Теми статей
Обрати теми

ФОП отримав компенсацію за працівника-переселенця. Чи то дохід?

Клец Віталіна, податковий експерт, Томашпольський Сергій, податковий експерт
Наразі продовжує діяти урядова програма компенсації роботодавцям витрат на оплату праці ВПО. Працевлаштував ВПО — можеш протягом 2 місяців отримувати від держави до 6500 грн за кожного такого працівника. Це, звісно, добре. Але що з оподаткуванням цих виплат? Зараз розберемося. Є інформаційний привід від податківців.

Як отримати 6500 грн за ВПО?

Про те, як отримати 6500 грн за новенького ВПО-працівника, ми розповідали у статті «Хочеш 6500 за працевлаштування внутрішньо переміщеного?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 22. Скористатися цією допомогою можна до кінця війни (і ще протягом 30 днів потому). Так а що з її оподаткуванням?

ФОП-загальносистемник

Підприємницький дохід/витрати? Нещодавно податківці оприлюднили нову консультацію в категорії 104.08 БЗ. У ній вони зазначили, що компенсація витрат на оплату праці ВПО не є підприємницьким доходом ФОП-загальносистемника, бо «не пов’язана з господарською діяльністю фізичної особи — підприємця».

На перший погляд, дивно. Як же може компенсація за працевлаштування працівника бути не пов’язана з господарською діяльністю ФОП? Працівник же задіяний саме в бізнесі підприємця.

Втім не будемо такими прискіпливими. Бо висновок правильний. Така компенсаційна виплата не може розглядатися саме як виручка від провадження господарської діяльності. Бо ФОП же працевлаштовує ВПО не для того, щоб отримати прибуток у вигляді компенсації. Врешті-решт, він — не агенція з працевлаштування.

Простіше кажучи, компенсація за працевлаштування ВПО — це не результат власне підприємницької діяльності ФОП, а просто державна підтримка на час війни. Отже,

отриману компенсацію в Типову форму обліку доходів і витрат як дохід НЕ записуємо

А що з витратами? Бо тут у ФОП резонно може виникнути запитання: а чи можна поставити у витрати / залишити у витратах зарплату ВПО-працівника в компенсованій частині.

Що ж, ПКУ не містить ніяких заборон чи зауважень на цей рахунок: якщо ФОП виплатив зарплату, він може записати її в гр. 7 Типової форми обліку доходів та витрат (п.п. 177.4.2 ПКУ). І, що головне,

зменшувати ці зарплатні витрати у компенсованій частині, як зараз вважають податківці, також НЕ потрібно

Бо у тій же консультації, що коментується, вони кажуть: «при цьому у графі 7 Типової форми зазначається сума витрат, понесених фізичною особою — підприємцем на оплату праці фізичних осіб, що перебувають з ним у трудових відносинах».

Здається, це ж чудово: і дохід на суму отриманої компенсації збільшувати не потрібно, і понесені витрати на оплату праці ВПО теж не зменшуємо. Тобто отримана компенсація взагалі проходить повз підприємницькій облік. Та не поспішайте сильно радіти. Все дещо складніше. Дивіться, у чому фішка.

Якщо підняти якісь подібні приклади з історії, наприклад компенсація ЄСВ з зарплати працевлаштованих ФОПом безробітних, то у податківців була дещо інша логіка (див., зокрема, консультацію, що втратила чинність, у розділі 104.04 БЗ). Так, отриману компенсацію в підприємницькій дохід не ставили. Але на її суму зменшували витрати. Бо їх (витрати) ФОПу компенсували. Чим у кінцевому підсумку отримували ефект збільшення підприємницького доходу. Тобто фактично ми оподатковували компенсацію за підприємницькими правилами. Що є логічним з погляду на природу цих виплат.

Але наразі бачимо, що податківцям цей підхід не до вподоби. Вони проти підприємницького оподаткування. Чому? Важко відповісти. Втім читаємо далі.

Громадянський дохід? Важливо розуміти: якщо якісь надходження ФОПа не є підприємницьким доходом, то про них не можна просто забути. Бо якщо дохід не підпадає під підприємницьке оподаткування, отже, він оподатковується за правилами для звичайних фізосіб.

Власне про це податківці і говорять прямим текстом у своїй відповіді: сума таких коштів не включається до його доходу,

але такий дохід оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку — фізичних осіб

То що, з такої виплати ФОПу доведеться сплатити ПДФО та ВЗ за правилами для звичайних громадян? Розуміємо так, що саме це і хочуть сказати нам податківці!

Хтось скаже — зачекайте! Згідно з пп. 165.1.1 ПКУ ПДФО (і ВЗ) не сплачується, зокрема, з компенсацій, які фізособа отримує з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування. Компенсація за працевлаштування ВПО цим вимогам відповідає (пп. 1, 13 та 14 Порядку № 331**).

** Порядок надання роботодавцю компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, затверджений постановою КМУ від 20.03.2022 № 331.

Тож навіть якщо включити компенсацію в громадянський дохід, то ніякого оподаткування не буде.

Такий підхід вочевидь має право на життя. Але чи погодяться з цим податківці? Не маємо на цей рахунок навіть стриманого оптимізму.

По-перше, ні про який п.п. 165.1.1 ПКУ у консультації, що коментується, податківці не згадують. По-друге, у схожих випадках із «карантинними» виплатами ФОПам податківці так і не визнали можливість застосування п.п. 165.1.1 ПКУ, на чому ми наполягали. А на бік неоподаткування ПДФО та ВЗ цих виплат податківців схилили лише зміни в ПКУ. Коли в п. 13 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ прямо прописали, що допомога, яка нас цікавить, не підпадає під оподаткування ПДФО. Це потім було окремо зроблено і для разових «карантинних» виплат у пп. 15, 16 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ (ср. ).

Тож, вважаємо, і тут буде те саме. Якщо не з’явиться в ПКУ прямої норми, що компенсація за працевлаштування ВПО не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, а вона вочевидь не з’явиться,

податківці наполягатимуть на оподаткуванні такої компенсації ПДФО та ВЗ

І що робити? Поки що нічого. Бо навіть якщо погодитися платити, то відповідні суми слід буде включити в декларацію про майновий стан і доходи. І вже потім заплатити. Але ж коли буде подаватися ця декларація. З урахуванням останніх змін — до 1 травня 2023 року. До того часу може ще щось зміниться у світогляді податківців. Подивимось.

ФОП-єдиноподатник

У єдиноподатника сума отриманої компенсації витрат на оплату праці ВПО теж не включається до підприємницького доходу. Про це прямо сказано в ПКУ:

«До складу доходу, визначеного цією статтею, не включаються <…> суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів <…>» (п.п. 4 п. 292.11 ПКУ)

Тобто спрощенцю не треба записувати суму компенсації до регістру обліку доходів (доходів та витрат — у тих, хто працює на ЄП 3 % з ПДВ). ЄП із цих сум відповідно теж сплачувати не треба.

Але ж тоді виходить, що компенсацію треба включити до громадянського доходу фізособи, чи не так?

І тут ми повертаємося до ситуації, яку розглянули вище щодо загальносистемників. Бо сказане вище у розділі «Громадянський дохід?» рівною мірою справедливе і щодо ФОП на ЄП. Тобто є великий ризик того, що податківці націлилися на отримання ПДФО та ВЗ з цих виплат.

І якщо вони не передумають, а ФОП погодиться платити, то отримані суми слід буде показати в окремій декларації про майновий стан та доходи (яку слід буде подати до 1 травня 2023 року) та сплатити за нею ПДФО та ВЗ.

Висновки

  • Компенсація витрат на оплату праці ВПО не є підприємницьким доходом ФОП-загальносистемника. Компенсовані витрати на оплату праці також не зменшуємо.
  • Компенсація витрат на оплату праці ВПО не є підприємницьким доходом ФОП-єдиноподатника.
  • Податківці, схоже, взяли курс на оподаткування такої компенсації ПДФО та ВЗ саме як громадянського доходу ФОП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі