Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт та штраф за ст. 119 ПКУ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
У цій статті пропонуємо вам пройтися положеннями ст. 119 ПКУ. Саме в ній законодавець визначив «прайс» за помилки в Податковому розрахунку, чи як його ще називають Об’єднаний звіт. З’ясуємо, в яких саме випадках штрафів за помилки у 4ДФ можна не боятися, а в яких їх не уникнути. Не оминемо й ЄСВшні додатки. Чи працює за ними ст. 119 ПКУ?

Що почому?

Пунктом 119.1 ПКУ передбачено штраф у розмірі 1020 грн (а за повторне порушення протягом року — 2040 грн) за низку порушень, пов’язаних із Податковим розрахунком. Перелічимо такі порушення:

неподання Податкового розрахунку;

— подання Податкового розрахунку з порушенням встановлених строків;

— подання Податкового розрахунку не в повному обсязі;

— подання Податкового розрахунку з недостовірними відомостями або з помилками, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку.

Прямо зараз пропонуємо зупинитися та проаналізувати, за які помилки штрафу за п. 119.1 ПКУ не повинно бути за жодних обставин.

Видихаємо, бо без штрафу

Штраф, передбачений п. 119.1 ПКУ, не загрожує за помилки/описки, недостовірні відомості в Податковому розрахунку, якщо вони НЕ призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань та/або до зміни платника податку.

Прикладами таких помилок можуть бути:

1) помилки в заголовних частинах Податкового розрахунку (рядки 101 — 110) та 4ДФ (рядки 04, 05), в яких наводиться інформація щодо кількості працівників, осіб за цивільно-правовими договорами, створених робочих місць тощо;

2) помилки/неточності/описки в розд. І 4ДФ у датах прийняття або звільнення працівника (графи 7, 8), в сумі нарахованого/виплаченого доходу (графи 3а та 3), ознаці доходу (графа 6) чи ознаці податкової соціальної пільги (графа 9) за умови, що ПДФО/ВЗ утримано та відображено правильно;

3) будь-які помилки/неточності/описки в ЄСВшному Д1, трудовому Д5 та Д6. Річ у тім, що п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон № 2464) прямо зазначено, що

штраф, передбачений ст. 119 ПКУ, застосовується лише за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою ЄСВ-звітності у складі звітності з ПДФО

Якщо Д1, Д5 чи Д6 подано у складі Податкового розрахунку (хоч і з помилками), то про штраф за п. 119.1 ПКУ застосовуватися не повинен. Це узгоджується й з приписами самого п. 119.1 ПКУ, де говориться про помилки, що призвели до зменшення/збільшення податкових зобов’язань, до яких не належить грошове зобов’язанні з ЄСВ.

Увага! Також не працює штрафний п. 119.1 ПКУ за ситуаціями, коли будь-які помилки/неточності/описки виправляють за допомогою Податкового розрахунку з типом «Звітний новий».

Йдемо далі. Підвищуємо градус напруги. Говоримо про помилки, за які може «прилетіти» штраф, передбачений п. 119.1 ПКУ, але тільки якщо їх не виправити.

Штрафу не буде, якщо виправити

До помилок, які можна виправити й уникнути штрафу за п. 119.1 ПКУ, відносяться допущені в 4ДФ:

1) помилки/описки в реєстраційному номері облікової картки фізособи (серії (за наявності) та номері паспорта, якщо особа відмовилася від отримання такого номера).

Виправлення такої помилки призводить до зміни платника податків. Проте штрафу за п. 119.1 ПКУ можна уникнути, якщо помилку в реєстраційному номері виправити самостійно, у тому числі протягом 30 календарних днів з дня надходження повідомлень про помилки, виявлені податківцями. Це прямо зазначено в п. 119.3 ПКУ;

2) помилки або недостовірні відомості, що призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань з ПДФО. Якщо їх виявити при проведенні перерахунку ПДФО, передбаченого п. 169.4 ПКУ, та виправити, то ні штрафу за п. 119.1 ПКУ, ні самоштрафу за п. 50.1 ПКУ не буде.

Що ж, переходимо до темної сторони п. 119.1 ПКУ.

На жаль, штраф…

Штрафу в 1020 грн (2040 грн) не уникнути за такі порушення:

1) подання Податкового розрахунку з недостовірними відомостями або з помилками, якщо такі недостовірні відомості або помилки призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань з військового збору (ВЗ). Щодо ВЗ не передбачено проведення перерахунку. Тож помилки в сумі збору завжди штрафонебезпечні;

2) неподання Податкового розрахунку. Виняток — ситуація, за якої у платника податків відсутня можливість виконати податковий обов’язок (див. статтю «Зарплатні податки: сплата та подання звітності у воєнний час» // «Податки & бухоблік», 2022, № 51);

3) подання Податкового розрахунку із порушенням установлених строків, у тому числі з урахуванням воєнного відстрочення. Наприклад, штраф за п. 119.1 ПКУ отримає суб’єкт господарювання, який мав/має можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки з подання звітності, проте подав Податковий розрахунок за І квартал 2022 року після 20.07.2022;

4) подання Податкового розрахунку не в повному обсязі.

Окремо зупинимося на ситуації, коли платник повинен був, але не подав у складі Податного розрахунку додатки Д1, Д5, Д6. Як уже зазначалося вище, п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464 передбачено, що за неподання, несвоєчасне подання ЄСВ-звітності у складі звітності з ПДФО накладаються штрафи у розмірах та порядку, встановлених ст. 119 ПКУ. Проте сьогодні дію п. 7 ч. 11 ст. 25 Закону № 2464 зупиняють (накладають табу на штрафи за неподання ЄСВшної частини звітності) одразу два мораторії:

— карантинний, передбачений п. 911.1 розд. VIII Закону № 2464 за порушеннями, вчиненими у період з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину;

— воєнний, передбачений п. 921 розд. VIII Закону № 2464 за порушеннями, вчиненими в період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану.

Підсумуємо?

Висновки

  • Штрафу за п. 119.1 ПКУ не повинно бути за помилки в розд. І 4ДФ, що не спричинили збільшення/зменшення суми ПДФО/ВЗ або зміну платника податку.
  • За будь-які помилки/неточності/описки в ЄСВшному Д1, трудовому Д5 та Д6 штраф, передбачений п. 119.1 ПКУ, застосовуватися не повинен.
  • Помилки в сумах ВЗ завжди призводять до штрафу в 1020 (повтор — 2040) грн.
  • Помилки в сумах ПДФО, виявлені під час перерахунку й виправлені відповідно до вимог п. 50.1 ПКУ, рятують податкових агентів від штрафів за п. 119.1 ПКУ та самоштрафу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі