Теми статей
Обрати теми

Експорт на ЄП: дозволений і заборонений

Нестеренко Максим, податковий експерт
Платникам єдиного податку не заборонено займатися зовнішньоекономічною діяльністю, у тому числі експортом. Однак на таку діяльність для єдиноподатників існують певні обмеження. Які саме? Давайте розберемося разом!

Для початку усвідомимо загальне правило:

ПКУ дозволяє платникам єдиного податку займатися ЗЕД, у тому числі експортом

Тобто експорт, як такий, НЕ належить до тих видів діяльності, які є забороненими для єдиноподатників. Це очевидно, якщо поглянути на п. 291.5 ПКУ, в якому перелічено заборонені для єдиноподатника види діяльності. Разом із тим деякі види експорту для єдиноподатника все ж недоступні. Давайте уточнимо, які саме!

Підакцизні товари

Для єдиноподатників заборонено чимало операцій з підакцизними товарами. Ідеться про виробництво, експорт, імпорт, продаж (п.п. 3 п.п. 291.5.1 ПКУ). Тобто прямо згадується, що експорт будь-яких підакцизних товарів (див. п. 215.1 ПКУ) для єдиноподатника гр. 1 — 3 під забороною (зверніть увагу: про єдиноподатників гр. 4 тут нічого не сказано). Ця заборона поширюється також і на платників спецЄП (п.п. 1 п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ).

Це стосується у тому числі й експорту тих підакцизних товарів, які дозволено продавати на території України вроздріб. Тобто ПММ в ємностях до 20 літрів єдиноподатникам експортувати теж не можна. І ФОП-єдиноподатники не можуть експортувати пиво, сидр та пері. Незалежно від наявності ліцензії на їх продаж.

Дорогоцінні метали та каміння

Видобуток, виробництво, реалізація дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння заборонені для єдиноподатників (п.п. 4 п. 291.5.1 ПКУ). Експорту дорогоцінних металів і каміння це теж стосується. А от експорт ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів та каміння для єдиноподатника — цілком нормальна справа.

При цьому експортер ФОП-єдиноподатник має належати або до групи 3 з безПДВшною ставкою 5 % (п.п. 2 п. 293.3 ПКУ), або до платників спецЄП зі ставкою 2 %.

Корисні копалини

Видобуток і реалізація корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення, на ЄП заборонені (п.п. 5 п. 291.5.1 ПКУ). Тож і експортувати звичайний платник ЄП має право лише корисні копалини місцевого значення (перелік таких корисних копалин затверджений постановою КМУ від 12.12.94 № 827).

Щодо платників спецЄП, то для них умови, як це не дивно, жорсткіші. Їм узагалі заборонено реалізацію будь-яких корисних копалин (п.п. 1 п. 9.3 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). Тож виходить, що вони узагалі не можуть експортувати жодні корисні копалини.

Вироби з корисних копалин

Прикладами таких виробів є, наприклад, вугільні брикети. Питання спірне. Податківці в попередні роки наполягали, що заборона п.п. 5 п.п. 291.5.1 ПКУ поширюється не лише на торгівлю безпосередньо корисними копалинами, але й виробами з них, які виникли при первинній обробці корисних копалин. Докладніше про це читайте у статті в «Податки & бухоблік», 2020, № 42.

І хоча, на наш погляд, це фіскальний висновок, його слід мати на увазі. Якщо погоджуватися з податківцями, то й експорт виробів із корисних копалин для єдиноподатників — під забороною.

Паливні пелети (гранули)

Пелети (паливні гранули) — це різновид екологічно чистого палива, однак це не пальне. Виготовляють пелети з деревини. Тобто вони не є ані підакцизним товаром, ані виробом з корисних копалин.

Відповідно жодних обмежень на заборону торгівлі пелетами (у тому числі їх експорт) немає. Будь-який єдиноподатник може вільно їх експортувати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі