Теми статей
Обрати теми

Військовий облік жінок. Ставимо крапку?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Закон України від 07.10.2022 № 2664-IX

Висновок документа

За загальним правилом, жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням. Виняток — жінки-медики

Епопея з постановкою на військовий облік жінок, про яку ми писали востаннє в статті «Військовий облік жінок: так ставати чи не ставати?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 73, схоже, завершується.

26.10.2022 набуває чинності Закон, що коментується. Ним ч. 11 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» від 25.03.92 № 2232-XII буде викладено в новій редакції.

Відповідно до неї підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних жінки, які:

1) придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і

2) закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність.

Всі інші жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їх бажанням.

Якщо ви бажаєте стати на військовий облік, то дізнатися, чи є ваша спеціальність в переліку споріднених, а якщо є, то з якою саме військово-обліковою спеціальністю вона споріднена, можна, зазирнувши в Перелік спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, затверджений наказом Міноборони від 07.02.2022 № 35.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі