Теми статей
Обрати теми

Добровільна ПДВ-реєстрація: що врахувати

Казанова Марина, податковий експерт
У статті розглянемо питання, які стосуються добровільної реєстрації платником ПДВ. В які строки потрібно подати заяву та з якого числа можна стати платником ПДВ? Як заповнити заяву на добровільну реєстрацію платником ПДВ? Також обговоримо досить популярне питання: а чи можна стати платником ПДВ одразу з дати держреєстрації.

На загальній системі — у платники ПДВ

Якщо ви не підпадаєте під обов’язкову реєстрацію платником ПДВ (п. 181.1 ПКУ), але все ж бажаєте здобути цей статус, то можете стати платником ПДВ на добровільній основі.

Таке право передбачено п. 182.1 ПКУ. Воно не передбачає виконання ще якихось додаткових умов. Тобто «двері відчинені» для всіх.

Добровільна ПДВ-реєстрація, як і обов’язкова, здійснюється за заявою ф. № 1-ПДВ.

Строки подання заяви. В які строки потрібно подати цю заяву і з якого числа можна отримати статус платника ПДВ?

У п. 183.3 ПКУ сказано, що у разі добровільної реєстрації платником ПДВ заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками ПДВ. Це означає, що:

1) стати платником ПДВ можна

лише з початку (з 1-го числа) податкового періоду (календарного місяця)

Набути статусу платника ПДВ посеред місяця не можна;

2) якщо ви бажаєте бути платником ПДВ з 1-го числа наступного місяця, то заяву за ф. № 1-ПДВ потрібно подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку такого місяця.

Наприклад, якщо ви бажаєте стати добровільним платником ПДВ з 01.11.2022, то заяву ф. № 1-ПДВ треба подати не пізніше 21.10.2022.

В заяві можна зазначити бажану дату реєстрації ПДВ. Хоча зазначати її необов’язково (пп. 3.7, 3.11 розд. III Положення № 1130*). Якщо ви її зазначаєте, то треба враховувати вищезазначені правила. Тобто: (1) бажана дата реєстрації повинна відповідати даті початку податкового періоду (1-ше число календарного місяця) і (2) вказати в ній 1-ше число найближчого календарного місяця можна, лише якщо заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до його початку.

* Положення про реєстрацію платників ПДВ, затверджене наказом Мінфіну від 14.11.2014 № 1130.

Наприклад, заява на ПДВ-реєстрацію (ф. № 1-ПДВ) подана:

1) 15.10.2022. У такому випадку можна:

— вказати в ній бажану дату реєстрації «01 листопада 2022 року». А можна, звісно, вказати й «01 грудня 2022 року» — якщо особа, наприклад, бажає зареєструватися платником ПДВ з грудня;

— не вказувати бажану дату реєстрації. У такому разі податківці автоматично зареєструють особу платником ПДВ з 01.11.2022 (п. 3.11 розд. III Положення № 1130);

2) 25.10.2022 (тобто пізніше ніж за 10 календарних днів до початку наступного календарного місяця). У такому випадку, якщо в ній:

— буде вказана бажана дата реєстрації «01 листопада 2022 року» — податківці відмовлять в реєстрації платником ПДВ. Бо у такому випадку бажаною датою реєстрації може бути, наприклад, «01 грудня 2022 року», але ніяк не «01 листопада 2022 року»;

— не буде зазначена бажана дата реєстрації — податківці автоматично зареєструють заявника платником ПДВ з 01.12.2022, оскільки заява подана пізніше ніж за 10 календарних днів до початку 01.11.2022 (пп. 3.7, 3.11 розд. III Положення № 1130).

Зверніть увагу: неправильне зазначення бажаної дати реєстрації може стати причиною відмови в реєстрації платником ПДВ.

Спосіб подання заяви. Подається заява за ф. № 1-ПДВ в електронному вигляді (електронний формат — J/F 1310109) податковому органу за місцезнаходженням юрособи (місцем проживання ФОП) (п. 183.7 ПКУ; п. 3.5 розд. III Положення № 1130). Інші способи її подання (наприклад, надсилання поштою) не передбачені.

Заповнення заяви. Як заповнюється заява за ф. № 1-ПДВ при добровільній реєстрації платником ПДВ?

Розглядаємо випадок, коли платник перебуває на загальній системі оподаткування і бажає зареєструватися платником ПДВ в добровільному порядку (на підставі п. 182.1 ПКУ).

У заяві:

1. Ставимо позначку «Юридична особа» або «Фізична особа».

2. Ставимо позначку в полі «Реєстрація».

3. У полі «Індивідуальний податковий номер / податковий номер2/серія (за наявності) та номер паспорта3» підкреслюємо слова «податковий номер» і зазначаємо податковий номер.

4. Вказуємо найменування (юридична особа) або прізвище, ім’я та по батькові (ФОП).

5. У полі «Причини реєстрації...» копіюємо дослівно причину реєстрації з додатка до заяви (сам додаток до контролюючого органу не подається). У нашому випадку потрібно зазначити:

Пункти, статті Кодексу

Норма Кодексу

Пункт 182.1 статті 182 розділу V Кодексу

Особа, яка відповідно до пункту 181.1 статті 181 розділу V Кодексу не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої зазначеною статтею суми, реєструється як платник податку добровільно

6. Поле «Бажана дата реєстрації» заповнюється за бажанням платника (про бажану дату реєстрації ми говорили вище).

7. Далі вказуємо відомості про:

— керівника підприємства;

— особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку. Як правило, це буде головний бухгалтер. Якщо відповідальною особою за ведення обліку на підприємстві є керівник, то зазначається керівник. Якщо ведення бухгалтерського обліку на договірних засадах здійснює інша юридична або фізична особа, поле «Особа, відповідальна за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку» прокреслюється. У такому випадку до заяви слід додати копію документа, який підтверджує зазначений факт (101.02 БЗ);

— особу, яка подає заяву. Тут має бути зазначений керівник підприємства (або ФОП) або представник, якщо він має документальне підтвердження цих повноважень).

8. Поле «Додатки до заяви...». Зазначимо, що

в загальному випадку ніякі додатки до заяви за ф. № 1-ПДВ додавати не потрібно

У п. 3.8 розд. III Положення № 1130 сказано, що «з метою підтвердження достовірності відомостей про відповідність особи вимогам, визначеним <…> пунктом 182.1 <…> така особа відповідно до підпункту 20.1.2 пункту 20.1 статті 20 розділу I Кодексу, пункту 73.3 статті 73 розділу II Кодексу подає до контролюючого органу документи, що підтверджують такі відомості».

Зверніть увагу, що цей пункт містить відсилання до п. 73.3 ПКУ, що означає,

що документи на підтвердження відомостей, зазначених в заяві, подаються на вимогу (за запитом) контролюючого органу

Підтверджують це і податківці (див. категорію 101.02 БЗ).

9. Обов’язково проставляється дата підписання заяви.

10. Що стосується аркуша 1 до заяви (продовження заяви), то, як зазначено в самій заяві, він заповнюється у випадку обов’язкової реєстрації платником ПДВ. Тобто якщо ви реєструєтесь платником ПДВ добровільно (на підставі п. 182.1 ПКУ), то заповнювати цей аркуш не потрібно.

Зазначимо, що якщо вам відмовлять у реєстрації платником ПДВ через недоліки в заповненні заяви № 1-ПДВ, то ви може виправитися, не втрачаючи часу. А саме маєте право виправити недоліки у поданій заяві і подати її знову з тією ж самою бажаною датою реєстрації. Зробити це потрібно не пізніше ніж за 3 робочих дні до початку податкового періоду, з якого ви бажаєте бути платниками ПДВ (п. 3.9 розд. III Положення № 1130).

Наприклад, ви добровільно хочете стати платником ПДВ з 01.11.2022, подали заяву 20.10.2022, але в ній податківці виявили помилки. Якщо ви виправите недоліки в поданій Заяві і подасте виправлену заяву не пізніше 26.10.2022, то за вами залишається право зареєструватися бажаною датою реєстрації (01.11.2022), яку ви зазначили в першій (помилковій) заяві.

Платник ПДВ з дати держреєстрації: чи можливо?

Пунктом 183.7 ПКУ передбачено, що про своє бажання добровільно зареєструватися платником ПДВ можна заявити під час держрєстрації юрособи/ФОП. При цьому розуміємо це так, що

окремо подавати заяву за ф. № 1-ПДВ держреєстратору в цьому випадку не потрібно

Достатньо зробити відповідну позначку в самій заяві на держреєстрацію. А саме в розділі «Відомості про обрання системи оподаткування…» поставити позначку в полі «Зареєструвати платником податку на додану вартість…» та вказати дату бажаної реєстрації.

Податківці це підтверджували тут.

Але це зовсім не означає, що ми з дня держреєстрацїї станемо платниками ПДВ.

Правила, порядок та строки розгляду заяви про реєстрацію платником ПДВ в такому разі є такими самими, як і для випадку, коли платник ПДВ окремо подає заяву за ф. № 1-ПДВ для добровільної реєстрації (п. 3.5 розд. III Положення № 1130) (про них ми говорили вище).

Тобто

1) зареєструють платником ПДВ лише з 1-го числа податкового періоду (місяця);

2) щоб стати платником ПДВ з наступного місяця, заява на держреєстрацію (з відповідною позначкою про бажання стати платником ПДВ) має бути подана не пізніше ніж за 10 календарних днів до дати, з якої особа буде платником ПДВ.

Наприклад, ми подали держреєстратору заяву на держреєстрацію підприємства 25.10.2022. У ній заявили про своє бажання стати платником ПДВ — тобто в розділі «Відомості про обрання системи оподаткування…» поставили позначку в полі «Зереєструвати платником податку на додану вартість…».

У цьому разі нас зможуть зареєструвати платниками ПДВ лише з 01.12.2022 (тому що фактично до 01.11.2022 (найближче 1-ше число місяця) на дату подання заяви залишилось менше ніж 10 календарних днів.

Тобто в такому випадку платник в заяві на держреєстрацію зазначає дату, з якої він просить зареєструвати його платником ПДВ, «01.12.2022». За бажанням, може вказати і, наприклад, «01.01.2023».

Якщо ми подаємо заяву держреєстратору 19.10.2022 — то в такому разі можемо стати платником ПДВ вже з 01.11.2022. Тобто в полі «Зереєструвати платником податку на додану вартість…» можна вказати «01.11.2022».

Отже, якщо платник заявляє про своє бажання добровільно зареєструватися платником ПДВ держреєстратору (безпосередньо в заяві на держреєстрацію), то діють ті самі правила, як і для добровільної реєстрації платника ПДВ. Просто в цьому випадку платнику не потрібно окремо самостійно подавати податківцям заяву за ф. № 1-ПДВ (ср. ).

Зазначимо також: якщо ви під час держреєстраціїї одразу хочете перейти на сплату єдиного податку (ЄП), то обрати ПДВшну ставку ЄП (3 %) ви також одразу не можете. Пояснюють це податківці п.п. 4 п. 293.8 ПКУ, який чітко визначає випадки, коли можна обрати ставку ЄП 3 %.

Так, вона може бути обрана:

1) суб’єктом господарювання, який уже зареєстрований платником ПДВ і переходить на ЄП із загальної системи;

2) платником ЄП групи 3, який вже працює на ставці ЄП 5 % та, відповідно, хоче змінити ставку ЄП на 3 %;

3) при переході неплатником ПДВ із загальної системи на ЄП або при зміні групи ЄП.

Випадок держреєстраціїї підприємства/ФОП тут не названий. Отже, одразу (з дати держреєстрації) стати платником ЄП на ставці 3 % не можна. Потрібно, як мінімум, до кінця кварталу, наприклад, пропрацювати на ставці ЄП 5 % і з початку нового кварталу перейти на ставку ЄП 3 % з ПДВ (для чого не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку цього кварталу подати заяву про перехід зі ставки 5 % на 3 % + заяву за ф. № 1-ПДВ). Або можливий альтернативний варіант — з моменту держреєстрації працювати на загальній системі. У такому разі можна стати платником ПДВ і посеред кварталу (якщо подати заяву на добровільну ПДВ-реєстрацію не пізніше ніж за 10 днів до початку наступного місяця). А потім вже, будучи платником ПДВ, подати заяву на перехід з початку найближчого кварталу на ЄП 3 %.

Реєстрація платником ПДВ при переході зі ставки ЄП 5 % на 3 %

У цьому випадку платник подає дві заяви. Причому обидві вони подаються

не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку кварталу, з якого платник бажає обрати ставку ЄП 3 % (п. 183.4 ПКУ; п.п. 4 п. 293.8 ПКУ; п.п. 2 п. 3.6 розд. III Положення № 1130

Що це за заяви?

1) Заява про застосування спрощеної системи оподаткування з позначкою «Внесення змін». У полі 5.2 заповнюємо «та/або зі ставки 5 % на ставку 3 %. І ставимо позначку навпроти поля «із реєстрацією ПДВ». Також у полі 5.2 зазначаємо дату, з якої платник хоче бути на новій групі (1-ше число календарного місяця, з якого буде застосовуватися ставка ЄП 3 %).

У полі 5.3 «Прошу зареєструвати платником ПДВ…» ставимо позначку. Інші рядки цього поля не заповнюємо;

2) Заява за ф. № 1-ПДВ з позначкою «Реєстрація». У полі «Причина реєстрації» копіюємо з додатка 1 до заяви причину

Пункти, статті Кодексу

Норма Кодексу

Підпункт «б» підпункту 4 пункту 293.8 статті 293 розділу XIV Кодексу та абзац другий пункту 183.4 статті 183 розділу V Кодексу

Платник єдиного податку третьої групи, який застосовує ставку єдиного податку, що не передбачає сплати податку на додану вартість (крім платника єдиного податку, який відповідає абзацу четвертому пункту 293.3 статті 293 розділу XIV Кодексу), добровільно змінює ставку єдиного податку та з початку наступного календарного кварталу буде застосовувати ставку єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість

Поле «Бажана дата реєстрації» можна не заповнювати. Або можна поставити в ньому 1-ше число календарного місяця, з якого буде застосовуватися ставка ЄП 3 %.

Висновки

  • Добровільна реєстрація платником ПДВ здійснюється за заявою суб’єкта господарювання (заява за ф. № 1-ПДВ).
  • Стати платником ПДВ можна лише з 1-го числа місяця. Якщо ви бажаєте бути платником ПДВ з 1-го числа наступного місяця, то заяву за ф. № 1-ПДВ потрібно подати не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку такого місяця.
  • У заяві за ф. № 1-ПДВ платники, які реєструються добровільно, можуть вказати бажану дату реєстрації. Але вона повинна відповідати початку періоду (тобто це повинно бути 1-ше число календарного місяця. Та вказати в ній 1-ше число найближчого місяця можна, лише якщо заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку такого місяця.
  • Під час держреєстрацїї підприємства/ФОП можна одразу заявити держреєстратору про своє бажання стати платником ПДВ. Для цього необхідно зробити відповідну позначку в самій заяві на держреєстрацію. Окремо ф. № 1-ПДВ подавати держреєстратору не потрібно. Але тут будуть працювати загальні правила добровільної ПДВ-реєстрації. Тобто одразу з дати держреєстраціїї стати платником ПДВ не можна.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі