Теми статей
Обрати теми

Якщо покупець доплатив 20 % після розблокування податкової накладної та переходу продавця на спецЄП

Солошенко Людмила, податковий експерт
За договором покупець оплачує 20 % ПДВ за товаром тільки після реєстрації податкової накладної (ПН). Проте ПН заблокували. Розблоковувати її вийшло тільки за допомогою суду. Причому доплату від покупця продавець отримав уже після того, як перейшов з прибутківців у єдиноподатники — на спецЄП зі ставкою 2 %. Як бути продавцеві з отриманою грошовою доплатою? Чи треба її включати в ЄП-дохід?

ЄП-дохід — за єдиноподатковими правилами

Відомо, що без зареєстрованої ПН покупець може втратити податковий кредит (ПК). Тому, щоб мінімізувати втрати і застрахуватися від можливих неприємностей, використовують договірні важелі впливу на продавця. Один з них — договірна недоплата. У договір включається умова про те, що суму ПДВ, що входить у вартість товару, покупець сплатить продавцеві тільки після того, як буде зареєстрована ПН. Детальніше про це та інші можливі варіанти див. «Постачальник не реєструє податкову накладну: як захиститися» // «Податки & бухоблік», 2021, № 20.

Щодо питання, яке виникло, відразу скажемо, що оплату, яка надійшла на спрощенці, за товар, відвантажений ще на загальній системі оподаткування (коли підприємство було платником податку на прибуток), включати в ЄП-дохід не треба. Така ситуація врегульована законодавчо — під цей випадок є прямі норми в ПКУ.

Передусім зауважимо, що спецЄПшники багато в чому (у тому числі й при визначенні єдиноподаткового доходу) повинні дотримуватися загальних правил, установлених для всіх єдиноподатників розд. XIV ПКУ. Адже введений на час воєнного стану особливий режим оподаткування — спецЄП зі ставкою 2 % (п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ) — фактично є особливим різновидом спрощеної системи оподаткування. А тому

спецЄПшники визначають ЄП-дохід за тими ж правилами, що і звичайні єдиноподатники, тобто за правилами ст. 292 ПКУ

На це звертали увагу й податківці (див. питання 40 роз’яснення ДПСУ від 07.04.2022). До того ж і п.п. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ визначено, що для спецЄПшників ставка єдиного податку встановлена в розмірі 2 % від доходу, визначеного відповідно до ст. 292 ПКУ.

Якщо відвантаження — на загальній системі, а доплата 20 % — на спецЄП

У свою чергу, як передбачено ст. 292 ПКУ, об’єктом оподаткування для єдиноподатників є дохід — тобто грошовий дохід (у готівковій/безготівковій формі), а також дохід, отриманий у матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Водночас п. 292.11 ПКУ обумовлено, які суми до складу ЄП-доходу не включаються. І, зокрема, визначено, що не є доходом єдиноподатника оплата, що надходить за товари (роботи, послуги), реалізовані до переходу на спрощенку (в період сплати інших податків та зборів, встановлених ПКУ), вартість яких включалася в дохід юрособи при обчисленні податку на прибуток підприємств (п.п. 6 п. 292.11 ПКУ). Таким чином при переході в єдиноподатники врегульована перехідна ситуація з неоплаченими постачаннями, гроші за які надходять уже на спрощенці. По суті, це і є наш випадок.

Адже оскільки товар був відвантажений покупцеві, коли підприємство перебувало в платниках податку на прибуток (а отже, відвантаження вже потрапило в бухобікові доходи, п. 5 НП(С)БО 15 «Дохід», і відповідно вже облікувалася в доходах і в податковоприбутковому обліку), то при отриманні оплати за такий товар уже після переходу на спецЄП повторного доходу (за оплатою) у продавця виникнути не повинно. Причому не важливо, яку суму покупець перерахує продавцеві, що перейшов на спецЄП, — повну оплату чи ж, як у цьому випадку, часткову оплату (коли за договором покупець доплачує продавцеві 20 % тільки після розблокування і реєстрації ПН). У будь-якому разі доплата, отримана після переходу на спецЄП, не повинна потрапити в ЄП-дохід.

І те, що в цьому випадку причиною відкладеної доплати послугувало блокування (і покупець здійснив доплату тільки після розблокування — реєстрації ПН), по суті, нічого принципово теж не змінює і на величину ЄП-доходу жодним чином не може вплинути. Адже правила визначення ЄП-доходу залишаються ті самі.

Тож у ЄП-доход 20 % доплату, що надійшла, спецЄПщику включати не треба. Тому навіть якщо від покупця надходить часткова доплата за товар, реалізований ще в період перебування в прибутківцях, отримані гроші ніяк не вплинуть у спецЄПшника на ЄП-дохід.

До речі, оскільки блокування ПН — не рідкість, аналогічна ситуація (з доплатою покупцем 20 % після розблокування ПН) може виникати при переході не лише в спецЄПшники, але й у звичайні єдиноподатники (зі ставкою 3 або 5 %).

Приклад. За умовами договору за товар вартістю 12000 грн (у тому числі ПДВ — 2000 грн) покупець перерахує продавцеві частину оплати (у розмірі 10000 грн) після отримання товару, а іншу частину (у розмірі 2000 грн) — тільки після реєстрації ПН. Проте оскільки ПН заблокували і вона була розблокована тільки за рішенням суду, доплата від покупця надійшла продавцеві, коли він уже перейшов на спецЄП зі ставкою 2 %.

В обліку операції відобразяться таким чином:

Якщо доплата за товар отримана продавцем після переходу на спецЄП 2 %

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Торба,

грн

Дт

Кт

У ПРОДАВЦЯ

Відвантаження товару й отримання частини оплати (на загальній системі оподаткування)

1

Відвантажено товари покупцеві

361

702

12000

2

Нараховано ПЗ з ПДВ

702

641/ПДВ

2000

3

Отримано від покупця часткову оплату (оскільки ПН заблоковано)

311

361

10000

Отримання іншої оплати (після переходу на спецЄП 2 %)

4

Отримано від покупця іншу частину оплати (коли розблоковано ПН)

311

361

2000*

У ПОКУПЦЯ

1

Отримано товар від продавця

28

631

10000

2

Відображено суму вхідного ПДВ, не підтверджену ПН (ПН продавця заблоковано)

644/1**

631

2000

3

Перераховано часткову оплату продавцеві

631

311

10000

4

ПН розблоковано, відображено ПК

641/ПДВ***

644/1

2000

5

Перераховано продавцеві іншу частину оплати після розблокування ПН

631

311

2000

* Сума доплати від покупця, отримана продавцем після переходу в спецЄПшники, за товар, реалізований до переходу на спрощенку, до складу ЄП-доходу не включається (п.п. 6 п. 292.11 ПКУ).

** З метою обліку суми вхідного ПДВ до моменту реєстрації ПН рекомендуємо використати додатковий субрахунок 644/1 «Податковий кредит непідтверджений».

*** Якщо за розблокованою ПН вирішено відкласти ПК на наступні періоди (з урахуванням 365 днів, які продовжуються на період воєнного стану, детальніше див. «ПК-строк 365 днів: як не пропустити?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 61), то роблять запис: Дт 644/2 «Податковий кредит відкладений» — Кт 644/1 (а в періоді включення в ПК — запис: Дт 641/ПДВ — Кт 644/2).

Висновки

  • Договором може бути передбачено, що покупець сплатить продавцеві 20 % ПДВ за товаром тільки після реєстрації ПН.
  • Якщо за товар, відвантажений на загальній системі оподаткування, 20 % доплату продавець отримає вже після переходу в єдиноподатники, то до складу ЄП-доходу таку доплату продавцеві включати не треба.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі