Теми статей
Обрати теми

Оренда, прив’язка до курсу інвалюти, гарантійний платіж

Томашпольський Сергій, податковий експерт
У договорі оренди хочемо розмір орендної плати прив’язати до курсу валюти станом на кінець кожного місяця оренди. Як тоді бути з гарантійним платежем, що сплачується орендарем при укладанні договору та за відсутності порушень зараховується в рахунок сплати орендної плати за останній місяць?

Договірне питання

Спочатку перевірте себе. Ціна в договорі (у внутрішньоукраїнських договорах) обов’язково має бути встановлена в гривні (ч. 1 ст. 524 ЦКУ, ч. 2 ст. 189 ГКУ і ч. 2 ст. 198 ГКУ). У гривні повинні проводитися й розрахунки. І лише разом із сумою в гривнях можна встановити еквівалент грошового зобов’язання в інвалюті (ч. 2 ст. 524 ЦКУ). Тобто зобов’язання в цьому випадку виникатиме вже виходячи з перерахованого валютного еквівалента).

Далі. Суму, що підлягає сплаті в гривнях, визначають шляхом перерахунку валютного еквівалента за курсом НБУ на день платежу, якщо інше не встановлене договором (ч. 2 ст. 533 ЦКУ). Тобто сторони можуть визначити в договорі свій порядок перерахунку еквівалента ціни (розміру орендної плати) в інвалюті.

Тож

якщо сторони в договорі оренди дійдуть згоди, що перерахунок здійснюється за курсом на кінець кожного місяця оренди, то в цьому немає проблеми

Втім одразу порада. Якщо за договором оренди передбачається авансова сплата орендних платежів, то додатково в договорі врегулюйте механізм доплати/повернення коштів за результатами обрахунку розміру орендної плати за кожний окремий місяць (та й прописати спосіб узгодження розміру орендного платежу за кожен місяць оренди з урахуванням фактичного курсу буде не зайвим). Щоб у того ж орендаря не було спокуси заявити що, сплативши аванс, він вже виконав зобов’язання зі сплати орендної плати належним чином та таке зобов’язання є припиненим і наступному перегляду не підлягає. Також вочевидь доведеться прописати механізм визначення розміру авансового платежу за кожний наступний місяць.

Облікове питання

У результаті прив’язки до курсу інвалюти отримаємо такий собі «плаваючий» розмір орендної плати. Кожного разу його доведеться визначати наново. Відповідно наново і документально підкріплювати.

Мінфін свого часу казав, що як підтвердження зміни ціни сторони можуть підписати Акт узгодження нової ціни (лист Мінфіну від 13.01.2015 № 31-11410-08-10/699). У нашому випадку нового розміру орендної плати. Втім, вважаємо, то можуть бути й інші первинні документи — власне акти наданих послуг оренди з актуальним розміром орендної плати, бухдовідки.

Саме виходячи з такого кожного разу наново обрахованого розміру орендної плати орендодавець буде нараховувати собі дохід (Дт 361 (377) — Кт 703 (713)), а орендар — витрати (Дт 15, 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 631 (685)).

Щодо гарантійного платежу, то в цьому випадку він має ознаку авансового платежу.

Для орендодавця отриманий гарантійний платіж є кредиторською заборгованістю — орендною платою, внесеною авансом. Тому у момент його отримання дохід не визнають (п. 6.4 НП(С)БО 15 «Дохід»), а відображають зобов’язання проводкою: Дт 301, 311 — Кт 681 «Розрахунки за авансами одержаними».

Паралельно з цим орендодавець показує отриману гарантію на позабалансовому рахунку 06 «Гарантії та забезпечення отримані».

У періоді, коли гарантійний платіж зараховується в рахунок сплати орендних платежів за останній місяць оренди, орендодавець нараховує орендну плату та визнає дохід від операційної діяльності за актуальним курсом: Дт 361 (377) — Кт 703 (713). Тут же він відносить отриманий аванс у рахунок погашення заборгованості з орендної плати: Дт 681 — Кт 361 (377).

Паралельно орендодавець списує суму отриманої гарантії з позабалансу: Кт 06.

Якщо суми гарантійного платежу не вистачило на покриття нарахованої орендної плати (а вона має вже бути перерахована виходячи з нового валютного курсу, який діє на кінець останнього місяця), то орендар вносить доплату. Якщо навпаки, то йому повертається частина колись сплачених грошей

В орендаря схожа «авансова» логіка дій (більше деталей у тому числі щодо ПДВ знайдете у статті «Дволикий гарантійний платіж: як розпізнати та облікувати» // «Податки & бухоблік», 2020, № 92).

Щодо коригування ПДВ через «курсові» коливання більше інформації знайдете у статті «Прив’язка ціни до інвалюти: коригування ПДВ» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі