Теми статей
Обрати теми

МПЗ єдинника гр. 2: сплата та штраф

Павленко Олексій, податковий експерт
Читачі у нас вже неодноразово цікавились питанням, коли ФОП групи 2 ЄП слід було сплатити податкове зобов’язання, яке «вималювалося» з причини МПЗ за 2022 рік, і чи буде застосовуватись до них штраф за несплату (несвоєчасну сплату) такого зобов’язання. Шукаємо разом відповіді.

МПЗ та ФОП групи 2: загальне

Ні в кого вже не викликає питань, що ФОП групи 2 ЄП, який має у власності чи користуванні земельні ділянки, що віднесені до сільгоспугідь, зобов’язаний обраховувати з них МПЗ та контролювати (розраховувати) його виконання за підсумками звітного року. Такий обов’язок ФОП прямо прописаний у п.п. 170.14.3 ПКУ, а порядок визначення цих зобов’язань для ФОП-єдинників — у ст. 2971ПКУ.

За «госпділянки». Однак щодо фізособи, як суб’єкта підприємництва, це стосується лише тих ділянок, які ФОП використовує у своїй господарській діяльності.

Використовується така ділянка у госпдіяльності чи ні та скільки вона використовувалась протягом звітного року — тут облік має вести сам ФОП. І, відповідно, враховувати це при обчисленні щодо конкретних «госпділянок» МПЗ. Але слід пам’ятати при цьому, що фіскали при перевірці можуть звертати увагу на те, чи зазначив ФОП конкретну ділянку у поданій ним формі № 20-ОПП. Це непрямо випливає з відповіді на запитання 26 у інформаційному листі ДПСУ на її сайті.

Нагадаємо, що порядок розрахування МПЗ визначено у ст. 381 ПКУ. У п.п. 381.1.4 ПКУ встановлено, що МПЗ визначається за період володіння (користування) земельною ділянкою, який припадає на відповідний звітний рік. Тож розраховувати МПЗ слід лише за той період року, коли ФОП володів чи користувався землею. Якщо він користувався чи володів сільгоспугіддями не весь рік, а тільки частину, то МПЗ для такої землі слід рахувати виходячи з кількості місяців користування або володіння*. Крім того, неоформлені земельні ділянки (навіть якщо ними ФОП і користувався) у розрахунку МПЗ участі не беруть.

* Новостворені ФОП розраховують МПЗ за сільгоспділянки, які використовують в госпдіяльності, з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація ФОП (п.п. 170.14.3 ПКУ).

При цьому гадаємо, що для обчислення МПЗ, якщо ФОП почав використовувати ділянку в госпдіяльності не з початку року, йому варто перед цим спочатку подати форму № 20-ОПП із зазначенням в ній конкретної земельної ділянки, якою він володіє чи користується на відповідних умовах. Тоді у фіскалів щодо цього буде менше питань…

Детальніше щодо обчислення (тощо) МПЗ читайте в матеріалі «Мінімальне податкове зобов’язання: основи» // «Податки & бухоблік», 2022, № 94 (ср. ).

Ми вже зазначали, що порядок і нюанси розрахування різниці між МПЗ та сумою відповідних сплачених протягом звітного року платежів («МПЗ-різниці») для ФОП-єдинників прописані у ст. 2971 ПКУ. Ця «МПЗ-різниця» обчислюється шляхом віднімання від загального МПЗ (ЗМПЗ) загальної суми сплачених протягом звітного року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. Якщо результат буде позитивним, то ця різниця сплачується до бюджету (коли і як — див. у розділі нижче). Конкретно для ФОП групи 2 перелік сплачених протягом звітного року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, на які зменшується сума ЗМПЗ, обчисленого по усіх ділянках, що використовує ФОП у своїй госпдіяльності, наведено у п. 2971.2 ПКУ.

За «негоспділянки». Ще раз наголошуємо, що МПЗ обраховується ФОП лише за тими ділянками, які він використовує у госпдіяльності. Але ця ж сама фізична особа може володіти чи користуватися й сільгоспугіддями, які вона не використовує в госпдіяльності. А от за сільгоспугіддя, які не використовуються фізособою у госпдіяльності, МПЗ їй нараховує контролюючий орган. І там вже діють інші правила обрахування різниці (зазвичай тут вирахувань буде менше та «МПЗ-різниця» за аналогічні ділянки «вимальовуватись» буде більше, ніж у ФОП ☹). ППР на таку «МПЗ-різницю» надсилається (вручається) фізособі до 1 липня року, наступного за звітним. А сплатити цю, обчислену ДПС суму фізособі потрібно протягом 60 днів з дня вручення ППР.

Детальніше щодо цього читайте в матеріалі «Як вигідніше рахувати МПЗ: від імені ФОП чи фізособи?» цього номера.

Який строк сплати «МПЗ-різниці»

Як відомо, ФОП групи 2 сплачує ЄП до бюджету щомісячно авансом у строк до 20-го числа звітного місяця. Але щодо сплати «МПЗ-різниці» — тут алгоритм інший.

ФОП — платники ЄП групи 2 подають до ДПС податкову декларацію платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця за звітний період — рік. У її складі ті з ФОП, хто обчислює МПЗ, мають подати заповнений додаток 2 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік».

Тепер, щоб визначитися зі строком сплати «МПЗ-різниці», звернімося до відповідних норм. Згідно з п. 2971.7 ПКУ при позитивному значенні різниці між сумою ЗМПЗ та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок (ми її назвали «МПЗ-різниця») платник ЄП групи 2 (або 3) зобов’язаний збільшити визначену в податковій декларації за податковий (звітний) рік суму ЄП, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення. Саме у цьому додатку 2 до декларації і визначається ЗМПЗ за звітний рік (графа 11 рядка 2 розділу I додатка). А також — «МПЗ-різниця», тобто різниця між ЗМПЗ та загальною сумою сплачених податків/зборів/платежів) (графа 3 рядка 4 розділу ІІ), результат якої у разі позитивного («+») значення переноситься до ряд. 14.2 декларації та підлягає сплаті до бюджету. Ця сума «МПЗ-різниці» входить до підсумкового ряд. 14 — загальної суми ЄП, яка підлягає сплаті ФОП до бюджету за поданою річною декларацією. І якщо ви нічого не порушували, то у цьому рядку буде лише сума «МПЗ-різниці».

А п. 2971.8 ПКУ визначає, що позитивне значення такої «МПЗ-різниці» є частиною зобов’язань з єдиного податку

(Але ж пам’ятайте, що така сума не врахується у загальній сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, що вираховуватимуться з ЗМПЗ у наступному податковому (звітному) році.)

Отже, ця «МПЗ-різниця» за підсумками річної декларації має бути сплачена у строки сплати зобов’язань, встановлені ПКУ для річного періоду звітування.

Тож сплата позитивної «МПЗ-різниці», яка «вилізла» за підсумком річної декларації ФОП-єдинника (у ряд. 14), мала бути проведена в стандартний строк, визначений у п. 57.1 ПКУ. Тобто протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання декларації. А строк подання для звітного періоду, що дорівнює календарному року, встановлений у п.п. 49.18.3 ПКУ: протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного року. Тобто відзвітувати за 2022 рік єдинники групи 2 мали не пізніше 01.03.2023. Тож сплатити ЄП у вигляді позитивної «МПЗ-різниці» за 2022 рік вони повинні були не пізніше 13 березня 2023 року, оскільки граничний термін сплати (11 березня припав на вихідний день — суботу).

Чи будуть санкції за несплату

Читачі нас також запитують, які можуть бути штрафні наслідки, якщо вони не сплатили чи прострочили сплату цієї «МПЗ-різниці»? Зазначимо, що стосовно сплати «МПЗ-різниці», обрахованої за 2022 рік, є штрафне послаблення — в п. 65 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Там визначено, що штрафні санкції, передбачені ст. 123 ПКУ, при визначенні податкових зобов’язань платників податків з урахуванням МПЗ за 2022 рік, а також штрафні санкції, передбачені ст. 124 ПКУ за несвоєчасну сплату узгодженого податкового зобов’язання з ПДФО, розрахованого ДПС з урахуванням ЗМПЗ за 2022 рік, не застосовуються.

Тобто до платників ЄП (у т. ч. групи 2), які мали можливість своєчасно звітувати та сплачувати податки, будуть застосовувати санкції за ст. 124 ПКУ за несвоєчасну сплату «МПЗ-різниці» за 2022 рік та нараховувати пеню за ст. 129 ПКУ. Звільнення для них діє тільки від штрафів за ст. 123 ПКУ — якщо будуть донарахування, пов’язані з МПЗ-2022, за підсумками податкових перевірок.

Від штрафу за несвоєчасну сплату (ПДФО, обчисленого фіскалами за 2022) звільнено лише звичайних фізосіб…

Наприкінці нагадаємо, що відповідно до п.п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ платники групи 2 ЄП з 1 квітня 2022 року і до скасування воєнного стану мають право не сплачувати ЄП (а "МПЗ-різниця" є його частиною). У той же час від подання декларації за 2022 рік і розрахування річного МПЗ їх не звільнено. Проблеми, пов’язані з такими «нормо-шорстхостями» — тема для окремого дослідження. А цей матеріал у першу чергу для тих землекористувачів, хто сплачував у 2022 році ЄП, і таких чимало.

Висновки

  • Сплатити «МПЗ-різницю» за 2022 рік у складі усієї суми ЄП, нарахованої за річною декларацією, ФОП групи 2 ЄП повинні були не пізніше 13 березня 2023 року.
  • За несвоєчасну сплату «МПЗ-різниці» за 2022 рік до ФОП, які мали можливість своєчасно звітувати та сплачувати податки, фіскали будуть застосовувати санкції за ст. 124 ПКУ та нараховувати пеню за ст. 129 ПКУ. Звільнення передбачене лише для штрафів за ст. 123 ПКУ (щодо донарахувань за підсумками податкових перевірок).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі