Теми статей
Обрати теми

Зміна кодів УКТ ЗЕД «по ланцюжку»: що врахувати

Казанова Марина, податковий експерт
Досить часто на практиці виникають питання: чи обов’язково при перепродажу товару в податкових накладних (ПН) зазначати код УКТ ЗЕД саме так, як його зазначив постачальник? Чи обов’язково зазначати саме таку кількість знаків коду УКТ ЗЕД, яка зазначена в ПН постачальника? Як бути, якщо постачальник направляє розрахунок коригування (РК) на зміну коду, а покупець вже поставив цей товар далі та виписав ПН своєму покупцю? Пропонуємо розглянути декілька ситуацій.

Ситуація 1. Займаємось посередницькою діяльністю. Наш постачальник e ПН на товар зазначив десятизначний код УКТ ЗЕД (1001190000), а наш покупець просить зареєструвати йому податкову накладну з чотиризначним кодом (1001). Чи можна так заповнити ПН? Які можуть бути наслідки?

Розглянемо це питання з точки зору:

1) правильності заповнення ПН;

2) можливості блокування ПН.

Якщо ми говоримо про правильність заповнення ПН, то п. 201.1 ПКУ визначає код УКТ ЗЕД/код послуг обов’язковим реквізитом ПН. При цьому в ньому уточнено, що у випадку постачання підакцизних товарів та товарів, ввезених на митну територію України, — код УКТ ЗЕД має зазначатися повністю. А в інших випадках (при постачанні вітчизняного непідакцизного товару) — достатньо його зазначити на рівні перших чотирьох цифр коду.

Тобто,

якщо ви продаєте вітчизняний непідакцизний товар, то у ПН, яку ви виписуєте покупцю, ви можете вказати лише 4 перших знаки коду УКТ ЗЕД. Навіть якщо ваш постачальник на цей товар вам склав ПН, в якій зазначено повний (десятизначний) код УКТ ЗЕД

Помилки в заповненні ПН у цьому випадку не буде.

Тепер поглянемо на цю ситуацію з точку зору блокування ПН. Мова йде про можливість спрацювання в цьому випадку критерію 1 ризиковості операцій* — невідповідності кодів УКТ ЗЕД «на вході» і «на виході». Питання тут може виникнути у тому, а чи будуть сприйматися коди, наприклад, 1001190000 і 1001, як однакові коди.

* Наведені у додатку 3 до Порядку зупинення реєстрації ПН/РК у ЄПРН, затвердженого постановою КМУ від 11.12.2019 № 1165.

Зазначимо, що є роз’яснення податківців, в яких вони говорять, що, наприклад, код «33.12» і код «33.12.24-00.00» не є ідентичними і розуміються як різні коди (101.18 БЗ). Але! Ці роз’яснення стосуються заповнення саме Таблиці даних платника / принципів її роботи. Тобто випадку, коли ви, наприклад, є виробниками, у вас немає на «вході» відповідного коду УКТ ЗЕД, під яким ви реалізуєте продукцію, і ви для уникнення блокування подаєте Таблицю даних на свій код реалізації. У цьому випадку в ПН, які ви будете виписувати для покупців, зазначайте код УКТ ЗЕД з тією кількістю знаків, що й у Таблиці. Інакше, якщо, наприклад, у Таблиці зазначили код 1001190000, а в ПН зазначите 1004, то буде вважатися, що такого коду немає в Таблиці.

А ось для випадку, коли ви займаєтесь перепродажем товару, тобто у вас є відповідний код УКТ ЗЕД «на вході»,

вимоги про повну відповідність знаків цих кодів «на вході» і на «виході» немає

Не говорили про таку повну відповідність і податківці.

Пояснюється це тим, що система «розпізнає» відповідність кодів «на вході» і «на виході» на рівні перших чотирьох цифр коду УКТ ЗЕД. У цьому є і логіка. Адже п. 201.1 ПКУ допускає заповнення в ПН на непідакцизний вітчизняний товар лише перших чотирьох знаків кодів УКТ ЗЕД. Тому різні постачальники можуть на один і той же товар зазначати різну кількість знаків одного і того ж коду УКТ ЗЕД. І визнавати це «різними» товарами було б абсурдно і значно ускладнювало б облік суб’єктів господарювання.

Тому якщо «на вході» у вас код УКТ ЗЕД 10140000, а «на виході» 1014, то ризиків, що система сприйме це як різні коди, не повинно бути.

Ситуація 2. У «вхідній» ПН постачальника товар показаний частинами (кожна складова виділена окремо зі своїм кодом УКТ ЗЕД і відміткою про імпорт). Підприємство займається перепродажем цього товару. Покупець вимагає, щоб цей товар показали одним рядком (тобто товар у цілому). Якщо покажемо одним рядком, не будуть заблоковані ПН?

Складаючи ПН, варто пам’ятати про те, що номенклатура товарів у ПН повинна відповідати формулюванням у первинці, якою супроводжується постачання товарів.

Тому, перш за все, потрібно подивитися, а що відповідно до договору ви поставляєте. Тобто що є предметом договору: кожна частина (складова) товару в ньому названа як окремий об’єкт постачання чи все ж таки за договором ви поставляєте єдиний товар (товар у цілому).

Якщо предметом є «єдиний» товар, то саме він, а не його складові, і має фігурувати в первинці, і відповідно в ПН

Такого же підходу підтримуються й податківці.

Зазначимо, що роз’яснення фіскалів вже давно не містять вимог про те, що в ПН потрібно «розписувати» імпортні «складові» товару.

Але! Якщо вам постачальник (за документами) продав цей товар у вигляді окремих складових (тобто за документами ви купили не цілісний товар, а окремі складові, і кожну складову оприбуткували як окремий об’єкт обліку), то в такому разі треба пам’ятати:

(1) щоб продавати цей товар покупцю як єдиний товар, ви маєте і в бухобліку провести (задокументувати) «комплектацію» цього товару (через акт комплектації). Щоб підтвердити, що товар, який ви продаєте, отриманий у результаті об’єднання окремих складових. Інакше податківці можуть визнати вашу ПН такою, що складена на неіснуючу операцію;

(2) якщо код УКТ ЗЕД єдиного товару на рівні перших чотирьох цифр буде відрізнятися від кодів «складових» товарів, які ви придбали у постачальника, — може спрацювати критерій ризиковості операцій № 1 (невідповідність кодів УКТ ЗЕД на «вході» — «виході»). У такому разі гарантією уникнення блокування буде прийнята податківцями Таблиця даних з кодом УКТ ЗЕД єдиного товару.

І ще один момент — із приводу мінбази ПДВ. Відомо, що ПДВ при постачаннях нараховують з оглядкою на мінбазу. І зокрема, за товарами — виходячи з договірної вартості товарів, але не нижче ціни їх придбання (п. 188.1 ПКУ). Тому при постачанні «укомплектованого» товару мінбазою буде вартість (сукупна), за якою було придбано всі складові, які входять до «укомплектованого» товару.

Ситуація 3. Займаємось перепродажем товару. Постачальник нам виписав ПН з кодом УКТ ЗЕД. Ми у свою чергу виписали ПН із цим же кодом УКТ ЗЕД своєму покупцю. Тепер постачальник надав нам РК на зміну коду УКТ ЗЕД. Чи потрібно складати РК до ПН, яку ми склали покупцю?

Так, вам потрібно скласти РК до ПН, яку ви виписали своєму покупцю, щоб він не втратив податковий кредит, адже код УКТ ЗЕД — це обов’язковий реквізит ПН (п. 201.1 ПКУ).

Але спочатку потрібно з’ясувати причину зміни коду.

1. Якщо постачальник зазначив код УКТ ЗЕД, який зовсім не підходить для цього товару, то тоді це потрібно розцінювати як помилку в ПН. А це може призвести до таких наслідків:

— якщо ви та ваш покупець вже показали податковий кредит за такою ПН і тепер (у наступному/наступних періодах) отримали «виправляючий» РК від продавця, то

податківці наполягатимуть на «перенесенні» права на податковий кредит на період, коли був зареєстрований «виправляючий» РК.

Адже, податківці вважають, що помилка в коді УКТ ЗЕД недопустима — вона позбавляє покупця права на ПК, оскільки заважає ідентифікації операції (див., наприклад, ІПК ДПСУ від 10.12.2020 № 5118/ІПК/99-00-05-06-02-06, від 30.01.2019 № 318/6/99-99-15-03-02-15/ІПК). Щоправда, така позиція є дещо спірною та сміливі платники можуть з нею посперечатися;

— «виправляючий» РК (він заповнюється як РК на зміну номенклатури) можуть заблокувати), якщо РК складений до ПН на покупця — платника ПДВ і (!) змінює код УКТ ЗЕД на рівні перших чотирьох цифр (для послуг — перших двох) (п. 4 Критеріїв ризиковості операцій).

2. Постачальник не знав, який товар буде поставлятися (у випадку отримання попередньої оплати на товар) і, наприклад, заповнив ПН як на постачання вітчизняного товару (зазначив у ньому чотиризначний код УКТ ЗЕД), а тепер виявилось, що цей товар імпортний.

У цьому («передоплатному») випадку можна сказати, що помилки в коді УКТ ЗЕД не було. Просто змінилася номенклатура постачання. Тоді період відображення податкового кредиту в покупця не зсувається (переносити ПК до періоду реєстрації РК йому не потрібно). У такому разі складається РК як на зміну номенклатури — датою фізичного відвантаження товару. У частині блокування. Оскільки немає змін на рівні перших чотирьох цифр коду УКТ ЗЕД, блокування такого «нульового» РК за критеріями ризиковості операцій малоймовірне.

Висновки

  • Якщо ви продаєте вітчизняний непідакцизний товар, то у ПН, яку ви виписуєте покупцю, ви можете вказати лише 4 перших знаки коду УКТ ЗЕД. Навіть якщо ваш постачальник на цей товар вам склав ПН, в якій зазначено повний (десятизначний) код УКТ ЗЕД.
  • Складаючи ПН, варто пам’ятати про те, що номенклатура товарів у ПН повинна від-повідати формулюванням у первинці, якою супроводжується постачання товарів. Якщо предметом є «єдиний» товар, то саме він і має фігурувати в первинці і, відповідно, у ПН. Навіть якщо у «вхідній» ПН постачальника товар показаний частинами (кожна складова виділена окремо).
  • Якщо постачальник зазначив код УКТ ЗЕД, який зовсім не підходить для цього товару, то це потрібно розцінювати як помилку в ПН. У такому разі податківці наполягатимуть на «перенесенні» права на податковий кредит на період, коли був зареєстрований «виправляючий» РК. При цьому такий РК може бути заблокований якщо він складений до ПН на покупця — платника ПДВ і змінює код УКТ ЗЕД на рівні перших чотирьох цифр (для послуг — перших двох).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі