№66

Податки & бухоблік, вересень, 2022/№ 66 Інші номери журналу ›
  • З’явились збитки: операції визнають нереальними? Збитки у будь-якої юрособи або ФОП — явище цілком нормальне. У цьому нічого крамольного немає. Причому як у мирні часи, так і, зрозуміло, у часи війни. Однак вже багато років податківці у збитках досить часто вбачають порушення. Наприклад, коли йдеться про продаж нижче ціни придбання. Тож чи виправдані ці закиди з боку контролюючих органів? Що каже про це судова практика? Розбираємося у проблемі.
  • Бухгалтерські збитки та обтяжливе забезпечення за збитковими контрактами За своєю суттю збиток — це перевищення суми витрат над сумою доходу, для отримання якого були здійснені ці витрати*. Тож давайте згадаємо, як виникають збитки в бухгалтерському обліку та де їх місце у фінансовій звітності. Також з’ясуємо, хто повинен створювати та як обліковувати забезпечення щодо обтяжливого контракту.
  • Збитки та податок на прибуток Як виникають збитки в податковому обліку? Що як збитки тягнуться в декларації з податку на прибуток? Для кого і які обмеження діють на перенесення старих податкових збитків? Чи мають право податківці відмовити у прийнятті збиткової декларації? Про це все зараз і поговоримо.
  • Вплив податкових збитків на податковий облік У податковоприбутковому обліку деякі показники залежать від фінрезультату. Тому збитки можуть стати перешкодою до розрахунку таких даних і обернутися для платника неможливістю відображення, наприклад, за деякими операціями податкових витрат. Розглянемо, що це можуть бути за випадки.
  • ДоспецЄПешні податкові збитки в обліку ексспрощенця Збитковий платник податку на прибуток перейшов на єдиний податок (ЄП), зокрема на особливу спрощенку за ставкою 2 %. Чи може такий платник після повернення на загальну систему врахувати єдиноподаткові збитки та перенести (зберегти) податкові збитки, що були ним задекларовані ще до переходу на ЄП?
  • Від’ємний ПДВ: наслідки Появу збитків може супроводжувати перевищення податкового кредиту над податковими зобов’язаннями. Тому не дивно, що від’ємне значення може з’явитися і в декларації з ПДВ. Які особливості заповнення декларації в такому разі врахувати, на що звернути увагу і які це може мати наслідки — з’ясовуємо.
  • ФОП на загальній системі: вчимось обліковувати збитки На жаль, сьогодні багато підприємців працюють зі збитками. Колись нам заважав коронавірус, а зараз у країні взагалі війна. Тому навіть якщо рік у ФОП у цілому вийде прибутковим, все одно протягом деяких місяців збитки точно можуть бути. Як їх врахувати в обліку та в декларації — про це сьогодні і поговоримо.
  • Збитки від продажу нерухомості фізособою У зв’язку з переїздом в іншу область України фізособа-резидент продає дві квартири та дачний будинок, які перебували у власності понад 3 роки. Але у зв’язку з тим, що нерухомість розташована дуже близько до зони ведення бойових дій, її ціна впала. Чи можна якось врахувати збитки, які з’являться внаслідок такого продажу?
  • Чи можна списати витрати на рахунок 44, якщо не хочемо показувати збитки? Не хочемо здавати збиткову декларацію з податку на прибуток. Чи можна відносити витрати на рахунок 44? Які за це можуть бути наслідки?
  • Закінчили рік зі збитками: чи треба зменшувати статутний капітал? Нам на гарячу лінію потрапило досить важливе запитання від підписника. Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) закінчило рік зі збитками. Чи зобов’язане воно зменшувати свій статутний капітал? У цьому матеріалі ми вирішили розібратися з цією проблемою.
  • Передача збитків при реорганізації Підприємство реорганізується (шляхом виділення). Чи переходять до виділеного підприємства (правонаступника) податкові збитки підприємства, що реорганізується (попередника)?
  • Чи можна виплатити дивіденди за наявності збитків? Засновники хочуть отримати дивіденди. Однак протягом перших двох кварталів 2022 року у юрособи збитки. Чи можна у такому випадку розподіляти прибуток та виплачувати дивіденди?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі