У місячному розмірі з 6500 до 6700 грн, у погодинному з 39,26 до 40,46 грн. Таке збільшення потягне за собою інші показники. Наприклад, збільшиться розмір:

мінімального ЄСВ (у тому числі й для ФОП за себе) з 1430 до 1474 грн (6700 грн х 22 %);

максимальної бази нарахування ЄСВ з 97500 до 100500 грн (6700 грн х 15);

трудових штрафів.

Хоча є й низка показників, на які збільшення мінімалки не вплине. Наприклад, не зміняться граничний розмір ЄП для ФОП групи 2 (20 % від мінзарплати), максимальна ставка податку на нерухомість (до 1,5 % мінзарплати за 1 кв. м) тощо. Річ у тому, що для розрахунку цих показників береться значення мінзарплати на 1 січня поточного року.

Військовий облік жінок. Доволі багато чуток і новин протягом останніх декількох місяців стосувалося постановки на військовий облік жінок. Були чутки, що ставати на облік потрібно всім жінкам, що ті, хто стануть, не зможуть виїжджати за кордон тощо. Була навіть визначена дата, з якої жінки мали ставати на облік — 1 жовтня 2022.

Але через бурю критики перелік жінок, яким все-таки доведеться стати на облік, мають скоротити. А найголовніше — граничну дату, з якої починається постановка на облік, зсунули на цілий рік, аж на 01.10.2023. Тому ще рік хвилюватися за це не слід.

Детально про постановку на облік жінок читайте у «Військовий облік жінок: так ставати чи не ставати?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73.

Код УКТ ЗЕД. З 01.10.2022 Законом України від 27.07.2022 № 2458-IX уточнено правила визначення коду УКТ ЗЕД на митниці, у разі якщо до партії товарів входять товари, які класифікуються у межах однієї товарної позиції згідно з УКТ ЗЕД. Так от, з початку жовтня за бажанням декларанта такі товари можуть декларуватися для вільного обігу на митній території України або за її межами за одним кодом УКТ ЗЕД. Але так чинити можна тільки за умови, якщо вибраному коду відповідає найбільша ставка ввізного або вивізного мита у межах однієї товарної позиції згідно з УКТ ЗЕД.

Подібна норма і раніше була прописана у ст. 267 МКУ. Відмінність нововведень у тому, що тепер:

— під один код УКТ ЗЕД можна об’єднати будь-яку кількість товарів, а не тільки якщо їх кількість більше 10;

— так чинити можна не тільки при ввезенні товарів у Україну, а і при їх вивезенні;

— ці правила не поширюються не тільки на підакцизні товари, товари, на які встановлені кількісні обмеження імпорту або експорту та щодо яких установлено особливі види мита, а й на товари, до яких застосовуються різні ставки ПДВ.

Музичні твори. 07.10.2022 набирає чинності Закон України від 19.06.2022 № 2310-IX, яким вносяться зміни до цілої низки законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора.

Так, наприклад, відповідно до цих змін:

1) забороняється організація та проведення гастрольних заходів, учасниками яких є музичні виконавці (співаки), які є громадянами держави-агресора. Це не стосується тільки тих осіб, які засуджують агресію проти України;

2) збільшено до 40 % частку пісень та до 75 % добовий обсяг ведення новинно-аналітичних та розважальних передач державною мовою при здійсненні радіомовлення;

3) водію автобуса забороняється відтворювати в салоні автобуса музику, звуки фільмів чи інші звукові сигнали, крім інформації про поїздку (передача звуку може здійснюватися на індивідуальні навушники пасажирів, а на салон — лише під час нерегулярних перевезень за згодою всіх пасажирів) тощо.

Фіксація транспортних порушень. 07.10.2022 набирає чинності наказ Мінінфраструктури від 09.08.2022 № 590, яким затверджено Порядок застосування засобів фото- і відеофіксації посадовими особами Державної служби України з безпеки на транспорті.

Спираючись на положення цього Порядку, посадові особи Укртрансбезпеки будуть застосовувати засоби фото- і відеофіксації під час перевірок на дорозі, ринкового нагляду, розгляду справ про порушення вимог щодо організації перевезень автомобільним транспортом та про адмінправопорушення, пов’язані з перевезенням пасажирів чи вантажів автомобільним транспортом, а також у випадку моніторингу діяльності посадових осіб Укртрансбезпеки.

Правила цього Порядку не стосуються фото- і відеофіксації адмінправопорушень, які зафіксовані в автоматичному режимі.

Незавершене будівництво. 10.10.2022 набирає чинності Закон України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому» від 15.08.2022 № 2518-IX. Цим Законом визначено особливості цивільного обороту об’єктів незавершеного будівництва і майбутніх об’єктів нерухомості та спрямований він на гарантування речових прав на такі об’єкти.

Так, наприклад, у цьому Законі визначено, що майбутній об’єкт нерухомості може перебувати у цивільному обороті лише за умови держреєстрації спеціального майнового права або обтяження на користь особи, яка сплатила частково ціну такого об’єкта, у Держреєстрі речових прав на нерухоме майно.

Вибухові матеріали. З 15.10.2022 почнуть діяти Вимоги щодо системи ідентифікації та відстеження вибухових матеріалів промислового призначення (наказ Мінекономіки від 10.02.2022 № 263-22).

Цими вимогами впроваджується система унікальної ідентифікації, яка дає право відстежувати вибухові матеріали промислового призначення. Наносити унікальні ідентифікатори виробники та імпортери таких матеріалів повинні на вибухові матеріали та кожну найменшу пакувальну одиницю.

Робити цього не потрібно, тільки коли вибухові матеріали будуть використовуватися у виробничих процесах, а також щодо матеріалів, які будуть експортуватися, і тільки у випадку, коли маркування проводиться відповідно до вимог країни-імпортера, що дозволяє його відстежувати.

Захисні споруди. 24.10.2022 набуває чинності Закон України від 29.07.2022 № 2486-IX, яким оновлюються вимоги цивільного захисту під час планування та забудови територій. Так, відповідно до цих нововведень:

— містобудівна документація на регіональному та місцевому рівнях відтепер повинна містити розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту;

— проєктна документація на будівництво обов’язково має містити розділ інженерно-технічних заходів цивільного захисту, у складі якого може передбачатися будівництво захисних споруд цивільного захисту або споруд подвійного призначення, а також проєктні рішення щодо врахування вимог пожежної та техногенної безпеки.

Отже, як бачимо, уже зараз починають впроваджувати заходи щодо облаштування у новобудовах приміщень для захисту від бомбардувань і ракетних ударів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі