Теми статей
Обрати теми

Чи можна списати витрати на рахунок 44, якщо не хочемо показувати збитки?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Не хочемо здавати збиткову декларацію з податку на прибуток. Чи можна відносити витрати на рахунок 44? Які за це можуть бути наслідки?

Використання прибутку. Хоча податківці, напевно, такий підхід тільки привітають (оскільки він сприяє наповненню бюджету), відразу скажемо: пускати поточні витрати в обхід рахунків класу 9 прямо на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)» неправильно! Оскільки для обліку поточних витрат рахунок 44 не призначений.

Адже, як передбачено Інструкцією № 291*, використовувати чистий прибуток можна на:

— виплату дивідендів власникам (Дт 443 — Кт 671);

— відрахування до резервного капіталу (Дт 443 — Кт 43);

— збільшення статутного капіталу (Дт 443 — Кт 401) (так зване в Інструкції № 291 «інше використання»).

* Інструкція про застосування Плану рахунків, затверджена наказом Мінфіну від 30.11.99 № 291.

А також рахунок 44 (згідно з НП(С)БО 6 «Виправлення помилок і зміни у фінансових звітах») може бути задіяний при:

— виправленні помилок минулих років, що вплинули на фінрезультат (п. 4 НП(С)БО 6);

— відображенні впливу зміни облікової політики на події минулих періодів (п. 12 НП(С)БО 6).

Проте в цих випадках, зверніть увагу, коригують виключно вступне сальдо рахунка 44 на початок року (а не поточного періоду).

Єдине, для підприємств держкомунсектора прямо передбачена можливість направлення (використання) частини чистого прибутку на (розд. IV Положення, затвердженого наказом Мінфіну від 19.12.2006 № 1213):

— матеріальне заохочення працівників — винагороди, премії, допомога згідно з фінансовим планом (Дт 443 — Кт 66) (п. 1.2);

— розвиток виробництва та створення фондів спеціального призначення для капінвестицій (Дт 443 — Кт 426) (п. 1.1);

— відрахування до централізованого фонду (Дт 443 — Кт 682) (п. 1.5).

Облік витрат. Що ж до витрат, то в бухобліку їх треба відображати за правилами НП(С)БО 16. І як передбачено п. 7 цього стандарту, витрати визнають витратами періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони понесені або (якщо встановити прямий зв’язок з доходом певного періоду неможливо) — у періоді їх здійснення.

Інакше невиконання вимог НП(С)БО 16 призведе до викривлення фінансової звітності. Оскільки реальні витрати виявляться занижені, а фінрезультат звітного періоду — штучно завищений. Проте інформація, наведена у фінзвітності, має бути правдивою (достовірною). Тобто вона не повинна містити помилок і викривлень, здатних вплинути на прийняття рішень користувачами (п. 3 розд. III НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»).

До того ж буде порушений принцип обачності, згідно з яким методи оцінки, що використовуються в бухобліку, повинні запобігати заниженню оцінки зобов’язань та витрат і завищенню оцінки активів та доходів підприємства (п. 6 розд. III НП(С)БО 1). Тому до звітності повинен потрапити не викривлений, а реальний фінрезультат. Інакше звітність буде недостовірною.

Відповідальність. За викривлення даних фінзвітності загрожує адмінвідповідальність. У такому разі на посадових осіб може накладатися адмінштраф:

— за порушення порядку бухобліку та внесення недостовірних даних до фінзвітності в розмірі від 136 до 255 грн (ст. 1642 КпАП). Щоправда, накладати його уповноважені тільки органи Держаудитслужби, що контролюють використання бюджетних коштів (ст. 2341 КпАП). Тому він малоймовірний;

— за надання органам статистики недостовірних даних у розмірі від 170 до 255 грн (ст. 1863 КпАП). Такий адмінштраф накладають органи статистики (ст. 2443 КпАП). Утім, на практиці і цей штраф застосовують рідко.

Тому, можливо, адмінштрафи не надто злякають. Проте в будь-якому випадку треба розуміти: недостовірна звітність містить викривлену інформацію, здатну вплинути на прийняття рішень власниками (користувачами). Тому якщо всупереч бухобліковим правилам все ж дуже хочеться списати витрати в Дт 44 (хоча це, повторимо, методологічно неправильно і не відповідає вимогам бухстандартів), то для такого використання прибутку бухгалтерові варто заручитися згодою від власників, оскільки питання використання прибутку лежить у їх компетенції.

Та все ж набагато краще подумати про запобігання збиткам наперед і планувати фінрезультат. Детальніше про те, як це зробити, див. «Як сховати витрати (приховати збитки)» // «Податки & бухоблік», 2021, № 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі