Теми статей
Обрати теми

З якої дати працівник є застрахованою особою?

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Для роботодавця-страхувальника вкрай важливо правильно визначити дату, з якої новоприйнятий працівник стає застрахованою особою. Чому? Бо саме з цієї дати останній має право на матеріальне забезпечення від Фонду соціального страхування (ФСС). До речі, прямо зараз пропонуємо вам розглянути спірну ситуацію щодо визначення такої дати та її вирішення Верховним Судом.

Суть спору

Роботодавцем призначена допомога по вагітності та пологах новоприйнятій працівниці. Підставою був листок непрацездатності по вагітності та пологах, відповідно до якого дата початку страхового випадку припадала на період після видання наказу про прийняття на роботу і подання Повідомлення про прийняття на роботу проте до дня початку роботи за укладеним трудовим договором.

Під час планової перевірки ФСС дійшов висновку, що допомога по вагітності та пологах була призначена незастрахованій особі, оскільки на дату настання страхового випадку особа ще не перебувала у трудових відносинах з роботодавцем. У зв’язку із цим Фонд зобов’язав роботодавця повернути неправомірно витрачену суму страхових коштів та застосував фінансові санкції.

Роботодавець звернувся до суду із позовом до ФСС з проханням визнати незаконним та скасувати таке рішення Фонду.

Позиція сторін

Роботодавець. Порушень законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування не допущено. Страховий випадок по вагітності та пологах настав після видання наказу про прийняття на роботу. Тож роботодавець вважає, що працівниця вже перебувала з ним у трудових відносинах, а тому була застрахованою особою.

ФСС. На його переконання, роботодавець порушив норми абз. 2 ч. 1 ст. 19 Закону № 1105*, відповідно до яких право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за страхуванням у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом.

* Закон України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Крім того, допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 1 ст. 25 Закону № 1105).

Отже, допомога по вагітності та пологах була призначена особі безпідставно, оскільки страховий випадок настав у період, коли така особа ще не працювала у роботодавця і не була застрахованою особою.

Вирішення справи судом

Верховний Суд (див. постанову від 20.02.2018 у справі № 803/879/17) став на бік ФСС.

Озвучимо основні висновки постанови Верховного Суду, які стосуються як Повідомлення про прийняття на роботу, так і моменту набуття статусу застрахованої особи.

1. Працівник не може бути допущений до роботи не тільки без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням роботодавця, а й без повідомлення органів ДПС про прийняття працівника на роботу (ч. 4 ст. 24 КЗпП).

Дата наказу про прийняття працівника та дата Повідомлення про прийняття працівника на роботу мають передувати або принаймні збігатися із датою, коли працівника було допущено до роботи. Оскільки в законодавчих актах не міститься тлумачення поняття «до початку роботи», то це дає можливість подання Повідомлення як заздалегідь, наприклад, за декілька днів до початку роботи працівника, так і в день прийняття, однак не після прийняття працівника на роботу.

2. Початок страхового стажу необхідно пов’язувати з датою, з якої розпочато нарахування ЄСВ, а фактично — з дати, коли особа приступила до роботи і їй почала нараховуватися заробітна плата, але не раніше дати взяття на облік особи, як платника (особи, за яку сплачують) ЄСВ.

Думка редакції

Повністю погоджуємося з позицією Верховного Суду. Пов’язування дати видання наказу про прийняття на роботу з датою, з якої починається обчислення страхового стажу особи, та відповідно датою, з якої особа вважається застрахованою, є помилковим.

Будьте уважні та пам’ятайте, що право на лікарняні та допомогу по вагітності та пологах мають лише застраховані особи, за умови, що початок страхового випадку припав на період перебування в трудових відносинах. Цей період відлічується з дати прийняття на роботу, зазначеної у наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі