Теми статей
Обрати теми

Дія Сіті: податок на прибуток та ПВК

Павленко Олексій, податковий експерт
Намагання апологетів глобального впровадження в Україні податку на виведений капітал (ПВК) скінчились нічим. Але ПВК-революція таки відбулася — в «одній, окремо взятій» Дія Сіті. У цьому матеріалі розглянемо два альтернативні варіанти оподаткування резидентів Дія Сіті: загальним податком на прибуток та ПВК (який «нормативно» зветься: оподаткування «на особливих умовах»). А ви вже там самі вирішуйте, що вам вигідніше/до вподоби.

Спочатку зазначимо, що резиденти Дія Сіті не можуть бути платниками ЄП. Юрособу-єдинника автоматично виключать з реєстру платників ЄП з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому вона набуде статусу резидента Дія Сіті (п.п. 10 п.п. 298.2.3 ПКУ). Не можуть резиденти Дія Сіті перейти і на сплату спецЄП (БЗ 108.01.01).

Отже, резиденти Дія Сіті лише мають право обирати один із двох варіантів оподаткування прямим податком.

На загальних підставах

Перший варіант: бути платником податку на прибуток за загальними правилами. Тобто розраховувати податок за ставкою 18 %, виходячи з фінрезультату до оподаткування, за необхідності відкоригованого на податкові різниці. При цьому обидва види резидентів Дія Сіті (і «повноцінні», і «стартапи») будуть однаково пільгово оподатковувати доходи, виплачені своїм працівникам та гіг-спеціалістам (детальніше — у матеріалі цього номера «Оподаткування доходів фізосіб резидентом Дія Сіті»).

Оподаткування податком на прибуток резидента Дія Сіті, який не обере особливі умови (ПВК), буде здійснюватися за загальними правилами і до 2024 року без будь-яких відмінностей. А от починаючи з 1 січня 2024 року, ті, хто застосовує податкові різниці, будуть збільшувати фінрезультат на суму вартості майна, робіт, послуг (крім роялті), придбаних у платників ЄП (п.п. 140.5.17). За періоди 2024 року слід буде збільшити фінрезультат на суму таких придбань у єдинників, що перевищить 50 % витрат за минулий (2023-й) рік, а в наступні роки — на суму перевищення 20 % минулорічних витрат.

ПВК

Другий варіант: обрати оподаткування на особливих умовах — сплачувати ПВК та звітувати лише за річним податковим періодом. Ще раз зауважимо, що обрання ПВК на оподаткування доходів працівників та гіг-спеціалістів та на інші преференції ніяк не вплине.

Як обрати особливі умови (ПВК). Згідно з п. 141.10 ПКУ для цього слід подати в податкову за своєю податковою адресою заяву в електронній формі. Строки подання заяви юрособами, які:

— тільки збираються стати резидентом Дія Сіті, — разом із заявою на включення в реєстр Дія Сіті (таке бажання зазначається в самій заяві на включення в реєстр Дія Сіті, тобто окрема заява не подається) ;

уже є резидентами Дія Сіті і вирішили обрати ПВК — за 15 календарних днів до початку кварталу (шляхом подання спеціальної заяви — див. нижче).

Перейти на ПВК можна тільки раз на рік: або одразу зазначивши про це в заяві на включення в реєстр Дія Сіті, або подавши відповідну заяву (див. нижче) пізніше — за 15 днів до початку будь-якого кварталу. А от самостійно відмовитися від ПВК резидент Дія Сіті може тільки з початку певного року (подавши заяву не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку наступного року).

У 2022 році, оскільки офіційний запуск Дія Сіті відбувся з 8 лютого, перейти на ПВК можна було тільки з початку ІІ кварталу

Відповідно до норм п.п. 137.10.3 ПКУ у двох загальних випадках платником ПВК резидент Дія Сіті стає з початку кварталу, наступного за кварталом:

1) в якому він став резидентом/потрапив до реєстру Дія Сіті (якщо про обрання ПВК він зазначив одразу в заяві на включення в реєстр Дія Сіті);

2) в якому було подано у відповідний строк (за 15 календарних днів до наступного кварталу) спеціальну заяву про обрання ПВК (див. нижче).

Наприклад, з 1 жовтня цього року платниками ПВК стануть ті резиденти Дія Сіті, які потрапили до реєстру протягом липня — вересня (перший випадок) або які подали спеціальну заяву про перехід на ПВК не пізніше 15 вересня (другий випадок).

Форма Заяви про перехід юридичної особи на оподаткування як резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах або відмову від такого оподаткування (далі — Заява), а також Порядок її подання та розгляду затверджені наказом Мінфіну від 17.03.2022 № 99. Ці Заява та Порядок призначені лише для другого випадку — подання Заяви вже зареєстрованим резидентом Дія Сіті. А до подання такої Заяви, точніше до відповідного кварталу переходу на ПВК, такий резидент Дія Сіті буде вважатись платником податку на прибуток на загальних підставах**.

** Якщо резидентом Дія Сіті стане платник ЄП, то у кварталі, коли його буде включено в реєстр Дія Сіті, він ще буде вважатись платником ЄП. Але з наступного кварталу він втратить статус платника ЄП. Див. уже згаданий п.п. 10 п.п. 298.2.3 ПКУ.

Рішення про погодження (відмову у погодженні) Заяви надсилається податківцями юрособі у порядку, визначеному ст. 42 ПКУ.

Підстави для відмови у погодженні Заяви:

— відсутність платника податків у реєстрі Дія Сіті;

— подання Заяви з порушенням установлених термінів;

— здійснення переходу платника податку на прибуток підприємств на загальних підставах на оподаткування як резидента Дія Сіті — платника податку на особливих умовах понад один раз протягом календарного року.

Форму Заяви розміщено на вебпорталі ДПС (ідентифікатор форми документа J1309001).

Перехідне звітування. Якщо «квартальний» платник податку на прибуток в середині року перейде на ПВК, то він повинен подавати декларацію з податку на прибуток підприємств:

1) за період перебування на загальній системі — за відповідний звітний (податковий) період із показниками діяльності, обрахованими за період з першого календарного дня звітного (податкового) року по останній календарний день звітного (податкового) кварталу, у якому до контролюючого органу подана відповідна Заява;

2) за період перебування на оподаткуванні як платника ПВКза звітний (податковий) рік із показниками діяльності, обрахованими з першого числа місяця, наступного за кварталом, у якому до контролюючого органу подана відповідна Заява, по останній календарний день звітного (податкового) року.

Якщо на ПВК в середині року перейде «річний» платник податку на прибуток, то декларацію за період перебування у цьому році на загальній системі він теж (як і за період використання ПВК) подасть за підсумками року.

Детальніше — в БЗ 102.20.01.

Оподаткування ПВК. За таких особливих умов під оподаткування зазвичай підпадає не фінрезультат, а певні операції в періоді їх здійснення. Ставка ПВК складає 9 %.

Але є й виняток: можливе застосування ставки 18 %, коли резидент Дія Сіті здійснює контрольовані операції, які не відповідають принципу «витягнутої руки» (п.п. 141.91.3 ПКУ), або є контролюючою особою і в нього за основною ставкою (18 %) оподатковується скоригований прибуток КІК (п.п. 141.91.4 ПКУ).

Під оподаткування потрапляє не прибуток від діяльності, а тільки низка визначених ПКУ операцій (у періоді здійснення) з виведення резидентом Дія Сіті коштів та/чи іншого майна. Перерахуємо найбільш «одіозні» з них:

— виплата дивідендів (крім рефінансування, яке не призводить до зміни пропорцій володіння);

— виплата коштів та/або повернення майна у зв’язку з виходом учасника/акціонера в сумі, що перевищує вартість внеску до статутного капіталу або вартість придбання акцій/часток;

— виплата процентів на користь нерезидентів: пов’язаних осіб та/або зареєстрованих у державах, що є низькоподатковими юрисдикціями;

— виплата процентів, комісій, інших винагород, відшкодувань, штрафів, пені, що пов’язані із залученням та/або використанням коштів;

— вартість майна (робіт, послуг), наданих особі, що не є платником ПВК, з відстроченням оплати більше ніж на 365 днів з дати вивезення/постачання;

безоплатне надання майна або безповоротної фіндопомоги (крім окремих випадків, наприклад, коли це оподатковується ПДФО);

— надання поворотної фіндопомоги пов’язаній юрособі, а також — непов’язаній особі, якщо остання не поверне її протягом 12 календарних місяців;

внесок до статутного капіталу, у спільну діяльність, у довірче управління;

виплата роялті в сумах перевищення відповідного ліміту, а також низці нерезидентів;

— переказ кошів на власні рахунки за кордоном.

А також — іще деякі види операцій. Детальніше про перелік та оподаткування окремих операцій ПВК див. у відповідних нормах пп. 135.2 та 141.91 ПКУ. Див. також нашу таблицю окремих операцій для ПВК в матеріалі «Дія Сіті: новації в оподаткуванні ІТ» // «Податки & бухоблік», 2021, № 103.

Більшість зі згаданих вище виплат/постачань, якщо вони здійснені на користь інших резидентів Дія Сіті — платників ПВК, не оподатковуються ПВК

А от виплати спрощенцям за придбання майна, робіт, послуг (крім роялті) стануть оподатковуватись ПВК лише з 2024 року. При цьому під оподаткування потрапить не вся сума, а тільки її частина: протягом 2024 року — тільки сума, що перевищує 50 % суми витрат за попередній рік, а надалі — сума, більша за 20 %.

Під оподаткування ПВК потрапляють як операції у грошовому вираженні, так і операції у формі, відмінній від грошової. При здійсненні операції у негрошовій формі суму, з якої слід сплатити ПВК, треба визначити на рівні не нижче звичайної ціни, яка для цілей ПВК визначається виходячи з вартості придбання, балансової вартості чи собівартості відповідних активів/робіт/послуг (див. п.п. 14.1.711 ПКУ)!

Сплачений податок на репатріацію з доходу, виплаченого нерезиденту за окремою операцією, буде враховуватися у сплату ПВК за такою операцією. При цьому сума зменшення не може перевищувати суму ПВК, розраховану з цієї операції (п.п. 137.10.1 ПКУ). Платники ПВК звільнені від сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів (п.п. 57.11.8 ПКУ), але ж із виплат дивідендів сплачується ПВК.

Форма декларації з податку на прибуток ще не пристосована для відображення і розрахунку в ній ПВК резидентами Дія Сіті. Але Мінфін вже виклав проєкт відповідних змін до декларації.

Що обрати?

Яке оподатковування обрати, звісно, рішення за вами. Тут багато залежить від схеми вашої роботи та й інших факторів. А взагалі нам здається більш податково-привабливим обрання ПВК. Адже ставка 9 %, а не 18 %. Та й оподаткування придбань у єдинників почнеться лише з 2024 року (та й схоже обмеження буде і для «загальних» платників — див. вище). Окрім того, сплачувати цей знижений податок треба не тоді, коли прибуток зароблено/нараховано, а тоді, коли ви вирішите вивести прибуток з бізнесу. Тобто тут буде легше регулювати податкове навантаження. А гроші, за необхідності, можна виводити й через зарплату/винагороди найманцям, які теж дуже «солодко» оподатковуються (див. матеріал «Оподаткування доходів фізосіб резидентом Дія Сіті» цього номера). Водночас спочатку все ретельно зважте-прорахуйте.

Висновки

  • Резиденти Дія Сіті не можуть бути платниками ЄП, у тому числі й спецЄП, але мають право обирати один із двох варіантів оподаткування: або податком на прибуток за загальними правилами, або аналог ПВК (оподаткування на особливих умовах).
  • Ставка оподаткування резидента Дія Сіті на особливих умовах (ПВК) складає 9 %. Під оподаткування потрапляє не прибуток від діяльності, а тільки низка визначених ПКУ операцій (у періоді здійснення) з виведення резидентом Дія Сіті коштів та/чи іншого майна.
  • Перелік та оподаткування окремих операцій ПВК див. у відповідних нормах пп. 135.2 та 141.91 ПКУ.
  • Який вид оподаткування обрати («стандартний» податок на прибуток чи ПВК), залежить від схеми вашої роботи та низки інших факторів. Удвоє нижча ставка оподаткування та прив’язка оподаткування ПВК до періоду здійснення відповідних операцій свідчать на користь ПВК, але перш ніж обрати ці «особливі умови», спочатку все ретельно зважте і прорахуйте.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі