Теми статей
Обрати теми

З червня податковий кредит за первинкою неможливий

Солошенко Людмила, податковий експерт
За матеріалами категорії 101.13 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Починаючи з червня 2022 року і до закінчення воєнного стану (ВС) покупець не може формувати податковий кредит (ПК) на підставі первинних документів, навіть якщо в продавця немає можливості виконувати податкові обов’язки і, зокрема, реєструвати податкові накладні (ПН)

Податківці нагадали, що починаючи з червня і до кінця воєнного стану платники не можуть відображати ПК на підставі первинки. І з цим не посперечаєшся. Адже такі роз’яснення відповідають ПКУ. Тому їх залишається тільки взяти до відома.

Нагадаємо, що через воєнний стан не працював ЄРПН. Тому в лютому — травні ПК можна було відображати на підставі первинки (п. 322 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ). Тобто на підставі первинних документів, що підтверджують першу подію (оплату/отримання): накладних, актів виконаних робіт / наданих послуг, платіжних доручень, виписки банку, чеків РРО та інших документів (з усіма реквізитами первинного документа зі ст. 9 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-ХIV). Причому такий ПК, відображений у лютому — травні на підставі первинних документів, зберігається за покупцем, якщо надалі буде підтверджений ПН. Тобто якщо постачальники згодом (з відновленням можливості виконати податкові обов’язки) зареєструють ПН/РК лютого — травня у відведені строки — тобто протягом 60 календарних днів з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення таких можливостей (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Проте слід врахувати, що таке відображення ПК за первинкою вводилося як тимчасовий захід — для звітних періодів: лютого — травня (про що прямо говорилося в п. 322). Тому можливість відображення ПК на підставі первинки обмежувалася звітними періодами лютий — травень 2022.

А ось починаючи зі звітного періоду — червня такої можливості не передбачено. Адже для червня і подальших періодів немає аналогічної норми в ПКУ! Тому з червня ПК слід формувати за загальними правилами. А отже, покупець може показати ПК тільки на підставі зареєстрованих ПН.

Хоча покупців, що цікавляться можливістю відображення ПК за первинкою і далі (у червні й до кінця воєнного стану), зрозуміти, безумовно, можна. Адже якщо продавець через воєнні обставини не може реєструвати ПН, то ПК у покупця відкладається на невизначений строк. Тому і з’являється питання: чи може в цій ситуації виручити первинка?

На жаль, те, що продавець у зв’язку з воєнним станом не може реєструвати ПН, не слугує пом’якшувальною обставиною і не відкриває покупцеві шлях до формування в червні та подальших періодах ПК на підставі первинних документів. Тому в такому разі для відображення ПК покупцеві залишається тільки чекати, коли в продавця з’явиться можливість зареєструвати червневі і подальші ПН (тобто, по суті, тільки чекати вхідних зареєстрованих ПН). Хіба що показати ПК (без зареєстрованих ПН) можна на підставі замінників ПН — транспортних квитків, готельних рахунків, касових чеків на суму з ПДВ не більше 240 грн на день (п. 201.11 ПКУ). Адже норма про замінники ПН і під час воєнного стану залишається чинною.

Ну а для продавців, у свою чергу, нагадаємо, що неможливість виконання податкових обов’язків треба підтвердити. Якщо така можливість з’явилася — то не пізніше за 30 вересня 2022 року, а якщо ще ні — то не пізніше 60 календарних днів з першого дня місяця, що настає за місяцем відновлення таких можливостей. Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, затверджено наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225. Детальніше про нього див. «Підтвердження неможливості — з’явився Порядок від Мінфіну!» // «Податки & бухоблік», 2022, № 65 і «Підтвердження неможливості — розбираємося з деталями» // «Податки & бухоблік», 2022, № 67.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі