Теми статей
Обрати теми

Виплата лікарняних зі свого карману та залік із ФСС: чи буде нецільове використання?

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
ФСС не квапиться фінансувати заяви-розрахунки для надання матзабезпечення працівникам. Хто ж не стикався з такою ситуацією? І ось підприємство вирішило взяти ініціативу в свої руки й виплатити працівникам допомогу по тимчасовій непрацездатності за рахунок власних коштів. Пропонуємо дізнатися про те, як на це відреагував Фонд соціального страхування і яку позицію з цього приводу займає Верховний Суд.

Суть спору

Підприємство щомісячно надавало ФСС заяви-розрахунки щодо матеріального забезпечення застрахованих осіб. Але таке фінансування здійснювалось Фондом завжди із великою затримкою. Тому підприємство прийняло рішення про перерахування власних коштів на матеріальне забезпечення застрахованим особам. Відповідно після отримання грошових коштів від ФСС підприємство перераховувало їх зі спеціального рахунку на власний поточний рахунок.

Завітавши з перевіркою, ФСС дійшов висновку, що мало місце нецільове використання страхових коштів, зарахованих на спецрахунок. Тож Фонд зобов’язав підприємство повернути неправомірно витрачену суму страхових коштів та застосував фінансові санкції.

Підприємство звернулося до суду із позовом до ФСС з проханням визнати незаконним та скасувати таке рішення Фонду.

Позиція сторін

Підприємство Воно не має заборгованості перед застрахованими особами — працівниками. Тож порушення відсутнє. Підприємство здійснює свою діяльність за принципом «дозволено все, що не заборонено законом».

ФСС Його позиція не нова. Фонд неодноразово заявляв // www.fssu.gov.ua/fse/control/vin/uk/publish/article/103352, що страхові кошти, які надійшли на окремий рахунок, можуть бути використані лише на виплату матеріального забезпечення застрахованим особам та сплату відповідних сум ПДФО та військового збору. Це вимога абзацу четвертого ч. 2 ст. 34 Закону № 1105*.

Отже, страхувальник повинен чекати надходження фінансування від Фонду, а тільки потім здійснити виплату коштів застрахованим особам. Перерахування страхувальником сум отриманого фінансування з окремого рахунку на свій поточний рахунок є незаконним.

* Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Вирішення справи судом

Відмовляючи в задоволенні позову, суд першої інстанції, а також апеляційний суд та Верховний Суд** були одностайні у своїй позиції.

** Постанова ВС від 30.06.2021 у справі № 802/147/17-а.

Оскільки застраховані особи вчасно отримали належні їм суми страхових виплат відповідно до закону, то в діях роботодавця немає порушення принципу цільового використання коштів соціального страхування. Навпаки дії підприємства можна розцінити як намагання забезпечити своєчасну виплату матеріального забезпечення.

До того ж принцип цільового використання коштів соціального страхування є додатковою гарантією, спрямованою на забезпечення отримання особою цих виплат, який позбавляє роботодавців можливості використовувати страхові кошти для інших цілей.

Думка редакції

Якщо ви не готові відстоювати свою правоту в суді, краще зачекайте надходження коштів на спецрахунок та після цього виплачуйте їх працівникам — застрахованим особам. Це безпроблемний варіант для роботодавця.

Проте випадки бувають різніми. Тож якщо ви оберете той шлях, який і підприємство — герой нашої розповіді, знайте, що суди будуть на вашому боці.

Безумовно, не можна не погодитися з висновками Верховного Суду щодо того, що підприємство використало кошти Фонду за цільовим призначенням. Адже у підприємства немає заборгованості перед працівниками з виплати матзабезпечення, отриманого від ФСС.

Зазначимо, що у разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів та/або вартість наданих соціальних послуг і сплачують штраф у розмірі 50 відсотків такої суми (ч. 6 ст. 15 Закону № 1105). Але у зв’язку із тим, що страхові кошти, зараховані на окремий рахунок підприємства, були використані страхувальником виключно на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованим особам, як того вимагає абзац четвертий ч. 2 ст. 34 Закону № 1105, підстав для повернення коштів Фонду та застосування фінансових санкцій до підприємства немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі