Теми статей
Обрати теми

Як вигідніше рахувати МПЗ: від імені ФОП чи фізособи?

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємець — платник єдиного податку групи 2 займається в тому числі й вирощуванням продукції сільського господарства. Для виробництва продукції він використовував сільгоспугіддя, якими володіє як фізособа. У 2022 році через війну весною та літом на сільгоспугіддях сільгосппродукцію він не вирощував. Але восени засіяв свої сільгоспугіддя озимою пшеницею. ЄП за 2022 рік він сплачував щомісяця і не користувався воєнним звільненням. Як йому краще сплатити мінімальне податкове зобов’язання: від імені фізособи чи ФОП?

Варіанти розрахунку. Визначати МПЗ з 2022 року мають усі юрособи та фізособи, як громадяни, так і ФОП, якщо вони володіють чи користуються сільгоспугіддями, тобто ріллею, сіножатями, пасовищами та багаторічними насадженнями і перелогами (пп. 14.1.1142 та 14.1.233 ПКУ).

З цього випливає, що за загальним правилом, щоб визначити, чи має особа рахувати МПЗ, вона повинна володіти чи користуватися сільгоспугіддями. Спираючись на це, юрособа без проблем може сказати, за які землі вона має рахувати МПЗ, оскільки право власності чи користування в цьому випадку буде оформлено саме на юрособу.

Що ж стосується ФОП, то тут не все так просто. Річ у тому, що ФОП в Україні не може бути суб’єктом права власності. Такими суб’єктами є юрособи та фізособи-громадяни.

Тому коли сільгоспугіддя, які використовує у своїй діяльності ФОП, оформлені на фізособу, що заснувала ФОП, то виникає закономірне запитання:

хто має рахувати МПЗ за такі сільгоспугідді — ФОП чи фізособа, яка зареєструвала цей ФОП?

На наш погляд, тут усе залежить від того, чи використовує землю фізособа, яка заснувала ФОП, у підприємницькій діяльності. Якщо так, то за такі сільгоспугіддя МПЗ рахувати слід саме від імені ФОП. Тобто слід подати разом із декларацією за рік додаток 2 і в ньому розрахувати МПЗ і вказати, які податки, збори та орендні платежі ФОП ураховує у виконання МПЗ.

Детально про заповнення додатка 2 ФОП платником ЄП читайте у «Мінімальне податкове зобов’язання рахує ФОП» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2.

Якщо ж фізособа, яка володіє сільгоспугіддями, не використовує такі угіддя у підприємницькій діяльності, то виходить, що рахувати МПЗ у цьому випадку слід не від імені ФОП, а від імені фізособи-громадянина.

При цьому фізособа сама не розраховує МПЗ. Його рахуватиме податкова (п.п. 170.14.1 ПКУ). Фіскали мають надіслати (вручити) їй до 1 липня року, наступного за звітним, податкове повідомлення-рішення з інформацією про розмір розрахованого МПЗ, суми податків та зборів, які враховуються у виконання МПЗ, і суму позитивного значення різниці між цими величинами (саме її слід сплатити в бюджет як ПДФО).

З вищенаведеним погоджуються і фіскали (див. роз’яснення, оприлюднене 17.02.2023 на вебпорталі ДПСУ). У ньому вони заявили (відповідь на запитання 23), що ФОП нараховують МПЗ тільки за земельні ділянки, які використовують у своїй господарській діяльності. А от за земельні ділянки, які не використовуються у господарської діяльності, МПЗ нараховує контролюючий орган фізособі, яка заснувала ФОП.

Статус сільгоспугідь. Фізособа, яка заснувала ФОП, має визначити, чи використовується земля у її підприємницькій діяльності. Орієнтиром про факт використання може бути, скажімо, подання щодо такої землі ф. № 20-ОПП. Тобто якщо щодо сільгоспугідь подали ф. № 20-ОПП, то за неї рахувати МПЗ слід від імені ФОП.

Якщо ф. № 20-ОПП не подавалася, то це ще не означає, що за такі землі слід рахувати МПЗ як фізособі-громадянину. Адже у випадку коли земля фактично використовувалася у підприємницькій діяльності і цей факт можна підтвердити документально, наприклад є документи, які свідчать про посів на цій землі сільгоспкультур чи збирання урожаю, то за такі землі слід МПЗ рахувати також від імені ФОП.

Якщо ж підтвердити використання сільгоспугідь у діяльності ФОП не вдасться (не подавали ф. № 20-ОПП і відсутні інші факти використання її у госпдіяльності), то тоді рахувати МПЗ за такі землі слід від імені фізособи-громадянина.

Що вигідніше? Із тим, коли, хто і як має рахувати МПЗ, розібралися. Лишається лише запитання:

як вигідніше рахувати МПЗ: як ФОП групи 2 чи як звичайна фізособа?

На наш погляд, перевага в цьому випадку надається рахуванню МПЗ від імені ФОП.

Позитив від цього криється в тому, що коли МПЗ рахувати від імені ФОП, то у його виконання можна врахувати більше податків. А чим більше податків буде враховано у виконання МПЗ, тим менше слід буде сплатити податку в бюджет.

Судіть самі. У виконання МПЗ ФОП групи 2 буде включати сплачений ЄП у 2022, а також ПДФО і ВЗ із зарплати працівників і ЦП-договорів. Крім того, якщо вважати, що сільгоспугіддя ФОП використовував у своїй підприємницькій діяльності, з таких земель він не повинен буде сплачувати земподаток. Від цього обов’язку його звільняє п.п. 4 п. 297.1 ПКУ. Головне, щоб землю використовували у підприємницькій діяльності (наприклад, її засівали для отримання продукції) і не здавали в оренду, лізинг, позичку.

Якщо ж рахувати МПЗ від імені фізособи, то тут у виконання потрапить тільки сплачений земподаток. Також у виконання МПЗ фізособа може врахувати і сплачені ПДФО та ВЗ з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції. Але в більшості випадків фізособа, яка продає свою сільгосппродукцію, звільняється від сплати ПДФО і ВЗ (деталі у «Сільгосппродукція, ПДФО, ВЗ та роз’яснення Мінфіну» // «Податки & бухоблік», 2022, № 45). А у вашому випадку напевно сільгосппродукцію фізособа буде продавати як ФОП. Тому розраховувати на врахування у виконання МПЗ ПДФО і ВЗ навряд чи слід.

Але щоб рахувати МПЗ за сільгоспугіддя від імені ФОП, слід мати докази того, що ваша земля використовувалася у підприємницькій діяльності (див. вище). Якщо це довести не можна, то доведеться рахувати МПЗ як фізособі.

Уникаємо подвійного звітування. Із вищенаведеного зрозуміло, що коли ФОП має сільськогосподарський вид діяльності і доведе, що сільгоспугіддя використовувалися у його діяльності, то за сільгоспугіддя, що належать на праві власності фізособі, яка створила ФОП, МПЗ рахувати має як ФОП.

Водночас слід пам’ятати, що податківці можуть не вгледіти той факт, що фізособа нарахувала МПЗ за свої сільгоспугіддя у статусі ФОП. А тому можуть до 1 липня направити їй ППР із розрахованим МПЗ як фізособі.

У цьому випадку нервувати не варто. Фізособі потрібно просто не погодитися із нарахованим їй МПЗ. Таке право їй дає п.п. 170.14.6 ПКУ. У ньому сказано, що у разі незгоди з розрахунком МПЗ і податків, які в нього враховуються, фізособа може протягом 30 днів з дня вручення ППР звернутися до податкової для проведення звірки даних.

У такому зверненні їй слід вказати, що МПЗ вона визначала як ФОП за сільгоспугіддя, якими володіє як фізособа-громадянин. І в підтвердження цього факту слід надати копію декларації з ЄП і додатка 2, в якому розраховано МПЗ.

Далі слід зачекати 10 днів, поки фіскали не скасують ППР із розрахунком МПЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі