Теми статей
Обрати теми

Кредит на час збирання врожаю — встигни отримати до 31.10.2022

Децюра Сергій, податковий експерт
Постанова КМУ від 29.07.2022 № 916

Висновок документа

Кабмін дає право аграріям на вигідних умовах отримувати кредити для забезпечення збору врожаю у межах програми «Доступні кредити 0-5-7-9»

Постановою, що коментується, Кабмін в черговий раз підкоригував порядок надання держпідтримки суб’єктам підприємництва, в тому числі аграріям, у межах програми «Доступні кредити 0-5-7-9». Про те, хто і коли міг отримати такі кредити під час дії ВС, читайте у «Кредити 5-7-9 %»: реалії сьогодення» // «Податки & бухоблік», 2022, № 37.

Внесені корективи не змінюють переліку суб’єктів господарювання, які можуть розраховувати на пільгові кредити. Ці зміни лише дещо змінюють правила отримання нових кредитів.

Далі приділимо увагу найактуальнішим нововведенням.

Строк кредитування. Кабмін оновив строк, в який сільгосптоваровиробники можуть отримати пільговий кредит на придбання основних засобів та покриття будь-яких витрат, пов’язаних із провадженням сільськогосподарської діяльності.

До цих нововведень кредити на такі цілі на пільгових умовах аграрії мали право отримати тільки в період до 31 травня 2022. Чому було визначено саме такий строк? Це все заради проведення саме весняної посівної кампанії.

Але час ішов, а ВС все тривав. І от на сьогодні відомо, що ВС буде тривати й усю осінь (діятиме до 21.11.2022). Тому Кабмін вирішив підтримати аграріїв шляхом надання права на отримання пільгового кредиту у 2022 і на період збору врожаю. Щоб це зробити новою датою, до якої можна отримати пільгові кредити на придбання основних засобів та покриття будь-яких витрат, пов’язаних із провадженням сільгоспдіяльності, було вибрано 31.10.2022.

Отже, аж до кінця жовтня аграрії можуть без проблем отримати пільгові кредити за програмою 0-5-7-9 %.

Сума і строк кредиту. Крім того, для аграріїв. які вирішили отримати пільгові кредити для збору урожаю, збільшено і максимальну суму кредиту (кредитів), яку вони можуть отримати разом із учасниками групи пов’язаних з ними контрагентів. Так, за загальним правилом максимальний розмір отриманого кредиту разом з групою контрагентів складає не більше 60 млн грн. А от для аграріїв, які беруть кошти для збору урожаю, цей розмір не може бути більшим 90 млн грн.

Крім того, для аграріїв, які будуть отримувати кредит для збору урожаю, встановлено збільшений максимальний строк кредитування. А саме строк кредитування буде складати не як у випадку отримання кредиту для проведення весняно-польових робіт тільки 6 місяців, а дорівнюватиме 12 місяцям.

Правила кредитування. Кабмін також дещо розв’язав руки банкам при наданні пільгових кредитів, у тому числі і з аграріями. Так:

по-перше, він дав право банкам на період воєнного стану та протягом 90 календарних днів після його припинення чи скасування під час укладання нових кредитних договорів збільшувати розмір процентної ставки за кредитом, що сплачує кредитор, із стандартних 0-5-7-9 % аж до 20 % річних.

Хоча слід заначити, що для того, щоб внести таку норму у кредитний договір, з нею має погодитися суб’єкт підприємництва, тобто кредитор;

по-друге, змінено способи забезпечення пільгових кредитів. А саме відтепер не можна надати у заставу для отримання пільгового кредиту:

майнові права за договором банківського вкладу. До цього у заставу такі майнові права можна було надавати, але тільки у період дії ВС та протягом 180 календарних днів після його припинення чи скасування. Тепер ця можливість скасована;

облігації внутрішньої державної позики України.

Рефінансування. Кабмін установив крайній строк, коли суб’єкт підприємництва (крім суб’єктів великого підприємництва) може отримати пільговий кредит для рефінансування існуючої заборгованості за кредитами в банках України. Відтепер отримати такий пільговий кредит можна тільки у період до 01.09.2022.

До цих змін отримати пільговий кредит для рефінансування можна було протягом строку дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних з її продовженням, та протягом 90 днів з дня його (їх) відміни. Оскільки на сьогодні карантин діє до кінця 2022 року. то розраховувати на пільговий кредит щодо рефінансування можна було до початку весни 2023.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі