Теми статей
Обрати теми

Зайві кошти від покупця: чи може постачальник не нараховувати ПДВ

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Покупець переплатив за товар 0,05 грн. Повернути гроші постачальник не зміг (або не захотів). Чи обов’язково складати податкову накладну (ПН) на цю переплату? Таких запитань на нашій гарячій лінії чимало. Причому суми переплати варіюються в досить широкому діапазоні. Адже причини, що призвели до цього, можуть бути різні. Це й повторна оплата одного й того самого рахунку, і помилка у двох сусідніх цифрах (замість 4185 грн — 4815 грн). Урешті-решт, зайвий нулик у платіжці... Суть запитання зовсім не в сумі, а в тому, чи можна уникнути нарахування ПДВ на таку помилкову переплату. Розберемося в цьому разом.

Що говорить ПКУ

Об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції з постачання товарів і послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (пп. «а» і «б» п. 185.1 ПКУ).

Під постачанням товарів для цілей ПДВ розуміють будь-яку передачу права на розпоряджання товарами як власник (п.п. 14.1.191 ПКУ). А під постачанням послуг, якщо коротенько, — будь-яку операцію, що не є постачанням товарів, а також надання послуг, що споживаються в процесі вчинення певної дії або провадження певної діяльності (п.п. 14.1.185 ПКУ).

При цьому датою виникнення податкових зобов’язань (ПЗ) з постачання товарів/послуг є дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше. Зокрема, дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг (!), що підлягають постачанню (п. 187.1 ПКУ).

На дату виникнення ПЗ з ПДВ платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну в електронній формі та зареєструвати її в ЄРПН у встановлений ПКУ термін (п. 201.1 ПКУ).

Хоча ПДВ — податок вельми підступний ☺, у цій його частині Америку відкрити важко. Адже це основи, тож їх добре знають (мають знати!) всі. Головне, зрештою, не в них, а в тому, яким у підсумку буде висновок — фіскальним чи законним.

Що говорять податківці (для всіх)

Як показує практика, чим затребуваніше запитання у платників, тим менше уваги приділяють йому податківці. І навпаки.

Зарахування з вини банку Так, на запитання, чи підлягають оподаткуванню ПДВ кошти, помилково зараховані з вини банку (що, взагалі-то, трапляється доволі рідко), податківці відповідають без запинки (див. БЗ 101.04, що діятиме до 01.12.2022):

за наявності договірних відносин на предмет поставки товарів, надання послуг податкові зобов’язання нараховуються.

Кошти, що (1) не пов’язані з такими взаємовідносинами між суб’єктами господарювання та (2) які повернуто в належні строки, не підпадають під об’єкт оподаткування

Чому ми про це запитання згадали та ще й узяли відповідь на нього в рамочку? Бо колись ген-ген давно податківці так само відповідали і на те запитання, що цікавить багатьох, і нас у тому числі: чи підлягають оподаткуванню ПДВ кошти, помилково перераховані з вини контрагента?

Зарахування з вини контрагента У такому випадку для ненарахування ПДВ фіскали свого часу теж висували дві умови (див. БЗ 101.06, що діяла до 07.02.2019):

1) у платника не мало бути договірних відносин з тим суб’єктом господарювання, який перерахував помилкові (зайві) гроші;

2) такі грошові кошти належало повернути у п’ятиденний строк.

Останньої вимоги (про 5 днів) чинне законодавство не містить вже четвертий рік (з 07.02.2019). Однак за цей час податківці так і не напрацювали єдиного для всіх платників підходу, що ж робити із зайвими коштами, отриманими від контрагента. У консультації з БЗ 101.06, що прийшла на заміну попередній, вони зовсім ухилились від відповіді на це запитання, мотивуючи необхідністю детального вивчення ситуації, і порадили платникам звертатися за індивідуальними податковими консультаціями (ІПК). Тож перейдемо до аналізу таких ІПК.

Що говорять податківці в ІПК

Договірні відносини є Тут вони продовжують стверджувати, що у разі отримання коштів від іншої особи, з якою у платника наявні договірні відносини на предмет постачання товарів/послуг, такий платник на дату такого отримання зобов’язаний визначити ПЗ з ПДВ та скласти і зареєструвати в ЄРПН податкову накладну за такою операцією.

У листі ДПСУ від 10.11.2021 № 4251/ІПК/99-00-21-03-02-06, де йшлося про помилково перераховані кошти за надані транспортні послуги, вони уточнюють, що при складанні ПН слід зазначити:

— у графі 2 — опис послуг, що визначені у первинних документах, якими супроводжується їх постачання, а

— у графі 3.3 — код послуги згідно з ДКПП, за яким класифікуються такі послуги.

А на дату повернення коштів відповідно до п. 192.1 ПКУ платник повинен скласти розрахунок коригування (РК) та зменшити податкові зобов’язання після реєстрації такого РК покупцем у ЄРПН. Причому навіть у тому разі, коли зайві (помилково перераховані) кошти того ж дня і повернули (як у згаданому вище листі). Тобто тією ж датою фіскали вимагають скласти й ПН, і мінусовий РК до неї. То де ж тут здоровий глузд?..

Договірних відносин немає За умови, що в рахунок отриманих коштів платник у подальшому не буде постачати товари/послуги, у платника, який отримав ці кошти, не виникає об’єкт оподаткування ПДВ внаслідок такого отримання (лист ГУ ДПС у Запорізькій обл. від 29.03.2021 № 1243/ІПК/08-01-04-02-14). При цьому повернення таких грошових коштів особі, що їх перерахувала, здійснюється у встановлений чинним законодавством строк (лист ГУ ДПС у Рівненській обл. від 22.09.2021 № 3504/ІПК/17-00-18-03-06). Щоправда, в який саме, фіскали не уточнюють.

Договір скінчився/розірваний. Свого часу податківці зважено висловлювалися щодо ситуацій із помилковим перерахуванням коштів, коли дія договору скінчилася (див. листи ДФСУ від 15.03.2016 № 5575/6/99-99-19-03-02-15 і від 14.06.2019 № 2742/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Їхній висновок тоді звучав так:

при отриманні коштів, перерахованих помилково після закінчення дії договору, ПЗ з ПДВ не нараховують та, відповідно, податкову накладну не складають

Лист ДПСУ від 12.07.2021 № 2729/ІПК/99-00-21-03-02-06 дозволяє стверджувати, що їхня попередня позиція в цій частині наразі не змінилася. Та головне в ньому інше.

Найпоміркованіший висновок На думку головних податківців, висловлену у згаданому вище листі, податкова накладна за операцією з постачання товарів/послуг повинна складатися лише за умови (!), що

— така господарська операція мала місце (тобто мало місце відвантаження товарів/надання послуг)

або

— було здійснено перерахування авансу в рахунок оплати вартості товарів/послуг, постачання яких відбудеться в майбутніх звітних періодах.

Тож

немає (не планується) постачання — немає й ПДВ із зайво (помилково) перерахованих коштів. А питання щодо повернення таких коштів — другорядне

Саме такий ліберальний висновок напрошується із цього листа, хоча навряд чи його фіскали колись сформулюють прямо, а не між рядками...

До речі, про строк для повернення зайво перерахованих коштів у цьому листі не йдеться зовсім, що цілком виправдано. Адже (не)виникнення об’єкта оподаткування (операції з постачання) від цього факту ніяк не залежить. І якщо навіть кошти отримувач взагалі не поверне, ПДВ-об’єкт все одно не з’явиться!

А якщо вже й говорити про якийсь строк, то, вважаємо, для повернення коштів, помилково перерахованих з вини платника, орієнтуватися треба на загальний строк виконання зобов’язання, що міститься у ч. 2 ст. 530 ЦКУ, — протягом 7 днів від дня пред’явлення вимоги. Тобто формально цей семиденний строк почне відраховуватись тільки з моменту офіційного пред’явлення вимоги від контрагента про повернення таких коштів. Зауважте, що зазначений строк ані у зв’язку із воєнним станом, ані у зв’язку із карантином не продовжувався.

Як бути одержувачам помилкових коштів

Безперечно, додаткові умови від податківців, про які йшлося вище, надумані. Особливо це впадає в око зараз, коли в законодавстві не прописано жодного строку для повернення помилкових коштів, перерахованих з вини платника (крім загального 7-денного за ЦКУ). Тож навіть неповерненння їх зовсім не вважається наразі порушенням порядку проведення безготівкових розрахунків. І аж ніяк не може бути підставою для нарахування податкових зобов’язань, складання ПН і реєстрації її в ЄРПН. Та й наявність договірних відносин із контрагентом, що помилково зарахував гроші, теж не привід для оподаткування ПДВ усіх отриманих від нього сум.

Ще раз повторимо: якщо кошти перераховані не в рахунок постачання товарів/послуг, ПДВ-зобов’язання нараховувати не треба, а отже, й підстав для складання ПН немає.

Не вимагається нараховувати податок і в разі надходження від контрагента коштів на підставі договору постачання в завищеній сумі

Причому не має значення, копійчане таке завищення чи більш вагоме. Навіть якщо між контрагентами укладений договір на постачання товарів на суму 10000 грн, а покупець помилково сплатив 100000 грн, продавець має виписати ПН тільки на 10000 грн, а зайві 90000 грн повернути покупцеві за його першою вимогою в 7-денний строк без нарахування ПДВ.

Не потрібно нараховувати ПДВ і в разі надходження від покупця повторної оплати одних і тих же товарів.

Разом з тим украй важливо, щоб таку надміру сплачену за договором суму сторони не зарахували в рахунок майбутніх постачань товарів (послуг) за цим або іншим договором. Інакше сума переплати дійсно розглядатиметься як попередня оплата (аванс) із усіма подальшими наслідками у вигляді ПДВ-зобов’язань, а також складання і реєстрації ПН.

Підтвердженням тому, що зайва сума була перерахована помилково, можуть слугувати, наприклад, договір постачання товарів/послуг, акти звіряння взаєморозрахунків, офіційне листування (лист продавця з повідомленням про те, що на його рахунок надійшов помилковий платіж, лист покупця з вимогою повернути помилково сплачені кошти).

Якщо ж вам такий підхід видається занадто сміливим, то краще погодьтеся з податківцями і нарахуйте ПДВ із зайвих сум датою їх отримання, а датою їх повернення складіть мінусовий РК. Щоправда, така порада без жодних втрат може спрацювати тільки на майбутнє.

Якщо ж ви своєчасно не встигли цього зробити, потурбуйтесь тепер хоча б про самостійне виправлення таких помилок. Зокрема, як виправитись, якщо не склали (але мали б скласти) ПН та не відобразили ПЗ з ПДВ, див. у БЗ 101.25. Ми ж, у свою чергу, пропонуємо вам у підмогу цілий тематичний номер «Податки & бухоблік», 2022, № 60, присвячений виправленню ПДВ-помилок.

Чи треба зайві гроші проводити через РРО/ПРРО

А якщо помилки припустилися при здійсненні платежів, що вимагають застосування РРО/ПРРО? Тобто при готівкових розрахунках і розрахунках банківською карткою (еквайринг/інтернет-еквайринг). Чи треба проводити такі помилкові надходження через касовий апарат? Ні.

Якщо таке помилкове надходження не є оплатою за товари (послуги), то проводити його через РРО/ПРРО не треба

Адже таке надходження не підпадає під визначення розрахункової операції. Крім того, такі операції не пов’язані з реалізацією товарів, тож вони не вимагають застосування РРО/ПРРО ще і з цієї причини (див. БЗ 109.03). Але помилковість платежу і відсутність ознак постачання товарів/послуг, звичайно ж, мають бути документально підтверджені.

Якщо ж ви пристанете на думку податківців і визнаєте помилкові (зайві) надходження об’єктом оподаткування ПДВ, то й через РРО/ПРРО такі суми доведеться провести теж. Про правила оформлення фіскального чека на передоплату читайте у «Податки & бухоблік», 2022, № 58.

Якщо переплату не повернули

Може статися так, що вимога про повернення помилково отриманих коштів вам так і не надійде. У такому разі жодної відповідальності за їх неповернення вам не загрожує. Але як тоді чинити з цією заборгованістю в обліку? Чи можна її списати?

До закінчення строку позовної давності (ПД) для списання цієї заборгованості підстав немає. Який строк ПД для нашого випадку встановлює ЦКУ?

Тут діє загальний строк ПД — 3 роки. Причому під час карантину, а також у період воєнного та надзвичайного станів позовну давність продовжили на строк їх дії (подробиці — у статті «Війна: що зі строками?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 54).

Ну добре, а з коли починати рахувати трирічний строк ПД?

За зобов’язаннями, строки виконання яких не визначені або визначені моментом вимоги, сплив ПД розпочинається з дня, коли у кредитора виникає право пред’явити вимогу про виконання зобов’язання. Якщо боржникові надається пільговий строк для виконання такої вимоги, сплив ПД починається із закінченням цього строку. Згідно з ч. 2 ст. 530 ЦКУ кредитор може вимагати виконання зобов’язання у будь-який час. При цьому

боржник зобов’язаний виконати вимогу про погашення заборгованості протягом 7 днів із дня пред’явлення такої вимоги

Про це ми вже говорили вище.

Таким чином, з одного боку, немає вимоги від кредитора — немає і початку відліку ПД. До таких висновків нас приводить п. 4.2 постанови пленуму ВГСУ від 29.05.2013 № 10 (ср. ). Із більш-менш свіжої судової практики на підтвердження цієї позиції можна навести постанови ВС від 27.11.2019 у справі № 760/20244/15-ц, а також від 15.09.2021 у справі № 756/5677/17 (тут вимога була, і саме від неї відраховували ПД).

З іншого боку, виходячи з постанови пленуму ВГСУ від 17.12.2013 № 14, у «невизначених» зобов’язаннях строк ПД треба відлічувати з наступного дня після настання дати виконання зобов’язання — незалежно від того, пред’являв кредитор вимоги чи ні.

Врахуйте: якщо справа дійде до списання заборгованості, в періоді її списання у розмірі такої заборгованості у підприємства виникне дохід (Дт 685 — Кт 717). Коригування фінрезультату на суму списаної кредиторки розд. III ПКУ не передбачає. Тому її сума збільшить і прибутковий об’єкт оподаткування.

Висновки

  • На наш погляд, при отриманні помилково перерахованих (зайвих) коштів від покупця ПЗ з ПДВ у постачальника не виникають. Хоча податківці для ПДВ-неоподаткування цих сум висувають додаткові умови.
  • Якщо не звикли сперечатися з податківцями, то нарахуйте ПДВ із зайвих сум, а датою їх повернення складіть мінусовий РК. Або розірвіть заднім числом угоду чи переробіть її на не оподатковувану ПДВ (фіндопомогу, постачання пільгованих з ПДВ товарів тощо).
  • Помилкові (зайві) грошові кошти не є оплатою за товари (послуги), тож проводити їх через РРО/ПРРО не треба.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі