Теми статей
Обрати теми

Оскарження рішень податківців у суді: увага на строки!

Амброзяк Наталя, юрист
У цьому матеріалі нагадаємо про те, скільки у платника часу на звернення до суду для оскарження рішень фіскалів. Також подивимося, чи вплинув на ці строки карантин та воєнний стан. Кажучи наперед, є нюанси і не завжди йдеться про ті самі 1095 днів, які засіли у багатьох у пам’яті…

Перше, на що слід звернути увагу: строки звернення до суду для оскарження ППР або тих же рішень, пов’язаних з блокуванням податкових накладних, ні на період воєнного стану, ні на період карантину не призупиняються.

У «карантинному» п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ прямо зазначається, що йдеться про призупинення саме строків у рамках процедури адміністративного оскарження.

А у «воєнному» п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ йдеться про зупинку строків для платників та податківців, і тому поширювати цю норму на строки звернення до суду, на нашу думку, не зовсім коректно.

Тож, по-перше, орієнтуємося на загальні правила. Також на сьогодні судова практика сформулювала досить специфічні позиції щодо застосування строків звернення до суду у контексті рішень податківців.

А по-друге, звернутися до суду можна і з пропуском відповідного строку. Але потрібно довести, що поданню позову перешкоджали поважні причини. Воєнний стан такою причиною цілком може стати. Під час звернення із позовом потрібно подати відповідне клопотання із посиланням на ч. 1 ст. 123 КАСУ. Поважність причин у кожному випадку оцінює суд.

Також нагадаємо, що строки можна поділити на дві групи. Зокрема, це ті, що передбачені у:

1) ПКУ;

2) КАСУ.

Строки звернення до суду за ПКУ: які вони і до чого застосовуються?

Які строки? ПКУ визначає такі строки:

1095 днів — якщо звертаємося до суду без використання процедури адміноскарження (п. 56.18 ПКУ). Початок відліку: після отримання спірного рішення;

1 місяць — якщо звертаємося до суду після проходження процедури адміноскарження (тобто після подання скарги до ДПСУ) (п. 56.19 ПКУ). Початок відліку: день, наступний за днем отримання рішення щодо адмінскарги. На сьогодні ВС застосовує строки саме так, як визначено у ПКУ (див., наприклад, постанову ВС від 21.02.2023 у справі № 560/3573/20).

До яких рішень застосовуються? Податкові повідомлення-рішення (ППР) із визначенням грошового зобов’язання. Наприклад, йдеться про ППР зі штрафами/пенею, донарахуваннями з податків/зборів/інших обов’язкових платежів та ін.

Строки звернення до суду за КАСУ: які вони і до чого застосовуються?

Які строки? КАСУ встановлює такі строки:

6 місяців — якщо звертаємося до суду без використання процедури адміноскарження (ч. 2 ст. 122 КАСУ).

Початок відліку: з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав (за загальним правилом це — день отримання спірного рішення);

3 (6) місяців — якщо звертаємося до суду після проходження процедури адміноскарження. При цьому 3 місяці застосовуємо у разі отримання рішення за скаргою, а 6 місяців — у разі, коли рішення за скаргою податківці не надіслали у встановлений строк* (ч. 4 ст. 122 КАСУ).

Початок відліку: 3 місяці — з дня вручення платнику рішення; 6 місяців — з дня його звернення зі скаргою до фіскалів;

* Щодо 6 місяців у цьому випадку є нюанс. За загальним правилом, якщо рішення за адмінскаргою не надіслано платнику у визначені ПКУ строки, то адмінскарга вважається задоволеною (п. 56.9, п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Тож виходить, що необхідність у цьому випадку звертатися до суду теоретично відсутня. Але, по-перше, у частині рішень щодо скарг на відмову у реєстрації ПН є труднощі у цьому випадку з реєстрацією таких ПН. По-друге, строки розгляду деяких скарг залишаються призупиненими, а отже, правило автоматичного задоволення скарги не працює (наприклад, якщо йдеться про рішення щодо включення платника до ризикових).

10 календарних днів — якщо оскаржуємо постанову про притягнення до адмінвідповідальності (ч. 2 ст. 286 КАСУ). Зверніть увагу: йдеться не про протоколи про адмінправопорушення, що складають податківці, а саме про постанови, які вони виносять. Саме на підставі постанови порушник сплачує адмінштраф (тобто штраф, передбачений у КУпАП).

Початок відліку: з дня винесення постанови податківцями.

До яких рішень застосовуються? Строки, про які ми зазначили вище, застосовуються до оскарження:

— рішень про відмову у реєстрації ПН/РК (див., наприклад, постанови ВС від 04.04.2023 у справі № 1.380.2019.006757 та від 08.03.2023 у справі № 640/18449/21);

— рішень щодо включення платників до ризикових (див. постанову ВС від 16.12.2020 у справі № 520/3902/2020);

— постанов про притягнення до адмінвідповідальності (йдеться про строк у 10 календарних днів, писали вище);

— вимоги щодо ЄСВ-недоїмки (див., наприклад, постанову ВС від 05.03.2021 у справі № 640/9172/20 (щодо 6 місяців для оскарження ЄСВ-недоїмки, яку не оскаржували в адмінпорядку) та від 25.02.2021 у справі № 580/3469/19 (щодо 3 (6) місяців для оскарження ЄСВ-недоїмки, яку платник оскаржив у адмінпорядку);

— інші, не вказані тут рішення податківців, у яких не нараховуються грошові зобов’язання (штрафи, пеня, донарахування з податків/зборів/інших обов’язкових платежів).

Висновки

  • Строки для звернення до суду з позовами про оскарження рішень податківців не призупинялися ні на період карантину, ні на період воєнного стану. Але цей строк можна поновити, подавши відповідне клопотання із посиланням на поважність пропуску.
  • Залежно від виду рішення, можуть застосовуватися строки як із ПКУ, так і з КАСУ.
  • Строк для оскарження у судовому порядку ППР із нарахуваннями грошових зобов’язань (якщо не подавалася на нього скарга до ДПСУ) — 1095 днів. Якщо на таке ППР подавалася скарга до ДПСУ — 1 місяць.
  • Позов до суду на рішення про відмову у реєстрації ПН/РК можна подати протягом 6 місяців з дати отримання цього рішення. Якщо на це рішення подавалася скарга до Центральної комісії — 3 (6) місяців з дати отримання рішення по скарзі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі