Теми статей
Обрати теми

Закінчили рік зі збитками: чи треба зменшувати статутний капітал?

Амброзяк Наталя, юрист
Нам на гарячу лінію потрапило досить важливе запитання від підписника. Товариство з обмеженою відповідальністю (ТОВ) закінчило рік зі збитками. Чи зобов’язане воно зменшувати свій статутний капітал? У цьому матеріалі ми вирішили розібратися з цією проблемою.

Зменшувати статутний капітал, чи — ні?

Не збитки, а зниження чистих активів. На сьогодні збитки самі по собі не можуть тягти за собою зменшення статутного капіталу. Однак вони можуть призвести до зниження вартості чистих активів ТОВ. У свою чергу зниження вартості чистих активів (ЧА) може призвести до зменшення статутного капіталу.

Справа у тому, що якщо вартість ЧА знизиться більш як на 50 % порівняно з цим показником станом на кінець попереднього року, виконавчий орган товариства (директор, дирекція та ін.) зобов’язаний скликати загальні збори учасників. На цих загальних зборах мають розглядатися питання щодо:

— заходів, які мають бути вжиті для покращення фінансового стану товариства;

— зменшення статутного капіталу або

ліквідації товариства.

Загальні збори повинні відбутися протягом 60 днів з дня зниження вартості ЧА.

Якщо директор (дирекція) не скликають загальні збори, то вони будуть нести солідарно субсидіарну відповідальність за зобов’язаннями товариства. Однак тільки тоді, коли до закінчення трирічного строку з дня зниження вартості ЧА ТОВ визнають банкрутом.

Такі правила встановлено у ч. 3, 4 ст. 31 Закону про ТОВ*.

* Закон України «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 № 2275-VIII.

До речі, для приватних підприємств (ПП) не існує подібних положень. Хіба що безпосередньо у їх статуті буде зазначено про таке. Тож хвилюватися щодо зниження ЧА у ПП з точки зору термінової необхідності зменшення статутного капіталу або ліквідації підприємства не варто. Уважними керівникам приватних підприємств потрібно бути тоді, коли з’являються ознаки загрози неплатоспроможності (див. ч. 6 ст. 34 КУпБ*).

* Кодекс України з процедур банкрутства.

Нюанси зниження ЧА більш ніж на 50 %. Зверніть увагу на такі моменти.

По-перше,

зниження вартості ЧА не обов’язково тягне за собою саме зменшення статутного капіталу

Навіть якщо це зниження більш ніж на 50 % порівняно з цим показником на кінець попереднього року. Оскільки у загальних зборів є й інші варіанти реагування. Зокрема, заходи для покращення фінансового стану товариства. Зауважимо також, що, наприклад, це рішення (про заходи) можна приймати неодноразово. Головне — не потрапити при цьому у процедуру банкрутства, бо тут може існувати ризик для учасників ТОВ. Їх можуть змусити у рамках цієї процедури нести субсидіарну відповідальність за боргами підприємства (про це див. нижче).

По-друге, контролювати вартість ЧА потрібно, виходячи з ч. 3 ст. 31 Закону про ТОВ, постійно (тобто на кожну дату балансу).

По-третє, у разі, якщо виконавчий орган таки скликає загальні збори, а вони не зберуться або не приймуть ніякого рішення, то жоден контролюючий орган або суд не може змусити загальні збори це зробити. Тобто не може, наприклад, податківець зобов’язати загальні збори прийняти рішення про зменшення статутного капіталу. Усе тому, що ніхто не може підміняти собою загальні збори ТОВ, оскільки зміна розміру статутного капіталу є їх виключною компетенцією (п. 3 ч. 2 ст. 30 Закону про ТОВ).

Однак учасникам товариства слід пам’ятати таке. Якщо через відсутність реакції з їх боку ТОВ збанкрутує, то є ризик того, що саме учасники будуть розраховуватися за боргами своєї юрособи. Точніше, на них буде покладено субсидіарну відповідальність за боргами їх юрособи. Такі прецеденти вже відомі у судовій практиці (див. постанову ВС від 17.11.2021 у справі № 911/1810/18 (911/3398/20)).

По-четверте, навіть якщо ТОВ буде визнано банкрутом, директор (члени дирекції) можуть уникнути субсидіарної відповідальності за зобов’язаннями такого товариства. Для цього їм потрібно довести, що (ч. 4 ст. 31 Закону про ТОВ):

— вони не знали і не мали знати про зниження вартості ЧА на ті самі 50 % порівняно з цим показником станом на кінець попереднього року або

— члени дирекції голосували за рішення про скликання загальних зборів учасників у зв’язку із таким зниженням вартості ЧА.

Вирішили зменшити статутний капітал: процедура

Якщо ж учасники усе-таки вирішили зменшити статутний капітал, то слід дотримуватися ще й загальних правил цієї процедури. Враховуючи особливості, визначені вище, вона виглядатиме так.

1. Виконавчий орган (директор, дирекція) скликає загальні збори учасників (пам’ятаючи про те, що вони мають відбутися протягом 60 днів з дня зниження вартості ЧА на 50 %).

2. Загальні збори учасників ТОВ приймають рішення про зменшення статутного капіталу. Оскільки доведеться звертатися до держреєстратора та вносити зміни до ЄДР*, то підписи на такому рішенні мають посвідчуватися нотаріально та викладатимуться на спеціальних нотаріальних бланках (п. 6 ч. 1 ст. 15 Закону № 755**).

* Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

** Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

Увага! На сьогодні не існує строків набрання чинності рішенням загальних зборів учасників ТОВ про зменшення статутного капіталу.

3. Проводиться державна реєстрація змін до відомостей про статутний капітал у ЄДР. На сьогодні можна провести держреєстрацію зменшення статутного капіталу. Наказ Мін’юсту від 29.03.2022 № 1272/5, яким була встановлена заборона на подібні реєстраційні дії, втратив чинність 29.06.2022.

Але будуть проблеми з держреєстрацією у ТОВ з бенефіціарами/учасниками (з часткою 10 % і більше) — громадянами РФ* або учасниками — юрособами РФ

* Не стосується громадян РФ, які на законних підставах проживають на території України (наприклад, на підставі посвідки на постійне проживання).

Зокрема, такі товариства не зможуть посвідчити нотаріально підписи на рішеннях загальних зборів. Нотаріуси мають відмовляти у вчиненні подібної нотаріальної дії (див. п.п. 1 п. 1 постанови КМУ від 28.02.2022 № 164). Є винятки, але вони досить специфічні (див. абз. 5 — 8 п.п. 1 п. 1 постанови КМУ від 03.03.2022 № 187).

Звертатися для подання документів можна до:

— Центрів надання адмінпослуг (ЦНАП);

— держреєстраторів (перелік див. за посиланням: minjust.gov.ua/pages/list_of_state_registrars_and_officials_ministry_of_justice);

— нотаріусів, які мають право вчиняти держреєстраційні дії щодо юросіб.

Якщо юрособа зареєстрована на територіях з переліку, затвердженого наказом Мін’юсту від 01.04.2022 № 1307/5, то для внесення змін до ЄДР можна звертатися до будь-якого доступного вам держреєстратора або ЦНАП (п.п. 5 п. 1 постанови КМУ від 06.03.2022 № 209). Туди потрапили Херсонська обл., Мелітопольський район Запорізької обл., Куп’янський район Харківської обл. та інші.

Пакет документів залежатиме від того, чи вказано у статуті ТОВ розмір статутного капіталу, а також номінальна вартість часток учасників. Нагадаємо: на сьогодні ці дані не обов’язково вказувати у статуті (ч. 5 ст. 11 Закону про ТОВ).

Якщо відомості, про які ми сказали вище, згадані у цьому документі, то окрім внесення змін до ЄДР, доведеться ще затверджувати нову редакцію статуту з оновленими даними. Тоді до пакета документів додасться ця сама нова редакція статуту, а у порядку денному рішення загальних зборів додасться питання щодо її затвердження.

Якщо ж у статуті розміру статутного капіталу та номінальної вартості часток немає, то знадобиться такий пакет документів:

— заява за формою 2 (можна завантажити на сайті Мін’юсту за посиланням: cutt.ly/xXLgDGT);

— оригінал (нотаріально посвідчена копія) протоколу (рішення) загальних зборів про зменшення статутного капіталу;

— квитанція про сплату адмінзбору (740 грн*).

* 0,3 прожитмінімуму для працездатних осіб станом на 1 січня, округлені до найближчих 10 грн (ч. 1, 5 ст. 36 Закону № 755).

— нотаріально посвідчена довіреність (у разі подання документів не директором або особою, яка може діяти від імені юрособи без довіреності та відомості про яку внесені до ЄДР). Вимогу щодо наявності довіреності, посвідченої саме нотаріально, визначено в абз. 4 та 5 ч. 7 ст. 6 Закону № 755.

«Бенефіціарні» документи можна не подавати, якщо у заяві за формою 2 на першій сторінці у графі «стан відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи» ви поставите позначку «в актуальному стані».

4. Виконавчий орган (директор, дирекція) письмово повідомляє кредиторам про зменшення статутного капіталу. Зробити це необхідно протягом 10 днів після прийняття загальними зборами рішення про зменшення статутного капіталу.

Зверніть увагу: повідомляти потрібно тільки тих кредиторів, зобов’язання перед якими не забезпечені заставою, порукою та іншими способами забезпечення зобов’язань.

У подальшому, протягом 30 днів після отримання такого письмового повідомлення, кредитори мають право звернутися до ТОВ з письмовою вимогою про вчинення однієї з дій на вибір товариства (ч. 4 ст. 19 Закону про ТОВ):

— забезпечити виконання зобов’язання шляхом укладення відповідного договору (застава, порука, гарантія тощо);

— достроково припинити або виконати зобов’язання перед кредитором;

— укласти інший договір з кредитором.

Виконати одну з перелічених дій ТОВ потрібно протягом 30 днів після отримання такої вимоги.

Зауважте:

ті чи інші дії у зв’язку зі зменшенням статутного капіталу ТОВ повинно вчиняти, тільки якщо отримає від кредитора відповідну вимогу

Немає вимоги — немає і дій. Про це також каже ч. 5 ст. 19 Закону про ТОВ.

Однак якщо товариство таку вимогу таки отримало, то ігнорувати її не варто. Якщо ТОВ у 30-денний строк не вчинить жодної дії, кредитор матиме право звернутися до суду з позовом про дострокове припинення або виконання зобов’язань товариством (див. ту ж ч. 4 ст. 19 Закону про ТОВ).

Отже, зменшення вартості ЧА більш як на 50 % порівняно з цим показником станом на кінець попереднього року може призвести до того, що загальні збори приймуть рішення про зменшення статутного капіталу. Однак це не обов’язково.

Висновки

  • У разі зменшення вартості ЧА більш як на 50 % порівняно з цим показником станом на кінець попереднього року виконавчий орган зобов’язаний скликати загальні збори учасників ТОВ.
  • Загальні збори мають прийняти одне з таких рішень: вчинити заходи для поліпшення фінстану ТОВ, або зменшити статутний капітал, або ж ліквідувати товариство.
  • Жоден контролюючий орган або суд не може змусити загальні збори прийняти конкретне рішення з переліку, про який ми зазначили вище.
  • Приватних підприємств питання щодо зменшення вартості ЧА не стосуються, окрім випадків, коли вони прямо передбачені у статуті.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі