Теми статей
Обрати теми

Спізнюються документи від постачальників: бухдовідка — замість самоакта, Мінфін не проти

Солошенко Людмила, податковий експерт
Лист Мінфіну від 21.03.2023 № 41010-07-5/7607

Висновок документа

Якщо первинка від постачальників спізнюється, то на госпоперацію може бути оформлена бухгалтерська довідка без складання іншого внутрішнього первинного документа — самоакта (якщо це передбачено правилами документообігу підприємства)

Нагадаємо. За бухобліковими правилами господарські операції мають бути відображені в обліку в тому звітному періоді, у якому вони здійснені (ч. 5 ст. 9 Закону про бухоблік*). Проте для цього треба мати документальне підтвердження — первинний документ (ч. 1 ст. 9 Закону про бухоблік).

Але що якщо первинка від постачальників запізнюється і на момент закриття звітного періоду ще не надійшла? У такому разі п. 2.5 Положення № 88** дозволяє задокументувати здійснену госпоперацію самостійно — скласти на неї внутрішній документ (так званий самоакт). Для цього можливість документування операцій внутрішньою первинкою має бути передбачена правилами документообігу підприємства. Ну а надалі при отриманні первинки від постачальників за необхідності (якщо виникли розбіжності) поточним місяцем в обліку проводять відповідні коригування — додають витрати/доходи (п. 3.4 Положення № 88).

* Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.99 № 996-XIV.

** Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

Так от, у листі Мінфін звернув увагу на те, що таким внутрішнім самодокументом не обов’язково повинен бути самоакт. Ним може виявитися, наприклад, і звичайна бухгалтерська довідка. Звичайно, за умови, що вона відповідає всім критеріям первинного документа — тобто містить усі обов’язкові реквізити первинного документа, перелічені в ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік і п. 2.3 Положення № 88 (у тому числі підпис особи, відповідальної за здійснення такої госпоперації).

Тому — як пояснив Мінфін — якщо правилами документообігу підприємства буде передбачено, що внутрішнім первинним документом для відображення госпоперації, за якою на момент закриття звітного періоду не надійшли первинні документи від постачальника, є бухгалтерська довідка, то для цілей бухобліку така бухгалтерська довідка може бути підставою для відображення відповідної операції в обліку без складання іншого внутрішнього первинного документа (самоакта). Тобто в такому разі вийде обійтися без самоакта — цілком достатньо бухдовідки (оскільки універсальна бухдовідка, по суті, і замінить самоакт і складання самоакта не знадобиться).

У зв’язку із цим Мінфін нагадав, що форма бухдовідки наведена в Методичних рекомендаціях по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.2000 № 356. А для підприємств держсектора — затверджена наказом Мінфіну від 08.09.2017 № 755. Ну а ще Мінфін зазначив, мабуть, найпоширеніший випадок використання бухдовідки — при виправленні помилок.

Детальніше про запізнювання первинки можна прочитати в статті «Первинка відсутня або запізнилася: складаємо самоакт» // «Податки & бухоблік», 2022, № 50, а про оформлення бухдовідки — у статті «Бухдовідка — документ на всі випадки» // «Податки & бухоблік», 2021, № 61.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі