Теми статей
Обрати теми

Прив’язка ціни до інвалюти: коригування ПДВ

Казанова Марина, податковий експерт
У договорі поставки умова оплати — 100 % попередня оплата. При цьому є «курсова прив’язка»: у разі зміни курсу євро до гривні більш ніж на +/- 3 % на дату готовності товару до відвантаження постачальник здійснює перерахунок вартості товару. У разі збільшення ціни покупець сплачує різницю постачальнику. У разі зменшення постачальник повертає різницю покупцеві. Якщо відбувається збільшення ціни, то ми повинні виписати на дату доплати нову ПН на попередню оплату чи достатньо одного РК як на зміну ціни?

Частина 2 ст. 524 ЦКУ дозволяє сторонам установити в договорі грошовий еквівалент зобов’язання в іноземній валюті. Обов’язкова умова при цьому — розрахунки все одно повинні здійснюватися виключно в гривні (ст. 533 ЦКУ).

За замовчуванням (за відсутності інших правил у договорі) гривневу суму зобов’язання, прив’язаного до валюти, визначають за курсом НБУ на дату оплати (ч. 2 ст. 533 ЦКУ).

Утім, ніщо не заважає сторонам договору передбачити інші варіанти проведення перерахунку (ч. 2 ст. 533 ЦКУ). Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Еквівалент ціни в іноземній валюті: застосовуємо правильно» // «Податки & бухоблік», 2019, № 70.

У вашому випадку ви прив’язалися в договорі до курсу валюти на дату готовності товару до відвантаження. Це не заборонено. Відповідно і «перерахунок» ціни буде здійснюватися після отримання попередньої оплати до дати відвантаження товару. У видатковій накладній (оскільки на момент відвантаження товару вже здійснено перерахунок ціни) в цьому випадку вже буде фігурувати «нова» ціна.

«Природа» операції. Оскільки йдеться про одне і те саме зобов’язання, тільки змінюється його сума, то логічно цю операцію розцінювати як зміну ціни договору. Це підтверджують і податківці (див., наприклад, лист ГУ ДПС у Дніпропетровській області від 26.03.2020 № 1269/ІПК/04-36-04-01-16):

«зважаючи на те, що зміна (коливання) курсу іноземної валюти може призводити до зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, як у бік збільшення, так і у бік зменшення, то у платника податку — постачальника виникає підстава для здійснення коригування податкових зобов’язань з ПДВ та складання на дату фактичної доплати чи повернення коштів розрахунку коригування відповідно до пункту 192.1 статті 192 розділу V ПКУ і реєстрації його в ЄРПН».

Особливість конкретної ситуації. У цьому випадку зміна компенсації відбувається вже після отримання попередньої оплати. Взагалі, за «класикою» і за правилами, ми мали б у цьому випадку:

1) скласти РК до «авансової» ПН, яким одночасно змінити і кількість товару, і його вартість (здійснити коригування в межах отриманої оплати — фактично оплата отримана за меншу кількість товару). Тобто такий РК був би «нульовим»;

2) потім скласти на різницю в ціні ще одну ПН (за першою подією: на дату отримання доплати або на дату відвантаження товару).

Проте

податківці зараз висловлюють дещо інший підхід. Вони говорять, що достатньо в цьому випадку скласти лише РК на зміну ціни (РК з кодом причини коригування 101 «Зміна ціни»). А нову ПН складати не потрібно

Таке роз’яснення міститься в категорії 101.15 БЗ:

«Якщо на дату отримання передоплати постачальником — платником ПДВ була складена податкова накладна, а потім були внесені зміни до умов договору в частині збільшення ціни при незмінному обсязі та покупець здійснив доплату, постачальник повинен на дату доплати скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної на дату отримання передоплати.

При подальшому постачанні товару/послуг у цьому випадку податкова накладна не складається».

Хоча, на наш погляд, більш правильним є перший варіант.

На яку дату складають РК? Податківці традиційно радять при визначенні дати РК прив’язуватися до якоїсь реальної події: відвантаження або доплати за товар.

Тобто складати його потрібно на дату події, що сталася першою після збільшення суми компенсації:

— або на дату доплати, якщо перша подія — доплата;

— або на дату відвантаження товару, якщо перша подія — відвантаження товару.

Якщо після перерахунку зменшується сума компенсації. У такому разі складаємо РК до ПН як на зміну ціни на дату повернення оплати (різниці в ціні). Тобто достатньо одного РК (з кодом причини коригування 101 «Зміна ціни»), і складається він на дату повернення покупцю різниці в оплаті.

Докладніше усі правові та облікові аспекти прив’язки цін до інвалюти ми розглянемо в «Податки & бухоблік», 2022, № 72 від 26 вересня 2022 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі