Теми статей
Обрати теми

Дешевий продаж = конструктивні дивіденди і репатріація

Нестеренко Максим, податковий експерт
Платник продав товар нерезиденту в рамках контрольованої операції за ціною, нижчою, ніж визначена за принципом «витягнутої руки». Чи утримується в такому випадку податок на репатріацію із суми знижки, наданої нерезиденту в контрольованій операції?

Так, утримується. Давайте згадаємо чому.

Податком на репатріацію оподатковується, зокрема, сума дивідендів, що виплачена нерезиденту резидентом України (п.п. «б» п.п. 141.4.1 ПКУ). Здавалося б, операція, про яку говорить читач, жодної дотичності до дивідендів не має. Але це лише на перший погляд.

Визначення дивідендів наведене у п.п. 14.1.49 ПКУ. Зокрема, до дивідендів для цілей оподаткування прирівнюється сума заниження вартості товарів (робіт, послуг), які продаються нерезиденту, зазначеному в пп. «а», «в», «г» п.п. 39.2.1.1 ПКУ, у контрольованих операціях порівняно із сумою, яка відповідає принципу «витягнутої руки» (абзац шостий п.п. 14.1.49 ПКУ). Тобто якраз та ситуація, про яку і говорить читач.

Отже, сума експортної знижки, наданої «контрольованому» нерезиденту, прирівнюється для вас до дивідендів. Такі прирівняні дивіденди в обігу називаються «конструктивними». Докладніше про конструктивні дивіденди читайте у статті «Вони — дивідендам рівня, або Нова редакція п.п. 14.1.49 ПКУ» // «Податки & бухоблік», 2021, № 18.

Так от, якщо мова йде про дивіденди, що виплачуються нерезиденту, в тому числі і конструктивні, то на них поширюються загальні правила, що стосуються отримання з таких дивідендів податку на репатріацію. Так, абзац другий п.п. 141.4.2 ПКУ прямо говорить, що резидент (крім єдиноподатника групи 4), який здійснює операції, зазначені в абзаци четвертий — шостий п.п. 14.1.49 ПКУ, має утримувати податок на репатріацію із суми, яка відповідно до п.п. 14.1.49 ПКУ прирівнюється до конструктивних дивідендів.

Добре хоч дивідендний авансовий внесок із такої знижки сплачувати не потрібно (п.п. 57.11.7 ПКУ).

Податок на репатріацію з конструктивних дивідендів резидент розраховує за ставкою — 15 % від суми знижки, за винятком випадків, передбачених міжнародними договорами України.

Особливість сплати податку на репатріацію з конструктивних дивідендів у тому, що податок на репатріацію сплачується не під час виплати (як при виплаті звичайних дивідендів нерезиденту), а до граничної дати подання Звіту про контрольовані операції.

Наприклад, якщо операція, що буде визнана конструктивними дивідендами, відбулася у 2022 році (резидент поставив товар за ціною, нижчою за суму, яка відповідає принципу «витягнутої руки», а нерезидент оплатив постачання), то податок на репатріацію слід сплатити до подання контрольованого звіту за 2022 рік. Такий звіт подається до 1 жовтня 2023 року, отже, останнім днем сплати є 30.09.2023 (див. п.п. 39.4.2 ПКУ). До того ж при сплаті конструктивних дивідендів податок на репатріацію рахують із застосуванням натуркоефіцієнта, який визначається за п.п. 141.4.2 ПКУ.

Воно ж і не дивно. Річ у тому, що надання експортної знижки — це якраз виплата конструктивних дивідендів у негрошовій формі. Адже, по суті, коли мова йде про надання знижки, то тут жодних грошових виплат не відбувається.

При цьому натуркоефіцієнт буде, навіть якщо податок на репатріацію сплачений своєчасно (див. наш коментар до УПК № 480 // «Податки & бухоблік», 2021, № 71).

І ще. Абзац шостий п.п. 14.1.49 ПКУ прирівнює суму експортної знижки до дивідендів лише для цілей українського податкового законодавства. Якщо ж резидент хоче оподаткувати операцію згідно з міжнародними договорами, то кожен з них має своє визначення дивідендів. Тож якщо застосовується конвенція, необхідно аналізувати, що саме ця конвенція розуміє під дивідендами і як саме вона розглядає операцію, яка з погляду ПКУ є конструктивними дивідендами.

Зокрема, за трансфертними операціями (абзаци четвертий — шостий п.п. 14.1.49 ПКУ) оподаткування прямо залежить від того, як визначає дивіденди та чи інша конвенція. Більшість конвенцій сформульовані так, що дивіденди може отримувати особа, яка володіє часткою в корпоративних правах. Якщо у резидента така конвенція, то експортна знижка для неї дивідендами не є. Якщо ж конвенція містить широке визначення дивідендів, трансфертні конструктивні дивіденди можуть оподатковуватись як дивіденди. Тобто з них утримується податок на репатріацію за ставкою, що визначена цією конвенцією.

Також коли мова йде про конструктивні дивіденди у випадку надання експортної знижки, то варто пам’ятати, що ця знижка потрапляє також і під трансфертне коригування, передбачене п.п. 140.5.1 ПКУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі