Теми статей
Обрати теми

Металобрухт як відходи виробництва: з чого нараховувати компенсуючий ПДВ?

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
Лист ДПСУ від 29.08.2022 № 1335/ІПК/99-00-21-03-02-06

Висновок документа

Якщо металобрухт утворився як технологічні відходи виробництва, то компенсуючі податкові зобов’язання нараховуються:

— за п. 198.5 ПКУ (наприклад, з послуг з транспортування (перевезення), навантаження, розвантаження та/або різання відходів та брухту чорних і кольорових металів);

— за п. 199.1 ПКУ (наприклад, з послуг з оренди приміщення, зв’язку, з комунальних послуг тощо)

У процесі виробничої діяльності в платника утворився металобрухт, отриманий як відходи виробництва. Технологічний процес побудований так, що інакше неможливе виробництво продукції. До 01.01.2027 діє пільга з ПДВ за операціями постачання відходів та бухту чорних і кольорових металів. Тому, реалізуючи цей металобрухт, платник стикається з появою неоподатковуваних операцій. Відразу ж виникає питання з нарахуванням компенсуючих ПЗ.

Два види компенсуючих ПЗ. Узагалі якщо придбані товари (послуги) повністю використовуються в неоподатковуваних операціях, то треба нарахувати компенсуючі ПЗ згідно з п.п. «б» п. 198.5 ПКУ виходячи з вартості придбання цих товарів/послуг (так би мовити, прямим рахунком).

Якщо ж придбання одночасно використовуються в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях, то компенсується ПК не за самими товарами (послугами), реалізованими з пільгою, а за адміністративними та загальногосподарськими витратами, що беруть участь одночасно в оподатковуваних і неоподатковуваних операціях (за допомогою коефіцієнта ЧВ згідно зі ст. 199 ПКУ).

Компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ. У цьому випадку застосування п. 198.5 ПКУ виглядає не дуже розумно. Адже металобрухт, що утворився, — частина технологічного процесу. Сировину (наприклад, металевий лист) купували зовсім не для того, щоб зробити з нього відходи виробництва. Вони з’явилися тільки внаслідок технологічних причин. Менше з тим часто податківці донараховували компенсуючий ПДВ. Варіанти були різні, але найчастіше за базу брали облікову вартість металобрухту. Цей варіант можна назвати компромісним — з одного боку, ПЗ усе-таки донараховуються згідно з п. 198.5 ПКУ, з іншого — за базу береться не вартість придбання сировини (що призводило б зовсім до абсурдних наслідків), а набагато менша вартість можливої реалізації відходів.

Але суди не згодні з таким підходом. Вони наполягали, що компенсуючі ПЗ за п. 198.5 ПКУ нараховувати не треба

Одну з постанов ВС ми детально розглядали в статті «Неоподатковувані відходи виробництва: питання ПДВ» (див. «Податки & бухоблік», 2021, № 66). Ба більше, самі податківці в роз’ясненнях іноді говорили, що цей компенсуючий ПДВ не нараховується (лист ДПСУ від 11.06.2021 № 2378/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Фактично саме такі ліберальні висновки ми бачимо і в роз’ясненні, що коментується. Але цікаве воно тим, що в ньому наведений орієнтовний перелік послуг, з яких треба нараховувати цей ПДВ. Серед них послуги з:

— транспортування (перевезення);

— навантаження, розвантаження;

— різання.

Тут треба звернути увагу на два аспекти.

1. Усі перелічені послуги споживаються стосовно саме металобрухту, отриманого як відходи виробництва. І нічого не сказано про послуги щодо сировини для виробництва продукції. Виходить, якщо ви перевозите, скажімо, металевий лист (сировину), то ПДВ із цих транспортних послуг компенсувати не треба, хоча в процесі виробництва з нього в тому числі вийдуть і відходи.

2. У цьому переліку не згадана власне сировина, з якої утворився металобрухт. А це найважливіше питання. Схоже, податківці вирішили все-таки остаточно відмовитися від ідеї нарахування за нею компенсуючого ПДВ. Не виключено, що під тиском судової практики, яку ми згадували вище.

Компенсуючі ПЗ за п. 199.1 ПКУ. У загальному випадку ці ПЗ з’являються завжди, коли є неоподатковувана операція. Але нараховується вони зовсім з інших придбань і зовсім за іншими правилами (за допомогою коефіцієнта ЧВ). Податківці цілком правильно наводять орієнтовний перелік таких придбань (оренда, комуналка, зв’язок тощо). І мало не єдиний випадок, коли під це нарахування підпадає власне сировина, — це утворення відходів виробництва. І дуже важливо, що в цьому листі саме про цей випадок нічого не сказано. Не виключаємо, що податківці все-таки не вимагатимуть розподілу ПДВ згідно зі ст. 199 ПКУ з вартості сировини.

Але тут є важлива деталь — саме за операціями з металобрухтом як відходами виробництва в минулі роки від розподілу ПДВ рятувала спеціальна норма — абзац третій п. 199.6 ПКУ. Тобто можна було не розраховувати ЧВ і не нараховувати часткові компенсуючі ПЗ.

Проте Законом України від 30.11.2021 № 1914-IX цей абзац був виключений. Тому з 01.01.2022 розподілу ПДВ не уникнути.

У результаті доходимо висновку:

— ПЗ згідно з п. 198.5 ПКУ нараховуються тільки з товарів/послуг, безпосередньо пов’язаних з операціями з металевими відходами (перевезення, навантаження, розвантаження тощо) і не нараховуються щодо самої сировини;

— ПЗ згідно з п. 199.1 ПКУ нараховуються в загальному порядку (з придбань адміністративного та загальногосподарського призначення, а саме: оренда, комуналка, зв’язок тощо; сподіваємося, що податківці не включатимуть до складу таких товарів сировину, під час обробки якої з’явилися відходи).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі