Теми статей
Обрати теми

Штрафи за несвоєчасну реєстрацію АН та за невідправлення Довідок і Заявок

Вишневський Михайло, податковий експерт
Документи, які пов’язані з обігом пального (а також — спирту етилового), під час війни мають надто важливе значення. Використання та обіг таких документів, зокрема, акцизних накладних (АН), а також Довідок про обіг та залишки і Заявок на переміщення пального (спирту) під час воєнного стану мають «воєнні» особливості. Відповідно, є й особливості щодо застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію/відсутність реєстрації АН та РК до них. А також — штрафів та інших наслідків за несвоєчасне надсилання Довідок та Заявок. Про них і поговоримо.

АН-штрафи

Спочатку нагадаємо, що штрафи за несвоєчасну реєстрацію або відсутність реєстрації АН та РК до них в Єдиному реєстрі акцизних накладних (ЄРАН) наведені у ст. 1202 ПКУ. Для зручності скомпонуємо їх нижче у невеличкій таблиці.

Штрафні санкції, передбачені п. 1202.1 ПКУ

Вид порушення

(та п. ПКУ)

Календарні дні прострочення

Розмір штрафу

Примітки

Порушення граничних термінів реєстрації перших примірників АН/РК, або відсутність їх складання чи реєстрації в ЄРАН*

(п. 1202.1)

До 15

2 %

Штраф обчислюється від суми акцизу з відповідних обсягів пального/спирту, на які не складені/не зареєстровані АН/РК**

Від 16 до 30

10 %

Від 31 до 60

20 %

Від 61 до 90

30 %

На 91 і більше

40 %

Відсутність з вини платника, який отримав пальне (або спирт) реєстрації в ЄРАН другого примірника АН/РК

(п. 1202.2)

Більш як 120 (після граничного терміну реєстрації другого примірника АН/РК)

2 %

Штраф — від суми акцизу з відповідних обсягів пального/спирту, зазначених у такій АН/РК**

Відсутність з вини платника реєстрації першого примірника АН/РК коригування до акцизної накладної в ЄРПН після отримання ППР

(п. 1202.2)

Більш, як 10

(з дня отримання

ППР на штраф

за п. 1202.1)

50 %

Штраф — від суми акцизу з відповідних обсягів пального/спирту, на які платник був зобов’язаний скласти АН/РК**

* При реєстрації першого примірника АН/РК, за відсутність реєстрації яких до платника акцизного податку було застосовано штраф з п. 1202.1, штрафи за порушення граничних термінів реєстрації першого примірника такої АН/РК, передбачені цим же п. 1202.1, не застосовуються.

** Сума акцизу для обчислення штрафів визначається за ставкою, що встановлена на дату реалізації пального, та курсом НБУ, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється реалізація пального. А для спирту етилового — за ставкою, що встановлена на дату реалізації спирту етилового (п. 1202.3 ПКУ).

Механізм застосування штрафів за нереєстрацію та несвоєчасну реєстрацію АН та РК до них в ЄРАН аналогічний механізму застосування подібних штрафів щодо ПН та РК до них. Але зараз нам це не дуже цікаво (чому — див. нижче).

Санкції за ненадсилання Довідок та Заявок

Довідки (пальне та спирт). Платники «пального» або «спиртового» акцизу, які мають акцизні склади, повинні надсилати до ДПСУ щоденні електронні Довідки про залишки та обіг на своїх складах пального або спирту*. Граничні терміни подання щоденних Довідок відповідно до пп. 230.1.1 та 230.1.3 ПКУ — не пізніше 23 години 59 хвилин доби, що настає за звітною добою**.

* Якщо акцизний склад працював у ці дні.

** Виняток — для розпорядників акцизних складів, які використовують пальне лише для власних потреб або промислової переробки й не зберігають чуже пальне. Вони подають Довідки раз на місяць.

Штраф за незабезпечення з вини розпорядника акцизного складу своєчасного подання до ДПС Довідки складає 1000 грн за кожний неподаний/несвоєчасно поданий електронний документ (п. 1281.3 ПКУ).

Заявки на переміщення пального/спирту. Обов’язковість подання електронних Заявок на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, які не є акцизними складами пересувними передбачена абз. 2 п.п. 230.1.5 ПКУ)*. Переміщення пального (або спирту етилового) транспортними засобами, які не зазначені у надісланих органу ДПС Заявках, заборонено (абз. 3 п.п. 230.1.5 ПКУ). А п. 228.3 ПКУ взагалі передбачає у разі переміщення та/або зберігання пального (спирту) з використанням транспортних засобів, які не зазначені у Заявках, вилучення такого пального (спирту) та транспортних засобів й можливу їх подальшу конфіскацію у дохід держави…

* Форму цієї Заявки затверджено наказом Мінфіну від 08.05.2019 № 188. Код форми у сервісах подання електронної звітності — J/F1304901.

«Мораторій» на згадані санкції

З недавнього часу щодо недотримання граничних термінів реєстрації/подання згаданих документів не варто непокоїтися взагалі! Адже п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ звільняє від передбаченої ПКУ відповідальності у разі відсутності у платника можливості своєчасно зареєструвати, зокрема, АН/РК та подати електронні Довідки тощо.

А в Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (затвердженому наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225) однією з підстав неможливості виконання платниками податків податкових зобов’язань є, зокрема, можливість витоку інформації щодо обсягів та місць зберігання пального або спирту етилового та їх знищення надалі внаслідок складання та реєстрації АН та/або подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового, та/або подання заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними тощо (виключно в частині виконання визначених обов’язків).

Неможливість виконання обов’язку щодо реєстрації АН, та/або подання електронних Довідок, та/або подання Заявки на переміщення пального (спирту) не потребує документального підтвердження!.. Тому вона застосовна до усіх без виключення суб’єктів, які повинні виконувати відповідні дії з такими документами.

Тож під час воєнного стану потрапити під штрафи за несвоєчасну реєстрацію (чи нереєстрацію) АН/РК та за ненадсилання Довідок платники могли лише з 1 серпня й до дати набрання чинності згаданим Порядком підтвердження… — 6 вересня цього року. Але якщо до когось у цей невеликий проміжок часу згадані санкції й було застосовано, то фіскали мають їх відмінити. Бо такі санкції фактично «заднім числом» Мінфін зробив незаконними.

Щодо незастосування під час воєнного стану штрафів за порушення граничних термінів реєстрації АН/РК в ЄРАН та за неподання/несвоєчасне подання електронних Довідок про залишки та обіг пального та спирту фіскали вже роз’яснили в БЗ 114.09. Наш коментар та думки щодо доцільності реєстрації/подання згаданих документів читайте в матеріалі «За прострочення реєстрації акцизних накладних штрафів немає» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69 (ср. ).

Тож штрафи та інші наслідки не мають застосовуватись за порушення строків реєстрації АН/РК чи подання «пальних»/«спиртових» Довідок та Заявок взагалі протягом дії воєнного стану!

Висновки

  • ПКУ передбачає різні види штрафів за несвоєчасну реєстрацію та відсутність реєстраціє АН та РК в ЄРПН, які обчислюються у відсотках до суми акцизу з відповідних обсягів пального/спирту…
  • За несвоєчасне надсилання електронних Довідок передбачений штраф — 1 тис. грн за документ.
  • Але протягом дії воєнного стану санкції та інші наслідки не мають застосовуватись за порушення строків реєстрації АН/РК чи подання «пальних»/«спиртових» Довідок та Заявок.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі