№65

Податки & бухоблік, вересень, 2022/№ 65 Інші номери журналу ›
  • Підтвердження неможливості — з’явився Порядок від Мінфіну! Наказ Мінфіну від 29.07.2022 № 225
  • Трудові відносини: спрощення регулювання Депутати продовжують перекроювати КЗпП, намагаючись адаптувати його до сьогоднішніх реалій. Хоча, якщо чесно, це виходить у них не дуже вдало. Сьогодні поговоримо про чергову спробу. Так, з 19.08.2022 набули чинності зміни, що спрощують регулювання трудових відносин для окремих суб’єктів господарювання. Кого ці зміни стосуються і як вони працюватимуть, ви дізнаєтеся з цієї статті.
  • Відновлюємо діяльність після призупинення: про що потрібно знати На жаль, війна в Україні триває. Але, на щастя, все більше суб’єктів господарювання виходять із ступору та поновлюють діяльність. У цій статті ми наведемо шпаргалку стосовно того, що потрібно зробити/про що не забути, відновлюючи діяльність підприємства. Також ви зможете знайти посилання на статті, де можна знайти більш детальну інформацію з того чи іншого питання.
  • Зайві кошти від покупця: чи може постачальник не нараховувати ПДВ Покупець переплатив за товар 0,05 грн. Повернути гроші постачальник не зміг (або не захотів). Чи обов’язково складати податкову накладну (ПН) на цю переплату? Таких запитань на нашій гарячій лінії чимало. Причому суми переплати варіюються в досить широкому діапазоні. Адже причини, що призвели до цього, можуть бути різні. Це й повторна оплата одного й того самого рахунку, і помилка у двох сусідніх цифрах (замість 4185 грн — 4815 грн). Урешті-решт, зайвий нулик у платіжці... Суть запитання зовсім не в сумі, а в тому, чи можна уникнути нарахування ПДВ на таку помилкову переплату. Розберемося в цьому разом.
  • Зміна кодів УКТ ЗЕД «по ланцюжку»: що врахувати Досить часто на практиці виникають питання: чи обов’язково при перепродажу товару в податкових накладних (ПН) зазначати код УКТ ЗЕД саме так, як його зазначив постачальник? Чи обов’язково зазначати саме таку кількість знаків коду УКТ ЗЕД, яка зазначена в ПН постачальника? Як бути, якщо постачальник направляє розрахунок коригування (РК) на зміну коду, а покупець вже поставив цей товар далі та виписав ПН своєму покупцю? Пропонуємо розглянути декілька ситуацій.
  • «Гарячі» питання ФОП, які «застрягли» за кордоном Ми вже не раз зверталися до цієї теми*. Втім запитань безліч. І ми продовжуємо відповідати на них.
  • Платіжний термінал vs інтернет-магазин Чи зобов’язані суб’єкти господарювання, які здійснюють дистанційну торгівлю товарами/послугами, забезпечити покупцю можливість розрахуватися карткою? Які правила діють щодо цього зараз і що зміниться з 01.01.2023? Розберемося з цими питаннями.
  • Нефіксований час очима Мінекономіки Нещодавно ми докладно висвітлювали новинку законодавства — трудовий договір з нефіксованим робочим часом (див. статтю «Робота за викликом, або Трудовий договір з нефіксованим робочим часом» // «Податки & бухоблік», 2022, № 59). Окремі норми, пов’язані із застосуванням таких трудових договорів, вимагали роз’яснень Мінекономіки. І ось 16.08.2022 такі роз’яснення з’явилися*. Зупинимося на найцікавіших моментах.
  • Кредит на час збирання врожаю — встигни отримати до 31.10.2022 Постанова КМУ від 29.07.2022 № 916
  • Несвяткові свята у розрахунку відпускних Підприємство зменшило норму робочого часу, а святкові дні, які наразі перестали бути такими, зробило вільними від роботи днями. Чи треба їх вираховувати із загальної кількості днів у розрахунковому періоді під час обчислення відпускних?
  • Коли слід платити майнові податки за довоєнні періоди — 2022? Підприємство розташоване на території, де велися бойові дії. Через це у підприємства і досі є фінансові труднощі щодо сплати податків і зборів. Так, і досі не сплачено плату за землю і податок на нерухомість за довоєнні періоди (січень та лютий) 2022. Чи можуть підприємство притягнути до відповідальності за несплату цих податків за зазначені періоди 2022?
  • Постачання дотаційної сільгосппродукції: правила складання ПН з 01.01.2022 Підприємство займається виробництвом сільськогосподарської продукції. З початку війни при постачанні сільгосппродукції, а саме незбираного молока, воно складало на постачальника податкову накладну і в правій частині номера такої ПН вказувало код 2. Чи правильно робило підприємство?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі