Теми статей
Обрати теми

Оподаткування лікарняних спеціалістів Дія Сіті

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
За матеріалами категорії 103.03 Бази знань*.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Дохід спеціаліста Дія Сіті у вигляді лікарняних не включається до складу заробітної плати, тому оподатковується ПДФО за ставкою 18 %

Такий висновок роблять податківці у консультації, що коментується. Чи мають вони рацію? Давайте розберемося.

Насамперед згадаємо, хто вважається спеціалістом резидента Дія Сіті. Відповідно до п.п. 14.1.283 ПКУ це гіг-спеціалісти, які виконують роботу (надають послуги) на замовлення та на користь (в інтересах) резидента Дія Сіті на підставі гіг-контракту, та/або особи, які перебувають із резидентом Дія Сіті у трудових відносинах.

Законодавство надає резидентам Дія Сіті певні преференції щодо оподаткування доходів таких фізосіб. Так, за ставкою 5 % (а не 18 %) оподатковують ПДФО доходи спеціалістів резидента Дія Сіті у вигляді (п.п. 170.141.2 ПКУ):

— заробітної плати;

— винагороди гіг-спеціалістів за гіг-контрактом, у тому числі винагороди за створення та перехід прав на твори, створені за замовленням;

— авторської винагороди за створення службового твору та перехід прав на нього.

А що з лікарняними?

Якщо йдеться про гіг-спеціалістів, то вони отримують не зарплату, а винагороду за гіг-контрактами. При цьому виплата за період тимчасової непрацездатності такою винагородою не є. А отже, лікарняні гіг-спеціалістів мають оподатковуватися ПДФО у загальному порядку за ставкою 18 %.

А от із виплатами за період тимчасової непрацездатності осіб, які працюють у резидентів Дія Сіті на підставі трудових договорів, все не так однозначно.

Податківці з посиланням на Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 № 108/95-ВР та Інструкцію № 5* заявляють, що лікарняні не є заробітною платою. І тому вимагають оподатковувати такі виплати ПДФО за стандартною ставкою 18 %.

* Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 № 5.

Але тут фіскали трохи лукавлять. Так, дійсно, відповідно до згаданих нормативно-правових актів виплати за період тимчасової непрацездатності не належать до фонду оплати праці. Проте для цілей оподаткування ПДФО належність виплати до заробітної плати має визначатися на підставі ПКУ, а не якихось інших документів.

У свою чергу, згідно з п.п. 169.4.1 ПКУ лікарняні розглядаються як заробітна плата. Про це неодноразово нагадували й самі податківці (див., наприклад, роз’яснення з підкатегорії 103.08.04 БЗ). Та й у 4ДФ Об’єднаної звітності виплати за період тимчасової непрацездатності відображаються разом із заробітною платою з ознакою доходу «101». З цього випливає логічний висновок: до лікарняних осіб, які працюють у резидента Дія Сіті на підставі трудових договорів, слід застосовувати ставку ПДФО 5 %.

Таким чином, на наш погляд, виплати за період хвороби резиденти Дія Сіті мають оподатковувати ПДФО за ставкою:

— 18 %, якщо йдеться про гіг-спеціалістів, які працюють на підставі гіг-контрактів;

— 5 %, якщо виплати здійснюються фізособам, які прийняті на роботу на підставі трудових договорів.

Проте податківці вимагають від резидентів Дія Сіті усі лікарняні оподатковувати за ставкою 18 %, незалежно від того, кому вони виплачуються, — працівникам чи гіг-спеціалістам.

Зверніть увагу! Крім лікарняних, є ще ціла низка виплат, по яких не можна орієнтуватися на Інструкцію № 5 з метою оподаткування ПДФО. Наприклад, дарунки від роботодавця входять до фонду оплати праці у складі інших заохочувальних та компенсаційних виплат (п.п. 2.3.2 Інструкції № 5). Водночас, з погляду ПКУ, дарунки від юридичних осіб є додатковим благом. Отже, резиденти Дія Сіті не можуть їх оподатковувати за ставкою 5 %. Цікаво, що про це скажуть податківці...

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі