Теми статей
Обрати теми

«Туди, сюди, зворотно…»: ФОП-єдиноподатник перекидає кошти між своїми підприємницькими рахунками

Клец Віталіна, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01.01 Бази знань*.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Якщо кошти, отримані від продажу товарів (робіт, послуг), перераховуються з одного поточного рахунку ФОП — платника ЄП на його інший рахунок, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, то такі кошти можуть повторно не включатися до доходу за умови, що таке перерахування здійснюється після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом

Податківці вже втомили бідолашних підприємців своїми протилежними за змістом (!) роз’ясненнями щодо цього питання. Тож що на цей раз? Просто знову передумали, чи є якась «родзинка»? Зараз розберемося в деталях.

Про здоровий глузд і не лише

Питання, на яке дають відповідь податківці, таке. У ФОП на ЄП уже лежать кошти на одному поточному рахунку, відкритому для підприємницької діяльності, що їх отримано від продажу товарів (робіт, послуг). ФОП перекидає ці кошти на інший поточний рахунок, теж відкритий для підприємницької діяльності. Чи слід уключати ці кошти повторно в ЄП-дохід?

Здоровий глузд одразу нам каже, що ніякого доходу тут не виникає. Чому? Тому що дохід — це надходження грошей ззовні. А перекладання грошей з одного свого карману до іншого свого карману до виникнення доходу не призводить.

Звісно, було б добре апелювати не до здорового глузду, а до визначень термінів з нормативних актів. Але, на жаль, факт такий, що в ПКУ немає чіткого визначення терміна «дохід» для ФОП-єдиноподатників. У п. 292.1 ПКУ сказано лише, що дохід спрощенця — це «дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі». Але що ж таке дохід, не конкретизовано!

У ПКУ є «стежка» (п. 5.3 ПКУ), через яку можна вийти на визначення доходів/доходу за Законом про бухоблік* / НП(С)БО 15 «Дохід» (більше деталей про це знайдете у статті «Якою мірою застосовувати П(С)БО 15 при розрахунку єдиного податку?» // «Податки & бухоблік», 2019, № 81).

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

За Законом про бухоблік,

доходами є збільшення економічних вигод у вигляді збільшення активів або зменшення зобов’язань, яке призводить до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників)»

І ми точно розуміємо, що перекидання коштів з одного рахунку ФОП на інший рахунок того ж ФОП — це не дохід. Бо ніякого «зростання» не відбувається.

Втім, на жаль, податківці «ходять за цією стежкою», лише коли мова йде про юросіб. Коли ж мова про ФОП, які бухоблік не ведуть, то податківці до бухгалтерської нормативки не звертаються. Інколи це все ж таки роблять суди. Але звернемо увагу на інше.

Динамічна позиція податківців

Були періоди, коли податківці «не лютували». До 01.01.2021 вони цілком логічно дозволяли не включати до доходу кошти, переведені з одного підприємницького рахунку ФОП на інший, за умови, що ці кошти вже були включені до доходу (у день їх отримання на рахунок від покупця/замовника).

Але ви, мабуть, пам’ятаєте, що з 01.01.2021 для ФОП-спрощенців скасували Книги обліку доходів (доходів і витрат). Натомість дозволили вести облік доходів (доходів і витрат) у регістрах довільної форми. Вимоги до яких, відверто кажучи, ніякі. Також у 2021 році більшість єдиноподатників працювали без РРО/ПРРО. Що давало змогу ФОП дещо «варіювати», коли мова йшла про облікові показники.

Можливо, на цьому тлі 2021 рік став «поганим» роком для роз’яснень щодо обліку коштів, які ФОП сам вносить на свій рахунок. І протягом усього 2021 року податківці вимагали включати до доходу всі надходження на рахунок, навіть просте переведення коштів з одного ФОП-рахунку на інший! Хоча це й абсурд (детальніше про це у статті «Гроші з кишені в кишеню: дохід ФОП на ЄП?» // «Податки & бухоблік», 2021, № 51).

А от з 01.01.2022 податківців трішки «попустило». Знову ж таки, можливо, на тлі посилення облікових вимог до ФОП. Бо з початку року всіх єдинників (крім групи 1) позбавили єдиноподаткових (пов’язаних саме з ЄП-статусом) РРО/ПРРО-пільг. І на весь дохід податківці зараз вимагають первинні документи (категорія 107.05 БЗ).

Так, податківці перевели в категорію нечинних деякі роз’яснення, в тому числі про перекидання грошей між підприємницькими рахунками (категорія 107.01.03 БЗ).

І хоча нового роз’яснення на цю тему довго не було, ми не сумнівалися, що з 2022 року все повернулося «на круги своя». І ось з’явилася новенька консультація з цього питання. Вона позитивна для ФОП. Але з «родзинкою».

Що хочуть податківці зараз

Податківці пішли далі тих вимог/умов, про які вони заявляли до 2021 року. Тобто включення цих коштів до доходу за фактом їх отримання на ФОП-рахунок від покупця/замовника недостатньо, тож узагалі не обговорюється.

Щоб не включати кошти повторно (!) до доходу, їх перерахування (з одного ФОП-рахунку на інший ФОП-рахунок) має здійснюється після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом

Цікаве формулювання? Дуже цікаве. Особливо на фоні того факту, що, наприклад, зараз (починаючи зі сплати за квітень 2022) ФОП груп 1 та 2 ЄП можуть не сплачувати ЄП. І ЄСВ «за себе» можуть не сплачувати починаючи зі сплати за березень 2022 (більше деталей про це у статті «Закон № 2260: чи вже сплачувати єдиний податок ФОП групи 2» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45).

То що, якщо зараз не платимо ЄП, то при перекиданні коштів на інший свій ФОП-рахунок дохід слід буде знову збільшити? Звісно, ні!

Це вигадка податківців.

ПКУ не містить жодних вимог щодо включення надходжень на ФОП-рахунок до складу ЄП-доходу по декілька разів

У ПКУ є так би мовити альтернативне оподаткування: дохід ФОП, який не включається до складу ЄП-доходу (певні пасивні доходи, доходи від продажу нерухомого та рухомого майна, що реєструється на фізичну особу, тощо), включається до «громадянського» доходу (оподатковується за правилами для звичайних фізосіб). Але це вже зовсім інша річ. Це не про повторне включення в ЄП-дохід.

До речі, щось подібне ми вже «чули». Наприклад, податківці дозволяють використовувати підприємницький дохід на власні потреби ФОП «за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності» (категорія 107.05 БЗ).

Тут теж буквально ці слова сприймати не можна та, наприклад, чекати на дату сплати ЄП, щоб зняти готівку зі свого підприємницького рахунку. Це теж вигадка податківців.

Висновок

Тобто ми вважаємо, що немає жодних підстав підв’язувати перерахування коштів між ФОП-рахунками до дати сплати податків. Дохід, отриманий на рахунок № 1, досить просто своєчасно (в місяці його отримання) включити до регістру обліку доходів (доходів та витрат*). Це означатиме, що ФОП сплатить з нього ЄП, коли прийде час (чи не сплатить, якщо мова про платника ЄП, у якого є право не платити ЄП). Цей дохід одразу можна перекинути на рахунок № 2 і не треба повторно ставити в доходи.

* Нагадаємо, що для платників ПДВ типової форми обліку та порядку ведення обліку доходів і витрат досі немає. Тож вони ведуть облік доходів і витрат, як і раніше.

А детально розібратись, де який дохід і чи правильно його відобразили в обліку, ФОП і податківцям допоможе первинка.

ВИСНОВКИ

  • Податківці знов «подобрішали»: ФОП-спрощенці можуть переводити кошти між своїми підприємницькими рахунками, повторно не включаючи їх у доходи.
  • Головне — записати кошти в регістр обліку доходів (доходів і витрат).
  • Чекати, поки ФОП сплатить ЄП, і тільки потім перекидати кошти між рахунками, на наш погляд, не обов’язково. Таких вимог у чинному законодавстві не передбачено.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі