Теми статей
Обрати теми

Навчання за рахунок роботодавця та власним коштом

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Попри війну в Україні розпочався новий навчальний рік. Якщо ваш роботодавець готовий підтримати своїх працівників у складні часи та взяти на себе оплату їх навчання, наша стаття стане вам у пригоді. З неї ви дізнаєтеся, як треба оподатковувати вартість такого навчання та як відображати її у звітності. Якщо ж ви навчаєтеся за свій рахунок, ми підкажемо, як знизити свої витрати на здобуття освіти шляхом отримання податкової знижки.

ПКУ дає зелене світло для неоподаткування вартості навчання, що сплачує роботодавець за своїх працівників. Але для того, щоб не платити податки, як завжди, треба враховувати певні обмеження та умови. Зауважте, що ті ж самі правила оподаткування та відображення у звітності діють і у випадку, коли будь-яка юридична або фізична особа — підприємець навчає не тільки своїх працівників, а й сторонніх осіб, які не перебувають з ними у трудових відносинах.

Навчає роботодавець

ПДФО та ВЗ. Щодо ПДФО керуємося п.п. 165.1.21 ПКУ. Цей підпункт Кодексу виводить з-під оподаткування ПДФО суму, сплачену будь-якою юридичною або фізичною особою за здобуття освіти, підготовку чи перепідготовку платника податку, якщо одночасно виконуються такі дві умови.

Умова 1. Кошти сплачені на користь вітчизняного вищого або професійно-технічного навчального закладу (далі — виш і ПТНЗ відповідно). На нашу думку, ця умова стосується й вітчизняних закладів фахової передвищої освіти (далі — передвиш).

Умова 2. Сума плати за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки/перепідготовки фізособи — платника податку не перевищує трикратного розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного року (у 2022 році — 19500 грн за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки/перепідготовки).

Обидві умови виконані? Тоді з вартості навчання ПДФО не утримуємо. Також не буде й ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Немає обмежень і за строком, за який проведена оплата за навчання працівника. Сплатили в поточному році за декілька років? Без проблем.

Суму, сплачену у поточному році за кожний повний або неповний місяць навчання, слід порівнювати з неоподатковуваною межею, що діє в поточному році

На цьому наполягають податківці в роз’ясненні 103.02 БЗ.

А якщо не виконана умова 1, озвучена вище? Тоді всю вартість оплати за здобуття освіти оподатковуємо ПДФО, як дохід у вигляді додаткового блага (п.п. «е» п.п. 164.2.17 ПКУ). Також утримуємо й ВЗ. Коли таке може статися? Наприклад, якщо:

— оплата здійснена іноземному навчальному закладу чи вітчизняному навчальному закладу, але не вишу, передвишу або ПТНЗ (наприклад, загальноосвітній приватній школі). Такий дохід до бази оподаткування ПДФО повинен потрапити збільшеним на натуральний коефіцієнт 1,2195121951 (див. п. 164.5 ПКУ). А ось ВЗ утримуємо з «чистої» вартості оподатковуваного навчання;

— кошти на навчання були виплачені безпосередньо працівникові для компенсації витрат на навчання на підставі його заяви. Перед тим як виплатити кошти, не забудьте утримати ПДФО та ВЗ.

Йдемо далі. Умова 1 виконана, проте вартість навчання за місяць перевищує неоподатковувану межу (див. умову 2). У такому випадку ПДФО та ВЗ утримуємо з суми перевищення. Причому до бази оподаткування ПДФО оподатковувана частина навчання повинна потрапити з урахуванням натурального коефіцієнта (1,2195121951).

Проте будьте уважні:

з неоподатковуваною межею порівнюємо «чисту» вартість навчання за місяць без застосування коефіцієнта

Що стосується ВЗ, то його утримуємо з «чистої» оподатковуваної вартості навчання (його частини) без застосування будь-якого коефіцієнта.

ЄСВ. Витрати роботодавця на навчання не входять до фонду оплати праці згідно з пп. 3.10 та 3.24 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.04.2004 № 5 (далі — Інструкція № 5). Тому ЄСВ не платимо. Й не має значення, оподатковується ПДФО таке навчання чи ні.

Якщо ж роботодавець компенсує безпосередньо працівникові витрати на навчання, то податківці можуть наполягти на сплаті ЄСВ, використовуючи п.п. 2.3.4 Інструкції № 5. Відповідно до його норм виплати соціального характеру у грошовій і натуральній формі включаються до фонду оплати праці.

4ДФ. Суми (як неоподатковувані, так і ті, що оподатковуються), сплачені на користь вітчизняного вишу, передвишу чи ПТНЗ за здобуття освіти, підготовку/перепідготовку працівника, відображайте у 4ДФ з ознакою доходу «145».

Дохід у вигляді вартості навчання працівника в іноземному навчальному закладі або у вітчизняному навчальному закладі, але не виші, передвиші або ПТНЗ, а також суму компенсації працівникові вартості навчання, на нашу думку, слід відображати у 4ДФ з ознакою доходу «126».

Добре, коли у справі здобуття платної освіти роботодавець може бути помічником. Але ж більшість фізосіб платять за навчання самостійно! Що ж, в такому випадку варто поміркувати про отримання податкової знижки.

Навчаєтесь самостійно — отримайте знижку!

Що таке податкова знижка? Це механізм, який дозволяє повернути з бюджету частину коштів, що були сплачені з зарплати фізособи як ПДФО.

Як працює такий механізм? Фізособа декларує певні витрати, дозволені до включення в податкову знижку. Ці витрати зменшують річну суму оподатковуваного доходу у вигляді заробітної плати (за мінусом податкової соціальної пільги у разі її наявності), а в окремих випадках і дивідендів (див. пп. 14.1.170 та 166.3 ПКУ).

Зменшується оподатковуваний дохід — зменшується й сума ПДФО, яка підлягає сплаті з нього. Різницю між фактично сплаченим ПДФО та сумою, що визначена з урахуванням знижки, повертають фізособі.

Що враховуємо? Серед витрат, які дозволено включати у податкову знижку, фігурують суми коштів, що сплачені на користь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартості здобуття відповідної освіти.

Зверніть увагу: форма власності закладу (державна, приватна, комунальна) та форма навчання (денна, заочна, вечірня тощо) для цілей податкової знижки не має значення.

Також не може не тішити доволі широке коло закладів освіти, що перелічені в п.п. 166.3.3 ПКУ. У результаті до податкової знижки можуть потрапити, наприклад, витрати на позашкільну освіту. Це, зокрема, оплата занять у гуртках, секціях, клубах, культурно-освітніх, спортивно-оздоровчих, науково-пошукових об’єднаннях на базі установ загальної середньої освіти, міжшкільних навчально-виробничих комбінатів, установ професійної (професійно-технічної) і професійної передвищої освіти тощо (ст. 5 Закону України «Про позашкільну освіту» від 22.06.2000 № 1841-III).

А ось витрати на навчання за кордоном до податкової знижки не потрапляють.

Хто може скористатися? Знижка може бути надана виключно резиденту України, який має реєстраційний номер облікової картки платника податку або відмітку у паспорті про відмову від нього (п.п. 166.4.1 ПКУ).

Скористатися податковою знижкою на навчання може тільки особа, яка отримувала протягом звітного року зарплатний дохід

Право на знижку ви маєте, якщо оплачуєте:

— власне навчання та/або

— навчання члена сім’ї першого ступеня споріднення — батьків; чоловіка/дружини; дітей, у тому числі усиновлених (п.п. 14.1.263 ПКУ) та/або

— навчання особи, над якою встановлено опіку чи піклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу, якщо вас призначено відповідно опікуном, піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем, матір’ю-вихователькою.

Тобто ви маєте право одночасно включити до податкової знижки як витрати на своє навчання, так і понесені вами витрати на навчання, наприклад, вашої дитини. При цьому не має значення, отримує дитина, що навчається за ваш рахунок, зарплату чи ні.

Строки. Для того, щоб скористатися податковою знижкою, треба подати річну декларацію про майновий стан і доходи із зазначенням підстав для її нарахування і конкретних сум.

Податкову знижку за витратами на навчання, понесеними у 2021 році, слід задекларувати не пізніше 31.12.2022

Витрати 2022 року будемо декларувати у 2023 році.

Порада: якщо декларацію за 2021 рік вже подано, але без витрат, дозволених до включення до податкової знижки, то можна подати до неї уточненку з урахуванням податкової знижки.

Які документи потрібні? Ті, що підтверджують фактично здійснені протягом звітного податкового року витрати (п.п. 166.2.1 ПКУ). Це можуть бути:

1) платіжні та розрахункові документи, зокрема, квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують надавача послуг і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх отримувача).

У зв’язку із зазначеним, зверніть увагу на таке. Якщо податкову знижку за підсумками 2021 року декларує один із батьків, а розрахункові документи оформлені на ім’я іншого з батьків або на ім’я дитини, у праві на податкову знижку можуть відмовити (див. 103.06.03 БЗ);

2) договори, в яких обов’язково повинно бути відображено вартість послуг і строк оплати за такі послуги. При цьому не проблема, якщо в договорі на навчання ніде не буде вказано одного з батьків, який звертається за податковою знижкою. Достатньо, щоб в договорі на навчання був вказаний навчальний заклад — постачальник послуг і здобувач освіти — одержувач послуг (його законний представник) (див. 103.06.03 БЗ).

Копії перелічених документів (крім електронних розрахункових документів) надають разом з податковою декларацією про майновий стан і доходи. Оригінали податківцям нести не треба. Їх зберігайте протягом строку давності, встановленого ПКУ (у загальному випадку 1095 днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації, ст. 102, п.п. 166.2.2 ПКУ).

Окрім зазначених документів, до декларації ще треба подати:

— довідку/довідки про нараховану у звітному році зарплату (п.п. «в» п. 176.2 ПКУ);

— копії документів, що підтверджують ступінь споріднення, якщо декларуєте знижку не на власне навчання.

Декларування. Річну декларацію про майновий стан і доходи подаємо до податкового органу за своєю податковою адресою — місцем реєстрації згідно з паспортними даними (прописки), за яким вас взято на облік у контролюючому органі.

Якщо ви маєте статус внутрішньо переміщеної особи та подали до контролюючого органу за місцем фактичного проживання/перебування заяву за формою № 5ДР, то декларацію подаєте до цього контролюючого органу (див. 103.24 БЗ).

Податкову декларацію за 2021 рік подаємо за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 02.10.2015 № 859 у редакції наказу Мінфіну від 17.12.2020 № 783 (ср. ).

З порядком її заповнення звичайними фізособами ви можете ознайомитися у статті «Як громадянам декларувати доходи за 2021 рік» // «Податки & бухоблік», 2022, № 49.

Висновки

  • Суми, сплачені роботодавцем на користь вітчизняного вишу, передвишу або ПТНЗ за здобуття освіти працівником, не оподатковують ПДФО та ВЗ у розмірі, що не перевищує у 2022 році 19500 грн за кожний повний або неповний місяць навчання.
  • Частину витрат на навчання, яке оплачує фізособа самостійно, можна повернути, задекларувавши податкову знижку за результатами звітного податкового року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі