Теми статей
Обрати теми

ЄСВ для осіб з інвалідністю у резидентів Дія Сіті

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
За матеріалами підкатегорії 201.04.01 Бази знань*.

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques.

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Резиденти Дія Сіті нараховують ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску, у тому числі за осіб з інвалідністю. При цьому мінімальний страховий внесок розраховується як добуток мінзарплати та ставки ЄСВ у розмірі 22 %

Статус резидента Дія Сіті дозволяє сплачувати ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску (а не виходячи із суми виплаченого доходу) від:

— зарплати працівників;

— винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за гіг-контрактами.

Це встановлено ч. 141 ст. 8 Закону № 2464*.

* Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI.

Такі преференції діють за умови дотримання резидентом Дія Сіті вимог, визначених пп. 2 та 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону № 1667*. Зокрема, щодо середньої місячної винагороди та середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів (докладніше див. у статті «Дія Сіті: трудові питання» // «Податки & бухоблік», 2022, № 47).

* Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ.

Нагадаємо: згідно з п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону № 2464 мінімальний страховий внесок визначається як добуток мінімальної заробітної плати та розміру внеску, встановленого законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід).

З 01.01.2022 мінімальна зарплата дорівнює 6500 грн, з 01.10.2022 — 6700 грн.

Щодо розміру (ставки) ЄСВ, то у загальному випадку він становить 22 %. Якщо йдеться про осіб з інвалідністю, то за них роботодавці сплачують ЄСВ за ставкою 8,41 % (ч. 13 ст. 8 Закону № 2464).

Як же резиденту Дія Сіті обчислювати мінімальний страховий внесок за осіб з інвалідністю? Враховуючи визначення мінімального страхового внеску (див. вище), було б логічним, щоб для таких працівників та гіг-спеціалістів він розраховувався як добуток мінзарплати та ставки 8,41 %, передбаченої саме для осіб з інвалідністю.

Але де там!

У консультації, яка розглядається, податківці зазначають, що норми ч. 141 ст. 8 Закону № 2464 є імперативними щодо конкретного кола платників ЄСВ — резидентів Дія Сіті. Тому сплата ЄСВ здійснюється у розмірі мінімального страхового внеску, у тому числі за осіб з інвалідністю. Власне, цього ніхто й не заперечує. Але далі фіскали роблять висновок: при цьому мінімальний страховий платіж розраховується як добуток мінімальної зарплати та ставки ЄСВ у розмірі 22 %.

Чому потрібно застосовувати саме цю ставку, якщо для осіб з інвалідністю встановлено інший розмір ЄСВ? Де у визначенні мінімального страхового внеску податківці знайшли конкретну ставку 22 %? На жаль, на ці запитання відповіді у консультації ви не знайдете. Але зрозуміло, що, на думку податківців, мінімальний страховий внесок — це завжди добуток мінзарплати та ставки ЄСВ 22 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі