Теми статей
Обрати теми

Яку НГО брати для розрахунку мінімального податкового зобов’язання

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Оскільки цьогоріч платники визначали МПЗ вперше, то варіантів щодо показника НГО в них було лише два: або станом на 01.01.2022, або станом на 01.01.2023. Загалом же запитання полягає в тому, на початок якого року слід брати цей показник: того, за який звітуємо, чи того, в якому подаємо звіт? ПКУ цього не конкретизує, податківці мовчать. Тож висловимо свою думку.

Що таке НГО

За визначенням із п.п. 14.1.125 ПКУ, нормативна грошова оцінка (НГО) земельних ділянок — це капіталізований рентний дохід із земельної ділянки.

Якщо своїми словами, то ця величина дає уявлення про розмір доходу, який можна отримати із землі як фактора виробництва залежно від якості та місця розташування земельної ділянки.

Саме виходячи з розміру НГО й розраховується мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ)

Про подробиці його розрахунку ми розповідали в статті «Мінімальне податкове зобов’язання: основи» // «Податки & бухоблік», 2022, № 94. Тож зараз зупинимося лише на окремих нюансах.

НГО — база для розрахунку МПЗ

Слово «база» в контексті розрахунку МПЗ вживаємо умовно, оскільки МПЗ не є якимось окремим податком. Це податок в інших податках, а саме в податку на прибуток, єдиному податку і ПДФО (залежно від того, на якій системі оподаткування перебуває платник).

Нагадаємо: МПЗ розраховують платники, що володіють чи користуються сільгоспугіддями. До таких угідь належать рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги (п.п. 14.1.233 ПКУ). Для розрахунку використовують формули, наведені у ст. 381 ПКУ.

Щоб визначити розмір МПЗ, слід перемножити НГО земельної ділянки, віднесеної до сільгоспугідь, на відповідний коефіцієнт (ставку)

Це якщо НГО таких ділянок проведено (див. п.п. 381.1.1 ПКУ).

Якщо ж НГО земельної ділянки, що віднесена до сільгоспугідь, не проведено, для розрахунку МПЗ використовують величину НГО 1 га ріллі по АРК або по області (див. п.п. 381.1.2 ПКУ).

Однак у обох випадках для розрахунку МПЗ слід брати НГО з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю. Тобто в цьому питанні необхідно орієнтуватися на норми розд. ХІІ ПКУ.

НГО — база для розрахунку плати за землю

У свою чергу, сплачена протягом звітного року плата за землю за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, ураховується у виконання МПЗ. Причому в обох формах: як у формі земельного податку, так і у формі орендної плати за сільгоспугіддя державної та комунальної власності*.

* Така орендна плата потрапляє до виконання МПЗ не в повному обсязі, а тільки у розмірі 20 %.

Йдемо далі.

Згідно з п.п. 271.1.1 ПКУ базою оподаткування платою за землю теж є НГО земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого розд. ХІІ ПКУ.

Таким чином,

для коректного визначення суми МПЗ і суми доплати в бюджет різниці між МПЗ і сумою сплачених податків слід брати співставні величини

А співставними вони будуть лише тоді, коли й МПЗ, і плату за землю за звітний рік було розраховано від однієї й тієї ж величини НГО. Якої саме?

НГО — на початок звітного року

Першим роком, за який платники мали визначати МПЗ, був минулий 2022 рік (п. 64 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Однак розраховували МПЗ і подавали відповідну звітність уже в поточному, 2023 році.

Саме через це деякі платники могли помилково взяти за базу для розрахунку МПЗ величину НГО на початок поточного року. Такий підхід, на нашу думку, є неправильним через те, що плату за землю, враховану на виконання минулорічного МПЗ, було визначено з величини НГО станом на початок минулого року. Бо іншої на той час не було й не могло бути. Адже згідно з п. 286.2 ПКУ плата за землю на 2022 рік розраховувалася й декларувалася наперед станом на 1 січня 2022 року.

Звідси доходимо висновку, що:

для розрахунку МПЗ слід брати НГО сільгоспугідь на початок того року, за який звітуємо, а не того, в якому подаємо звітність з МПЗ

Це підтверджує й порядок розрахунку МПЗ, прописаний у ст. 381 ПКУ. Зокрема, в п.п. 381.1.4 ПКУ встановлено, що МПЗ визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний звітний рік. А оскільки МПЗ рахуємо за минулий рік, то й дані для його розрахунку, в тому числі величину НГО, слід брати за минулий рік.

Виходить, ті, хто вчинили інакше, припустилися помилки? І її тепер доведеться виправляти? Не поспішайте!

Помилка чи ні?

Так, безумовно, це помилка. Але наразі виправляти її не слід.

Справа в тому, що по-перше, базова НГО всіх сільгоспземель була проведена станом на 01.01.2019 під час проведення загальнонаціональної (всеукраїнської) нормативної грошової оцінки земель сільськогосподарського призначення (БЗ 111.05). І з того часу не змінювалася.

По-друге, значення коефіцієнта індексації НГО земель і земельних ділянок за 2017 — 2022 роки для сільськогосподарських угідь становить 1,0 (п. 9 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ). А це означає, що

величина НГО сільгоспугідь станом на 01.01.2023 дорівнює НГО цих самих земельних ділянок станом на 01.01.2022

Тобто фактично помилки, яка б уплинула на розмір податкових зобов’язань, немає навіть у тому випадку, якщо ви для розрахунку МПЗ отримали свіжий витяг про розмір НГО сільгоспугідь станом на 01.01.2023.

Головне тут — не помилитися зі складом сільгоспугідь! Оскільки до розрахунку МПЗ мали потрапити саме ті земельні ділянки, які були у власності чи користуванні протягом звітного року, а не на початок наступного.

Якщо ви помилилися в цій частині, внаслідок чого виникла позитивна різниця між сумою загального МПЗ та сумою сплачених податків, звітність із МПЗ доведеться неодмінно уточнити. Як це зробити платникам на різних системах оподаткування, читайте в статтях «Уточнюємо податок на прибуток: поправлення на МПЗ», «Виправлення платником сільгоспЄП помилки у розрахунку МПЗ за 2022 рік» та «Як єдиноподатнику відкоригувати суму МПЗ» у «Податки & бухоблік», 2023, № 27 (ср. ).

Якщо ж зазначена різниця як була, так і залишилася від’ємною, уточнення, в принципі, можна не проводити, бо заниження податкових зобов’язань при цьому не сталося.

Будьте пильними наступного року!

А ось тут схибити вже не можна, оскільки починаючи з 01.01.2024 п. 9 підрозд. 6 розд. ХХ ПКУ відновлює індексацію НГО сільгоспугідь. Якщо законодавець нічого не переінакшить, величина НГО таких ділянок станом на початок майбутнього року не дорівнюватиме показникам станом на початок поточного року. Вона буде більшою за цьогорічну на майбутній коефіцієнт індексації за 2023 рік. А вам у наступному році знадобиться саме НГО на 01.01.2023.

У зв’язку з цим виникає запитання,

де через рік узяти значення НГО на початок поточного року?

Якщо в цьому році ви платник плати за землю, то цей показник щодо власних і орендованих державних/комунальних земель у вас точно є. Адже виходячи саме з нього ви розраховували й декларували плату за землю наперед на 2023 рік.

А от при оренді у фізосіб та інших юросіб:

платники сільгоспЄП можуть відшукати потрібний НГО в декларації з сільгоспЄП на 2023 рік, оскільки така НГО є базою для нарахування цього податку;

неплатникам сільгоспЄП радимо вже зараз попіклуватися про розмір НГО, з якого рахуватиметься МПЗ за 2023 рік. Для цього варто до кінця поточного року отримати такі дані в Держгеокадастрі, в електронній формі або за особистим зверненням. І не баріться, бо на початку 2024 року, після того як стане відомим цьогорічний коефіцієнт індексації, отримати їх буде неможливо.

Хоча, чесно кажучи, податківці тільки зрадіють, якщо ви в наступному році припуститеся такої помилки, застосувавши НГО на 01.01.2024. Адже через це сума МПЗ збільшиться, і ви можете переплатити в бюджет зайве. Якщо, звісно, контролери вчергове не зафіскалять і не вигадають, що треба робити саме те, від чого ми вас тут застерігаємо.

Але то вже буде окрема пісня — і краще нам її не чути…

Висновки

  • Для розрахунку МПЗ слід брати НГО сільгоспугідь на початок того року, за який подається МПЗ-звітність.
  • Якщо цього разу ви помилилися, не переймайтеся. Виправляти нічого не потрібно, оскільки розмір НГО сільгоспугідь кілька останніх років не індексується, тож залишається без змін. Головне — не схибити зі складом сільгоспугідь, що беруть участь у розрахунку МПЗ.
  • А вже з наступного року, якщо законодавець не відтермінує початок індексації НГО сільгоспугідь, помилка, про яку тут ідеться, матиме принципове значення. Будьте уважні, бо якщо помилитесь — заплатите більше в бюджет.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі