Теми статей
Обрати теми

Неправильно відобразили у 4ДФ негрошовий дохід

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Якщо маємо справу з негрошовим доходом фізичних осіб, то базу оподаткування ПДФО визначаємо за особливим правилом. По-особливому треба й відображати такий дохід у 4ДФ. При цьому бухгалтери можуть припуститися помилки. Поговоримо про те, якої саме та про шляхи її виправлення.

Як треба відображати у 4ДФ негрошовий дохід

Суб’єкти господарювання можуть надавати фізособам (як працівникам, так і непрацівникам) чимало видів доходів у негрошовій формі. Це й подарунки, й оплата оподатковуваного навчання, і вартість путівок від підприємства тощо.

Незалежно від виду негрошового доходу, що надає (нараховує) фізособі податковий агент, база оподаткування — це вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких установлені ПКУ, помножена на натуральний коефіцієнт (п. 164.5 ПКУ).

Коефіцієнт (К) обчислюємо за такою формулою:

К = 100 : (100 - Сп),

де Сп — ставка ПДФО, установлена для доходів на момент їх нарахування.

Так, у разі оподаткування доходів за ставкою ПДФО 18 % розмір натурального коефіцієнта дорівнює 1,219512.

Що стосується ВЗ, то для його обчислення застосування будь-якого коефіцієнта не передбачено (п. 161 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

Як бачите, бази оподаткування ПДФО та ВЗ не збігаються.

При цьому податківці вважають, що

у разі надання фізособі негрошових доходів у графах 3а та 3 розд. І 4ДФ податковому агенту треба відображати суму таких доходів з урахуванням натурального ПДФО-коефіцієнта

Тобто вказуємо базу оподаткування ПДФО (див. роз’яснення з категорії 103.25 БЗ). І байдуже, що ВЗ утримували з іншої суми.

Таким чином, якщо ви, наприклад, надаєте працівникові негрошовий дохід та у графах 3а та 3 розд. І 4ДФ вказуєте його суму без урахування натурального коефіцієнта, податківці будуть вважати це помилкою. Хоч ви при цьому і правильно розрахуєте ПДФО з застосуванням коефіцієнта.

Які наслідки можуть бути у такої помилки? Зараз розберемося.

Якщо залишимо все, як є

Якщо ви відобразите у графах 3а та 3 розд. І 4ДФ не базу нарахування, а негрошовий дохід без урахування ПДФО-коефіцієнта і при цьому у графах 4а та 4 розд. І 4ДФ зазначите правильно розраховану та сплачену суму ПДФО, то така помилка буде штрафобезпечною. Адже вона не призвела до зменшення або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку (див. п. 119.1 ПКУ).

А що з адмінвідповідальністю? Її також не повинно бути, бо таке порушення прямо не вказано в ст. 1634 КпАП. Хіба що податківці «тягнутимуть», що в цьому випадку податковий агент не повідомив про правильну суму доходу. Що за це світить? Попередження або адмінштраф на посадових осіб податкового агента в розмірі від 34 до 51 грн.

Разом з тим, якщо ви все ж таки наважитеся виправити таку штрафобезпечну помилку, то приймайте рішення про це зважено. Пояснимо чому.

Якщо виправитися cамостійно

Найкращий варіант — це коли помилка в 4ДФ виявлена та виправляється до завершення граничного строку подання цього додатку до Податкового розрахунку за відповідний квартал, в якому помилилися. В такому випадку формуємо Розрахунок з типом «Звітний новий» та 4ДФ до нього.

У табличній частині коригуючого 4ДФ будуть тільки рядки, які виправляють недостовірні дані

Рядки з правильною інформацією дублювати не треба.

Для заміни помилкового рядка на правильний треба:

вилучити помилкову інформацію, вказавши в графі 10 ознаку «1» та

ввести окремим рядком правильну інформацію, проставивши в графі 10 такого рядка ознаку «0».

Тобто в цьому випадку слід заповнити два рядки, один з яких вилучає помилкову інформацію, внесену раніше, а другий — вносить правильну інформацію.

У разі виправлення за допомогою Розрахунку з типом «Звітний новий» штрафи податковому агенту не загрожують.

Наступна ситуація: помилка виявлена після завершення періоду для звітування за квартал, в якому помилилися. В такому випадку формуємо Розрахунок з типом «Уточнюючий» та 4ДФ до нього. Порядок виправлення аналогічний наведеному вище.

Проте перед тим як уточнюватися, ще раз подумайте, чи воно вам потрібно? Річ у тім, що на практиці мало хто з податківців заморочується з тим, щоб визначити, чи загрожує за таку помилку штраф. Тож є велика ймовірність отримання штрафу саме у разі виправлення суми доходу.

Якщо ж помилка муляє очі й руки тягнуться її виправити, то зверніть увагу на таке. Відповідальність застосовується до загальної кількості порушень, зазначених абзацом першим п. 119.1 ПКУ та виявлених податківцями в ході однієї перевірки або виправлених податковим агентом шляхом подання уточнюючого розрахунку (одного або кількох одночасно), а не до кожного порушення окремо (див. роз’яснення податківців у категорії 103.26).

Тож якщо помилки не призводять до збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку, то податковому агенту дешевше їх накопичувати та виправляти одночасно, наприклад, перед перевіркою.

Висновки

  • У 4ДФ негрошовий дохід, наданий фізособі, податковий агент відображає у графах 3а та 3 розд. І 4ДФ з урахуванням натурального ПДФО-коефіцієнта.
  • Відображення у 4ДФ негрошового доходу, наданого фізособі, без урахування ПДФО-коефіцієнта є штрафобезпечною помилкою. Проте, на практиці, у податківців може бути своя думка з цього приводу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі